Българската политика: несполучливи избори с неубедителен резултат
Българската политика: несполучливи избори с неубедителен резултат / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"В разгара на кризата държавният глава остана съвсем сам", недоволства българският президент Росен Плевнелиев, който още се гневи на решението на Бойко Борисов да подаде оставка като премиер насред най-острите антиправителствени протести от 16
години, пише британското списание "Икономист", цитирано от БТА.

Борисов - широкоплещест бивш телохранител, не искаше да бъде премиер на все по-непопулярно правителство, което протестиращите обвиниха за пълзящата корупция и големите енергийни сметки. Може би се е надявал, че оставката ще увеличи шансовете му за преизбиране, посочва "Икономист".

Ако е така, надеждите му са излъгани. "За първи път в новата история на България една партия печели два последователни избори", казва бившият конституционен съдия Георги Марков. Но също за първи път една партия печели по-малко гласове на вторите избори. С 97 депутати ГЕРБ е далеч от мнозинство в 240-членното Народно събрание. Партията загуби около една трета от подкрепата, която получи на изборите през 2009 г.

Президентът Плевнелиев иска възможно най-скоро да бъде съставено правителство и парламентът да започне работа по нов закон за енергийния регулатор, както и за други реформи. Но партийните лидери вероятно ще се пазарят седмици наред. Това бяха унили избори в нерадостно време. Избирателната активност бе рекордно ниска - малко над 50 на сто. Кампанията бе помрачена от скандали с подслушване и обвинения в търговия на гласове. Ден преди изборите прокурори откриха 350 000 безотчетни бюлетини в печатница, за чийто собственик се твърди, че е близък до партията на Борисов, посочва "Икономист".

Дали отговорът са нови избори? "Бързи избори след изборите няма да променят нищо", казва г-н Плевнелиев. Четирите партии, които преминаха 4-процентния праг за влизане в парламента, трябва по някакъв начин да "скърпят" правителство. Но то няма да даде на България стабилността, от която тя така силно се нуждае, прогнозира "Икономист".