България номинира нов здравен министър насред протести
България номинира нов здравен министър насред протести / Снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Българският премиер Бойко Борисов, изправен пред протести на лекарите и обществен натиск за изпълнение на здравната реформа, номинира нов здравен министър, след като старият подаде оставка, поради обвинения в корупция, пише агенция Ройтерс.

Анна Мария-Борисова, специалист ендокринолог, трябва да направи капитален ремонт на неефективния, помрачен от корупционни практики сектор, въпреки дълбоката рецесия. Нейната номинация предстои да бъде одобрена от парламента следващата седмица.

Миналата седмица, предшественикът на Борисова - Божидар Нанев, стана първият действащ министър, уличен в корупция в България от рухването на комунистическия режим преди 20 година. Той обаче отхвърли обвиненията.

София се намира под натиск да покаже резултати в борбата срещу ширещата се корупция и организираната престъпност до юли, когато Европейският съюз (ЕС), който замрази повече от 500 милиона евро за страната през 2008 г., ще направи повторна оценка на постигнатия напредък.

Стотици лекари организираха символични протести в страната в Световния ден на здравето, с искания за изпълнение на плащанията от държавния здравен фонд и яснота около плановете за ремонт на здравната система.

Години на посткомунистическа небрежност и липсата на политическа воля за реформи оставиха много болници с недостатъчно персонал, силно задлъжнели и лишени от модерно оборудване и лекарства. Най-бедната страна в Европейския съюз (ЕС) изразходва около 4% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване всяка година, близо половината от изразходваните средства в много западни страни. /БГНЕС/