Безобразие!
Безобразие! / снимкa: Sofia Photo Agency

След като вчера следобед в София заваля сняг телефоните в Дарик не спряха да звънят часове наред. Шофьори от най-различни краища на столицата сигнализираха за това, че улиците не се почистват. Повечето обадили ни се информираха, че не са видели нито един снегорин. Други пък, имали късмета да се засекат с тази машина, недоумяваха защо тя просто се движи по платната, а не си върши работата.

След като Дарик се свърза с говорителя на концесионера по чистотата - фирма „Новера" - той ни увери, че цялата налична техника е из София. Увери ни, че с приоритет се чистят централните улици и булеварди. Дори някак си ни се извини, че снегът паднал в пиковите часове на движение, което и затруднило работата на машините.

Тогава си казах, че десетките слушатели, които са ни се обадили, са били прави за случващото се в столицата, но в момента, в който са ни позвънили. Повярвах на този господин Димитър Димитров, представляващ „Новера", че макар и със закъснение центърът се почиства.

Доста след пиковите часове и аз се качих в колата си – от Дарик на „Дондуков" трябваше да стигна до вкъщи – до бул. „Евлоги Георгиев". От малка уличка зад радиото излязох на централния булевард „Евлоги Георгиев" и онемях. По цялото платно беше киша, разтопилият се непочистен сняг закриваше всякаква маркировка. Аз и колите около мен се движихме с не повече от 20 километра в час, заради опасността да се завъртим на пътя. Карайки погледнах как е по „Заимов" - същото, по „Оборище" – същото - непочистен сняг в огромни количества в 9 часа вечерта.

И аз като повечето слушателите, обадили ни се, недоумявам що за дивотия беше тази. Че ние сме си за пребиване, че не си чистим тротоарите, което ни е задължение, ОК. Но платната по улиците и булевардите са задължение на едни други хора и тези хора, просто не си свършиха работата навреме. Още по-нагло беше да ни уверяват, че почистват снега в центъра. Та всеки минал от там можеше да види с очите си, че това не е вярно.

Всевъзможни институции се надпреварват да инициират кампании за разумно шофиране. Призовават да се кара с колан, със съобразена скорост, да не се качваме пили на автомобилите си. И в същото време някои от тези институции сами ни създават предпоставки за катастрофи. Защото снощи по пътя, по който аз минах с колата си, беше много хлъзгаво, което всъщност означава много опасно. От страна на виновните това е не само безотговорно, но и безобразно.