Роман Полански
Роман Полански / Gulliver/Getty Images
По повод изявеното от световноизвестния режисьор Роман Полански желание да се завърне в САЩ, за да приключи делото за изнасилване на малолетна, Франс прес предлага поглед към ключовите дати в аферата:

1977 година

10 март - Роман Полански, 43-годишен режисьор със световна слава, осъществява полов контакт с 13-годишната Саманта Геймър (с моминско име Гейли) по време на фотосесия в дома на актьора Джак Никълсън в Калифорния.

8 август - Полански решава да се признае за виновен по обвинението в незаконни сексуални отношения с малолетна. Постигнато е споразумение, за да се избегне публичен процес. Режисьорът е осъден да излежи три месеца в затвора, където да бъде подложен на психиатрична оценка.

17 декември - След месец и половина в затворническата болница в Чино, Калифорния, Роман Полански е освободен.

1978 година

31 януари - Научавайки, че в САЩ го грозят 50 години затвор, Полански бяга в Париж.

1994 година

23 август - Прокурорът, натоварен с разследването, изисква Роман Полански да се яви в съда. Нов закон фиксира максималния размер на санкцията на четири години. Приключва граждански процес, в който кинодеецът плаща на жертвата си 225 000 долара.

2003 година

1 март - Саманта Геймър публично прощава на Роман Полански

2009 година

26 септември - По искане на САЩ Роман Полански е арестуван при пристигането си на кинофестивала в Цюрих, Швейцария, на който трябва да получи награда за цялостно творчество.

28 септември - Полански отказва да бъде екстрадиран. Дейци от света на киното лансират петиция за освобождаването му.

25 ноември - Съдът решава Роман Полански да бъде освободен под гаранция от 4,5 милиона швейцарски франка (3 милиона евро). Режисьорът остава под домашен арест във вилата си в Гщаад.

2010 година

22 април - Калифорнийски апелативен съд отхвърля иска на Саманта Геймър да бъде прекратено съдебното преследване на Полански.

15 май - Британската актриса Шарлот Луис обвинява Полански в сексуално посегателство в началото на 80-те години на миналия век, когато е била 16 години. Адвокатите на режисьора я заплашват със съд

12 юли - Швейцарските власти отхвърлят иска на САЩ за екстрадицията на Роман Полански. Режисьорът е освободен.

2014 година

САЩ искат от Полша Полански, който се намира във Варшава, да бъде арестуван. След разпит от съдия режисьорът е освободен.

2015 година

30 октомври - Съд в Краков отхвърля исканата от САЩ екстрадиция на Роман Полански.

2016 година

31 май - Полша обжалва пред Върховния съд на страната решението Полански да не бъде екстрадиран в САЩ, взето от съда в Краков.

6 декември - Върховният съд на Полша отказва да възобнови процедурата за екстрадиция на режисьора Роман Полански в САЩ.

2017 година

18 януари - Френската киноакадемия съобщава, че 83-годишният Полански ще оглави церемонията за престижните награди "Сезар" на 24 февруари в Париж.

20 януари - Решението е критикувано остро от местни феминистки организации, както и от френската министърка за правата на жените Лоранс Росиньол.

24 януари - Роман Полански отказва да оглави церемонията за наградите "Сезар"

16 февруари - Един от адвокатите на Полански, Харланд Браун, съобщава, че режисьорът има желание се завърне в САЩ, за да приключи делото срещу него, срещу гаранция, че няма да бъде лишен от свобода. Браун разкрива, че на 10 февруари е изпратил писмо до съдия в съд Лос Анджелис с молба да бъдат разсекретени свидетелските показания, дадени през 2010 г., от дългогодишния прокурор по делото на Полански. Искът ще бъде разгледан на насрочено за 24 февруари изслушване, на което режисьорът няма да присъства. 

3 април - Съдът в Лос Анджелис отказа на Роман Полански да приключи делото му за изнасилване на малолетна, както и присъдата да бъде произнесена в негово отсъствие. 
БТА