Полицията в Пловдив привиквала кандидат-депутати от листата на ДПС
Полицията в Пловдив привиквала кандидат-депутати от листата на ДПС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Полицията в Пловдив привиквала кандидат-депутати от листата на ДПС
63326
Полицията в Пловдив привиквала кандидат-депутати от листата на ДПС
  • Полицията в Пловдив привиквала кандидат-депутати от листата на ДПС

Кандидати за депутати от листата на ДПС в Пловдив са били привикани в полицията. За това алармира лидерът на движението Лютви Местан, който поясни, че виканите кандидати са общински съветници. По думите на Местан се е случил най-лошият сценарий - регионалните дирекции на МВР са се включили в предизборната кампания.

Двама от кандидатите на ДПС за предстоящия вот - общинските съветници Бранимир Иванов и Антон Карагьозов са били привикани в полицията, обясни лидерът на движението Лютви Местан. По думите му мярката най-вероятно ще бъде приложена и за Еньо Петров и други активисти на ДПС, всички от квартал „Столипиново” в Пловдив.

Целта на посещението е било да подпишат предупредителен протокол, който  гласи, че полицейските органи предупреждават писмено лице, за което имат данни, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.

„На въпрос разполагат ли в полицията с каквито и да е данни, за да обосноват предположението си, привиканите наши общински съветници не са получили задоволителен отговор. Т.е. въобще не са получили отговор. На тях им е казано, че акцията е рутинна и е разпоредена от началниците им”, обясни лидерът на ДПС.

В отговор на полицейските действия Лютви Местан е потърсил министъра на вътрешните работи Петя Първанова, но не е успял да се свърже с нея. Лидерът на движението допълни, че ще сигнализират мисията наблюдатели от ОССЕ и ПАСЕ и поискаха полицията да стои далеч от изборите и да не провежда политически акции, криейки се зад рутинни действия.