Отварят най-много секции за изборите през май в Турция и Испания
Отварят най-много секции за изборите през май в Турция и Испания / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отварят най-много изборни секции за изборите през май в Турция и Испания
63499
Отварят най-много изборни секции за изборите през май в Турция и Испания
  • Отварят най-много изборни секции за изборите през май в Турция и Испания

Общо 83 884 заявления за гласуване в чужбина са събрани към днешна дата. От тях 72 526 са подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства и 11 358 са постъпили по електронен път на платформата в ЦИК. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Япраков.

На базата на тези данни за предстоящите парламентарни избори на 12 май се предвижда да бъдат открити 227 избирателни пункта в 56 държави. Япраков добави, че в 39 от тези държави, секции ще има само в посолствата и консулствата, тъй като или не е събран изисквания брой от 100 заявления за откриване на допълнителни секции, или местните власти не са позволили да се открият такива. Властите в 12 държави са позволили откриването на допълнителни секции, но не са събрани изисквания брой от 100 молби.

Най-голям брой заявления за откриване на секции има в Турция, където са подадени почти 63 700 молби, или 3/4 от всички заявления на българи из света. На базата на тези се прогнозира откриването на 86 избирателни секции в югоизточната ни съседка. В Македония, въпреки събраните едва 70 заявления за цялата държава, ще има две секции - в Скопие и в Битоля, тъй като минимума, изискван за откриване на секция в посолство или консулство, е 20. В Сърбия няма да се открият избирателни секции в населените предимно с българи градове Цариброд и Босилеград, тъй като Белград не е разрешил откриването на секции извън посолства и консулства.

В Испания са събрани 3600 заявления и ще има 24 секционни избирателни комисии. Във Великобритания са подадени повече от 3500 и ще има 12 СИК, като само в Лондон вероятно ще има две, тъй като в британската столица са поддадени почти 1700 заявления.

В САЩ са събрани 1900 заявления и ще бъдат открити 11 секции. В САЩ се прогнозират 11 секционни комисии, ще има такива във Вашингтон, Лос Анджелис, в Ню Йорк, в Сейнт Питърсбърг, във Форт Лодърдейл, Чикаго, Атланта, Бостън, Дейвидсън, Сънивейл.

Българският контингент в Афганистан ще има две секции на разположение - в Кабул и в Кандахар. В Германия ще има пет секции, а в Италия - три.

Точните адреси на задграничните избирателни секции ще бъде публикуван на сайта на външно министерство след като окончателния им брой бъде установен.
В идните дни ще бъдат поканени политическите сили за консултации за да бъде определен състава на бъдещия Секционен избирателен комитет (СИК), както и за да решат къде политическите сили ще искат да участват. МВнР няма да организира международен пресцентър, обясни Япраков.

Статистиката показва, че на предстоящите избори ще има по-малко пунктове, отколкото по време на изборите през 2009-а. Тогава са били разкрити 50 избирателни пункта повече от предвидените за сега, намиращи се в 58 държави, в сравнение с 56 понастощем.