ДСБ: Лошата формула е причина за слабите резултати на десницата
ДСБ: Лошата формула е причина за слабите резултати на десницата / Sofia Photo Agency, архив
ДСБ: Лошата формула е причина за слабите резултати на десницата
46277
ДСБ: Лошата формула е причина за слабите резултати на десницата
  • ДСБ: Лошата формула е причина за слабите резултати на десницата

Лошата формула за участие на президентските избори е причината за слабите резултати на десницата, така лидерът на ДСБ Иван Костов коментира представянето на Румен Христов на вота в неделя. Към момента данните са, че той е събрал няма и 2 % от гласовете. Според Костов кандидатът на Синята коалиция в София Прошко Прошков е взел едва около 50% от потенциалните си гласове заради несполучливата национална кампания на десните. Лидерът на СДС Мартин Димитров потвърди, че Синята коалиция е щяла да бъде по-добрият вариант за успешно представяне на десницата.

Десният кандидат за президент Румен Христов беше номиниран след вътрешни избори между СДС и ДСБ, но впоследствие сините решиха да се явят на вота с подкрепата на партиите на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев. С разпада на Синята коалиция ДСБ призова да се гласува за Румен Христов, но партията на Иван Костов не участва в регистрацията на обединението за президентския вот.

„Румен Христов не е кандидат на Синята коалиция и не получи подкрепата на гласоподавателите на Синята коалиция. Ние от ДСБ правим извода, че бяхме поставени в условие на несполучлива формула за участие в тези президентски избори и тук ще спрем", каза още Костов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров призна, че Синята коалиция щеше да е по-успешният вариант за участие на десните във вота: „Но за президент, специално, ако всички бяха преглътнали, всички бяха оставили егото за един ден вкъщи, щеше да има ефект".

От своя страна Румен Христов каза: „Много неудовлетворен и разочарован съм от резултата. Смятам, че лошият резултат не е на СДС, който има около 300 в страната, той е за мен. Аз поемем отговорността за този резултат".

Докато в СДС ще решават по-скоро утре дали ще подкрепят някого от двамата претенденти за президентския пост на балотажа или ще гласуват по съвест, лидерът на ДСБ призова на балотажа да бъде подкрепен кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев, но само защото срещу него е Ивайло Калфин.

„Призивът да бъде подкрепен Плевнелиев не е подкрепа за Бойко Борисов като министър-председател на страната", уточни Костов.

Той смята, че резултатът за ГЕРБ на тези избори дава основание на управляващите да изкарат мандата си.