Студеното време ще се задържи до края на февруари
Студеното време ще се задържи до края на февруари / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Интервю на Теодора Симова с Илиян Господинов, отговарящ за сезонните прогнози в НИМХ-БАН
50166
Интервю на Теодора Симова с Илиян Господинов, отговарящ за сезонните прогнози в НИМХ-БАН
  • Интервю на Теодора Симова с Илиян Господинов, отговарящ за сезонните прогнози в НИМХ-БАН

Търсим отговор на въпроса докога ще е толкова студено навън. Прогнозата е, че до края на февруари времето ще остане много студено, като през март ще има леко затопляне. Това твърдят синоптиците, но се застраховат, че картината може да се окаже различна. Ето какво каза пред Дарик Илиян Господинов, който отговаря за сезонните прогнози в НИМХ на БАН:

Прогнозите за месец март може да се каже, че са противоречиви от различните центрове и това създава една несигурност за това какво да очакваме през март, тоест малка надеждност има прогнозата. Все пак по последни материали бих могъл да кажа следното: като цяло март най-вероятно ще бъде нормален месец със средни месечни температури, близки до климатичната норма, а също така и месечни количества валежи близки до климатичната норма. Това е, което мога да кажа засега.

Иначе хайде да направим такъв сценарий: ако следите синоптичните прогнози за следващите няколко дни до една седмица, които издават колегите, там най-вероятно се казва, че сега имаме снежна обстановка в страната, вали сняг в почти цялата страна, дъжд в Югоизточна България, който най-вероятно също ще премине в сняг, образува се нова снежна покривка. След това ще имаме няколко дни отново със студено време, ниски температури, след което вероятно към края на тази седмица, към 20 февруари ще настъпи омекване на времето, затопляне, което обаче най-вероятно също ще бъде временно и пред следващата седмица ще има отново студено нахлуване, ледено време поне няколко дни. Така че засега по-сериозно омекване на времето с положителни средни температури и по-масово топене на снега в низините и равнините, разбира се, може да очакваме в началото на март.

С настъпването на март все повече ще се усеща пролетта, но като цяло по-скоро един месец март с нормални температури. Последните прогнози показват по-скоро тенденция към това, че сериозно затопляне с много топло време за март засега се отлага за след десети март. Въпреки че в началото на март може да се очаква омекване на времето и топене на снега, а студеното време и зимата да се задържи до края на февруари.

Има противоречиви прогнози. Някои от центровете предсказват топло време в края на февруари и началото на март, но по-голямата част от глобалните метеорологични центрове, с чиито прогнози разполагаме в такъв времеви мащаб - до края на този и следващия месец, се ориентират по-скоро към продължаване на зимата до края на февруари и по-сериозно омекване на времето в началото на март, но март като цяло да остане по-скоро с едни средни температури, близки до климатичната норма.

Да не очакваме рязко топене на снеговете поне така, както казвате, че ще бъде времето през март?

Засега така изглеждат нещата, да. По-нататък в края на февруари отново ще видим какви са прогнозите и ще направим обновяване на сезонната прогноза и да се надяваме, че прогнозите за относително топъл март, каквито бяха допреди няколко седмици, отново ще бъдат така да се каже възстановени и ще се окаже, че март е топъл. Но засега не мога да кажа, че ще има много бързо, бурно затопляне скоро. По-скоро зимата продължава до края на февруари, омекване и топене на снега в равнините и низините масово вероятно в началото на март.