Станишев: Имам самочувствието на лидер на партията
Станишев: Имам самочувствието на лидер на партията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Станишев: Имам самочувствието на лидер на партията
53331
Станишев: Имам самочувствието на лидер на партията
  • Станишев: Имам самочувствието на лидер на партията

Лидерът на партията на Европейските социалисти и на Българската социалистическа партия Сергей Станишев в „Седмицата”:

Опитахме дебат, изпратихме писмо и на вас, и на господин Първанов. Дебат не стана. Честно казано, и двете страни не казахте, че сте съгласни, но Георги Първанов казва, че е правил опит да се засече с вас, но все не ставало. Не искате ли пряк дебат? Или на конгреса ще се състои този пряк дебат между вас и Първанов? Защо в нито една медия не отидохте и да останете да дебатирате?

Защото това не е цирк. Делегатите на конгреса трябва да вземат своето отговорно решение и за политиката, и за състава на националния съвет, и за председателя на националния съвет.

И също ще ви каже Бойко Борисов примерно след половин година или сега, когато кажете аз искам дебат с Борисов, но той бяга, той ще каже това не е цирк, нека гражданите да вземат своето решение…

Това е друго. Това е друго. Точно гражданите трябва да вземат информирани решения. Делегатите на конгреса, изобщо партийните членове си имат свои форуми. Днеска протича градска конференция на софийската организация.

Избраха ли лидер? Вие също сте член на тази организация.

След обяд… аз съм член, но и делегат на конференцията…

Вие за кого ще гласувате? За кого от кандидатите за лидер?

Това е таен избор, както знаете, така че няма да ви казвам в момента. Аз смятам, че има много сериозни кандидати. Надявам се изборът да стане на първи тур. Трябва да има баланс между  приемственост в това, което е вършено, и усилия за стабилизиране на тези резултати, които имаме, защото числено като резултат въпреки процентните съотношения, за листа е доста по-добър, отколкото през 2007 г., и трябва, разбира се, да е балансиран с обновления в състава.

А на националният конгрес също ли е гласуването тайно?

Разбира се, винаги е било тайно.

Защо? Защо тайно предпочитате?

Така е по устава на БСП. Всеки избор за ръководни органи става тайно. Ние сме демократична партия, нещо повече, аз предложих, надявам се това да бъде, така, реализирано…

Помня като ви избираха вас за министър-председател, от девет дерета вода донесохте тогава, че изборът пък трябва в парламента да е явен, защото се притеснявахте, че...

Така е. Да не ги сравняваме нещата, но изборът в БСП по устав е таен. Единствено, ако две трети от състава на избиращия орган кажат  не, трябва да е явен, тогава е явен. Така че аз предложих дори да се сложат кабинки, за да могат делегатите необезпокоявани, спокойно, по съвест да направят своя избор.

Георги Първанов ви обвинява в това, че партийният апарат работи за служебната ви победа на конгреса. БСП е станала партия за печелене на конгреси, казва той, ще има двукамарен конгрес на избрани и на служебно посочени делегати.

Странно е това изказване от бивш председател на партията, защото той много добре знае как се избират и делегатите, и в крайна сметка трябва да се спазва уставът. Няма никакъв двукамарен конгрес, има само около 40, 40 и няколко делегати, които са по право, това са депутатите. Има по пет делегирани представители на женското обединение, на ветераните и на младежите, всички останали са пряко избрани. Искам да кажа, че всъщност никой не се съмнява, че един депутат ще бъде избран за делегат на конгреса, нали знаете, така. Не се съмняват в това. Тази възможност, тяхното делегирано представителство дава възможност на други 40 души, които не биха били делегати на конгреса, да бъдат делегати и всъщност разширява представителството на партията.

Те дават пример за Милко Багдасаров, който бил посочен за шеф на една от комисиите на конгреса ден преди да е избран за делегат.

Според мен не отива на бившия президент на страната и бивш лидер на партията да се занимава с такова ниво на коментари, бих казал, като на ръководител на организационния отдел на БСП. Мое лично мнение. Още повече със сигурност Георги Първанов знае, че конгресът той гласува ръководните органи. Националният съвет предлага проект, това, което сме гласували, е проект за ръководни органи. Конгресът ще го разгледа, ще се направят предложения от зала и тогава конгресът цялостно ще се произнесе по ръководните органи. Така че да се търсят мотиви едва ли не за оспорване на легитимността на конгреса с такива процедурни хватки…

Той казва, че нямало да оспорва, но го било страх, че ще вземе някой друг да оспорва, като знае какви работи стават.

Познайте кой друг. Много ми е интересно кой друг ще го направи.

Кой друг?

Не, нека видим ще има ли такива. Това би било огромна грешка на тези, които биха го направили, първо, защото няма основания, второ, защото не може политика да се подменя с процедури. Съдържанието на дебатите да се замества с процедурни хватки. В нашата партия има достатъчно хора, които го познават…

Той ви обвинява в това и вие сега го връщате, т.е. и двете страни се обвинявате в…

Аз нямам в какво да се извинявам на когото и да било. Нашата отчетно-изборна кампания върви по правила, които се спазват стриктно, и отговорността на ръководството е да се спазват правилата. Затова в няколко организации, където имаше проблеми с легитимността на избора на местните конференции, бяха направени проверки, а днес и утре в Добрич и в Монтана се правят конференции след проверките, след уточняване на истинския състав на партийните организации, защото се оказа, че има доста непроведени събрания, пък делегирани делегати и т.н., така че просто трябва да се спазват правилата. Това, което ми направи впечатление все пак, че президентът Първанов заяви, че той си има свой екип, който очевидно работи паралелно на партийното ръководство. Това е реалността в момента в тази кампания. Такова нещо не се е случвало в БСП. И аз затова предложих, така, публично - нека този екип бъде известен, нека всички, които са толкова силни, авторитетни фигури се явят на таен избор на конгреса, както се явявам аз, както се явяват повечето членове на националния съвет. Мисля, че това е почтеното. Да видим кой какъв авторитет има сред делегатите и в партията, а не да бъдат делегирани.

Това според вас има ли риск да продължи - създаването на успоредно ръководство на партията, да се стигне до разцепване на БСП?

Не смятам. Не смятам, че има такъв риск, още повече Георги Първанов заяви тези дни, че няма намерение да предприема такива действия. Надявам се това да бъде спазено.

А обратният вариант?

Какъв обратен вариант?

Ами, ако вие загубите. Може да е много теоретично, вие какво ще правите?

Аз съм доказал чрез цялото си поведение, че винаги съм се подчинявал на волята на БСП, на партията, на легитимните й органи и винаги съм действал в интерес на партията, и винаги съм казвал, че моята партия е БСП, аз съм тук и ще бъда…

Т.е. ще седнете на последния ред.

…и ще бъда винаги в нея, а не някъде другаде.

Ще седнете на последния ред.

Засега нямам такива намерения, ако бъда откровен.

Друга реплика на президента Първанов от тази седмица - грозна кампания за окалването ми, в която според хора от екипа ми се хвърлени поне един милион, не уточнява валутата, но аз нося на бой - казва той. Правите ли кампания за окалването му?

Не, по никакъв начин. Напротив.

Понеже вчера и премиерът Борисов каза, че се тревожи за тоя един милион.

Премиерът Борисов, разбира се, е много доволен от ситуацията, която се създава, и линиите на разделение, които се прокарват в БСП. И аз казах още при номинацията, самономинирането по-точно на другаря Първанов, че това създава разделителни линии. Те са реални, те ще трябва да бъдат лекувани след конгреса, а на премиера е много удобно от тая ситуация. Той потрива ръце, защото фактически четири месеца, вместо да хвърляме цялата енергия срещу пороците на това управление, когато дори се опитваме да го правим, медийният интерес е към друго. И това, разбира се, ни забавя в нашите усилия, защото четири месеца преди изборите се пропиляват в друго нещо.

А отговорът ви за окалващата кампания?

Ами, спомнете си. Все пак трябва да не бъдем късопаметни. Във всеки един момент, когато президентът Първанов е бил подложен на атака, както беше с „Иракгейт” в по-предишния парламент, както беше с процедурата за импийчмънт, както беше със създадената от този парламент комисия на Яне Янев за…

Помилванията.

…помилванията, за помилванията, БСП и аз лично сме заставали зад него и сме защитавали принципна позиция. Освен това двете кампании на Георги Първанов като кандидат за президент - действително БСП като партия, която официално го подкрепяше и на първия, и на втория тур, първия път той беше партиен кандидат, втория тур, втория път независим кандидат, сме изразходвали, и това е отчетено в Сметната палата, не малко средства за неговата кампания, в това число публична, естествено.

Имате ли самочувствието да сте българският Оланд, човека, способен да победи силен кандидат на десницата?

Първо, аз не съм Франсоа Оланд, но се казвам Сергей Станишев. Имам самочувствието на лидер на партията, който е натрупал много опит, извървял много тежък път и с победи, и с поражения. Това, което мога да кажа, че това, което не ни убива, ни прави по-силни. И за мен най-сериозното изпитание беше 2009-2010 г., когато се очакваше в резултат на една безпрецедентна кампания по медиите и от правителството на г-н Борисов да се смаже БСП окончателно, да се заличи като пречка на тази политика, която правят ГЕРБ, да се устои на това. Това беше огромно лично предизвикателство за мен и за цялата партия. И съм много доволен, че БСП показа воля, самочувствие и се изправи на крака на последните избори в кампанията. Аз го видях, защото посетих цялата страна - над 120 общини по време на кампанията. Видях тази воля за борба с ГЕРБ, с техните безобразия, с погрешната им политика, самочувствието да се изправиш срещу такава власт и такава машина за изборите. И с всички тези хора се гордея изключително много. И се гордея, че съм част от тяхното усилие. И никой няма правото да обезценява тези усилия със собствени, лични оценки отстрани или със собствени, лични амбиции. Това, което съм убеден, че БСП може и трябва да направи на конгреса и след него, първо, да заяви ясна политика, защото за мен е важно реабилитацията на политиката, на съдържанието, това, което предлагаш. Да кажем защо и по какво не приемаме това управление. Защо го оценяваме като вредно за страната. Второ, какви са нашите алтернативи и приоритети като партия, която е едновременно лява и трябва да покаже ясна лява идентичност, и, второ, като партия, която е национална, държавническа. Защото има два типа задачи, две групи задачи пред нас като партия, в които трябва да убедим хората и да спечелим тяхното доверие. Първото е, разбира се, националните задачи. Защитата на демокрацията в България, възстановяването на демократичната държава не е само лява задача. Второ, преодоляването на този модел монополистична, олигархична икономика, която се създава целенасочено сега, не е само лява задача. Трето, възстановяването на социалната справедливост и свиването на тези гигантски пропасти, които сега се формираха, в последните три години, за сметка на гърба на българските граждани, не е само лява задача, но предимно лява. И другата група задачи е свързана с това, че за мен БСП има уникалния шанс заради тази дълбока криза не само в България и в Европа, която е системна, а не такава циклична, временна, да покажем пред хората какъв модел държава искаме да видим, какъв модел икономика, какъв модел общество и да кажем - ние ще работим за това. И на тази база вече да печелим доверие. Защото, аз съм го казвал много пъти, не вярвам, че ГЕРБ може да бъде спечелена... може да бъде преодоляна и бита чрез т.нар. битка на титаните. Защото на полето на популизма…

Титаните кои са, за да стане… Борисов - Първанов?

Борисов - Първанов или Борисов - Станишев, или Борисов и който и да било, защото…

А, и вие се туряте в титаните.

Аз не се турям в титаните, аз говоря за тази концепция, която съществува и се предлага на партията. Защото смятам, че на полето на популизма, на лъжата, на празноговоренето по много убедителен начин Борисов е по-добър от всеки друг. Ние трябва да ги преодолеем с, първо, ясна политика, второ, с екипност и, трето, с много сериозна организация за гарантиране честността на изборите и организацията на БСП за изборите.

Френски или гръцки сценарий има пред България на следващите избори - победа на лявото или нужда от сложна коалиция? Ако вярваме на социолозите от тази седмица, по-близо изглежда второто.

Аз съм убеден, че ако правилно си разположим действията във времето с ясна политика, с последователност, прозрачност и предсказуемост, БСП има шанс, изобщо няма да е лесно да бъде първа политическа сила. Аз не обещавам, както правят други...

Дават разлики между 6 и 10% социолозите между вас и…

Да, една година, една година преди изборите това изобщо не е преодолимо.

Е, не е преодолимо…

Не, не е непреодолимо.

Непреодолимо.

Да. Това не е такава голяма разлика, още повече, дайте си говорим откровено, всички разбирате, всички разбираме, че в страната има страх. Когато в едно проучване 25% от анкетираните казват - имаме притеснения за санкции, репресии заради политически убеждения или възгледи, за какво говорим изобщо?

А, т.е. мислите, че те са от вас, ама не смеят да кажат, за да не отиде анкетьорът да го каже на някой от ГЕРБ, така ли?

Аз говоря за обща, за обща атмосфера. В крайна сметка, ако се вярва на проучванията, от миналата година от лятото ние би трябвало да сме трети на президентските избори, а ГЕРБ да спечели едва ли не на първи тур. Така сочеха проучванията, спомняте ли си? Резултатите показаха нещо различно. Това, което е много тежка задача за нас, разбира се, да покажем на хората, че това, което им се случва, не е случайно, не е просто една стихия. Кризата отвън ни връхлетяла и ние се навеждаме, за да отмине. Това, което се случва, е пряк резултат от политиката на ГЕРБ, която прокарват ежедневно.

Ще направите ли нова тройна коалиция - БСП, „България на гражданите” на Меглена Кунева, ДПС?

Това, което аз смятам, че трябва да заявим ясно, час по-скоро, в това число това ще бъде дискусия и на конгреса, първо след като отхвърляме, и това е преобладаващо тотално мнение в партията, модела на ГЕРБ, аз не виждам възможност ние с ГЕРБ да правим какъвто и да било вид колаборация, коалиция под формата търсим национално спасение. Извинявайте, с този модел, където хората се назначават само заради партийна лоялност в администрацията, хората се мачкат, бизнесът се мачка и има тотален произвол по отношение...и незачитане на каквито и да било правила, не можем да го променим заедно с тези, които го създадоха, няма как. Второ, ние…

Т.е. варианти ПАСОК - „Нова демокрация” в българска опаковка в името на спасението на България няма?

За мен това… Не може да спасиш от модела ГЕРБ заедно с ГЕРБ, това е мое убеждение.

Това сигурно така и Папандреу е казвал на Самарас едно време, но…

Не, не, вижте, има много голяма разлика. Нито ПАСОК, нито „Нова демокрация” в Гърция са създавали такъв гнил, порочен модел на управление на страната. Разберете, те спазват демократични правила първо. Това не се прави в България, днес не се прави. Вече трета година не се прави. Напротив, ГЕРБ управляват политически еднолично, без правила, все едно, че те имат сто процента на изборите. Второ, в икономиката ГЕРБ действат, както действаха, извинявайте, рекетьорските групи през 90-те години на входа и на изхода на държавните предприятия. Сега са ГЕРБ на входа и на изхода на държавата и държавният, общественият ресурс, вашият, моят, на всички данъкоплатци, се преразпределя нечестно, задкулисно в интерес на тези, които са близки до ГЕРБ. Това не дава никаква перспектива.

Та, правихме коалиция. Та, от всичко излиза, че ще направите нова тройна коалиция.

Второ, което искам да кажа, не нова тройна коалиция. Ние според мен трябва да кажем основните ни приоритети в политиката, които искаме да реализираме, и да кажем на всеки, който иска да си има работа с БСП - това са основните неща, от които няма да отстъпим и искаме тях да реализираме, защото властта не може да бъде самоцелна. Не може да бъде заради властта.

Ама, така и ГЕРБ може да дойдат и да кажат и ние няма да отстъпим, нали, казано с ирония. Аз затова ви питам кои виждате вие, с които може да… Меглена Кунева, бихте ли се коалирали с нея?

Аз първо се радвам, че г-жа Кунева е узряла за това да направи партия, защото цялата й кампания като кандидат за президент беше: партиите са нещо лошо, аз съм гражданският кандидат. Не може да има демокрация, която е устойчива, без демократични партии. И й пожелавам успех в надпреварата. Те са наш конкурент, защото се обявяват очевидно за опозиционна политическа сила, търсят и те да са алтернатива, на това поле ще си съперничим с тях. Ще се опитваме да убедим тези, които се разочароват от ГЕРБ, че ние сме по-добрите и имаме по-системна програма…

Но вратата към нея не е затворена за коалиция.

За мен тя е демократичен човек.

Така, а ДПС, които напоследък не ви подкрепят в ключови моменти, най-малкото покрай „Белене”, така, ви поставиха в доста неудобното положение да разчитате на „Атака” и на промяната на тяхното мнение.

БСП е БСП. ДПС е ДПС. Ние не сме сключвали брак за цял живот. Имахме коалиция.

Но някои се женят по два пъти за един и същи, нали, партньор, та това ви питам, дали пак може да се ожените.

И това се случва. Аз казах - за мен са важни условията. Тройната коалиция направи много за страната, това е мое убеждение. Аз за нея не съжалявам. Това, което аз съм си извлякъл като поука, че ние като партия нямахме опит от реална коалиционна политика, той се изграждаше в движение по време на управлението. Затова за мен е важно, първо, да определим нещата, които за нас са ключови като съдържание на политиката, какво искаме да направим в държавата. На тази база да разговаряме вече за съдържанието и за начина на функциониране на коалицията, защото…

Е, хайде, какво искате да направите в държавата, за да не губим много време. Вие казахте, че приветствате Оланд, наричате го Франсоа, радвате се много, че социалист спечели…

Да.

Обаче той иска вдигане на данъците. А Станишев ги намали. Ако дойдете сега пак на власт, ще вдигне ли Сергей Станишев данъците, които сам свали?

Разбрах въпроса ви. Първо, защо се радвам за историческия успех на Франсоа Оланд - защото той дава шанс за промяна на европейската политика. Аз вчера имах много дълъг, час и половина, разговор с президента на Европейската комисия за ситуацията в Европа. Той като президент на правителството на Европа, а аз като лидер на втората по големина политическа сила в Европа и в Европейския парламент, и споделих с него нашата конкретна и ясна визия. Ако в Европейския съюз не настъпи промяна в политиката, в икономическата и в социалната сфера, която да балансира мерките за затягане на коланите и за консолидиране на бюджетите, с ясна политика и план за инвестиции от европейско ниво към страните, създаване на работни места и социална перспектива за хората, ще имаме много още избори като гръцките. Когато хората, които не само страдат днес, но не виждат перспектива, не виждат, че страданията са оправдани и че ще ги изведат към нещо по-добро, казват - така ли, Европейският съюз са лоши, те не ни чуват гласа и не ги е грижа за нашите проблеми, че ние живеем по-бедно и по-безперспективно днес, затова ще гласуваме за крайни партии. И за първи път в Гърция имаме неофашистка партия, с 8% близо в парламента. Аз казах, ако искате това да се случи още в много страни, тогава не правете промяна в политиката. Франсоа Оланд и неговата политика дава възможност за такава промяна.

Е, тя неговата политика е да вдигне данъците. За да ми отговорите на въпроса…

Да, преминавам към това нещо. Данъчната политика е част от икономическата и тя е инструмент. Когато въвеждахме единната ставка за подоходния данък…

Най-ниската в Европа.

…най-ниската в Европа, това беше оправдано от гледна точка на изсветляване на икономиката, от гледна точка на постъпленията в бюджета. През последните три години… и тя беше комбинирана с ясна политика за вдигане на доходите на пенсионери, работещи, на всички в България. Последните три години несправедливостта в понасянето на тежестите от кризата стана огромна. Тя е непоносима, но затова ние преди четири месеца взехме, разглеждахме нашия управленски проект по бюджет и финанси. И смятаме, че в тази ситуация хората с най-ниски доходи трябва да бъдат освободени от подоходния данък. Второ, ниската…

До минимална работна заплата.

Ами, това трябва да се изчисли точно какъв е размерът. Вероятно да, но в момента експертите правят изчисленията. Второ…

Който взима под 300 лева, грубо казано, не плаща данък - 30 лева.

Второ, хората, които работят активно и изкарват парите си с огромни усилия труд, дребен бизнес, инженери, работници, селскостопански производители, трябва да се запази ниската ставка. Трето…

До какъв доход?

Това също се изчислява, защото…

Не, ама, горе-долу, за да видим къде мислите, за каква координатна система, за да може да си сметнат тези хора. Сега, примерно един лекар, ако изкарва 5000 лева примерно…

Говорим за, грубо казано, за средната класа. И не искаме да натоварваме хора от средната класа, защото те и без това са смазани сега от това правителство. Трето, хората, които са наистина богати, трябва солидарно да понесат тежестите от
кризата.

Кой е богат в България според социалистите? Колко ако изкарваш на месец или годишно си богат? За да е ясно, нали, кои няма да гласуват за вас, нали, на които ще им вдигнете данъците.

Това, вижте, аз искам… Те и като им намалихме данъците не гласуваха за нас, но това беше икономически обосновано. Не мога да ви кажа точен размер, защото искам… Не, аз съм човек, който не хвърля цифри и числа ей така във въздуха. Искам да видя разчетите…

Максималният осигурителен доход е 3000 лева, който изкарва… 2000, извинявайте. Който изкарва над 2000 лева…

Аз не смятам, че максималният осигурителен доход трябва да бъде толкова нисък. Ние вече трета година, първо, нашето правителство вдигна максималния осигурителен доход. Вдигна го с няколко стотин лева, еднократно. Второ, от три години предлагаме да се вдигне отново, защото смятаме, че трябва да има пак солидарност в понасяне на кризата и хората с много по-високи доходи трябва да имат повече вноски в социалната система.

Т.е. 2000 лева е малко, казвате вие, т.е. …

Да.

2000 лева би останало в рамките на ниския данък 10%.

Не ме тикайте да в кажа конкретен праг, защото аз ви казвам, аз съм отговорен човек, когато кажа нещо, го следвам.

Казвате, ще вдигнете данъците на богатите, като Оланд.

Да. Да. И това е справедливо в тази ситуация, защото едно от нещата, които много ясно се усеща у хората, е липсата на справедливост. Но тя не се изчерпва само с данъчното облагане. Искам да ме разберете, защото в момента действа правилото - няма справедливост, което означава на всеки му своето. Това означава, че един човек, който е изпаднал от пазара на труда, получава подкрепа от държавата, за да може да има някакъв доход, да си потърси работа. Това означава, че един дребен предприемач трябва да знае, че няма да го рекетират НАП и държавата изобщо и няма да създават правила, които монополизират бизнеса в близки до управляващите. Това също е въпрос на справедливост. Това означава, че когато има правила, те важат за всички, а не за ГЕРБ не важат, а всички други трябва да ги изпълняват. Значи, това възстановяване на справедливостта не се измерва само с данъчната политика…

Ще подкрепите ли общи европейски данъци? Като се започне с данъка върху транзакциите против, който уж е България?

Има с този данък огромна спекулация в България. Това, което внушават управляващите, в това число министър Дянков, е едва ли не, че той ще удари обикновения човек. Няма да удари. Данъкът върху финансовите транзакции, който е инициатива на ПЕС, е данък върху финансовите спекуланти на финансовите пазари, не върху хората, които си теглят спестяванията от банкомат, разбирате ли, или от банката. Това е точно данък върху тези, които създадоха кризата и сега казват: нас тя не ни засяга.

Да, обаче това има друг символ, г-н Станишев.

Искам да ви кажа много ясно.

Въпросът е да има ли изобщо общи данъци.

Да, аз смятам…

Това е… защото тази година вие сега сте много убедителен: тия гадове, дето правят големите транзакции финансови, нека платят поне половин процент, примерно.

То си е така.

Да, звучи убедително. Обаче догодина ще се каже: абе, дайте да видим сега ДДС-то да не стане ли еднакво, по-догодина ще кажем: абе, да видим сега върху къщите данъците, които…

Ние с ДДС-то нямаме проблем между другото, защото при нас е единна ставка. Тя е една от сравнително високите.

Така. Значи, казвате, че и с ДДС-то може да има единен европейски данък.

Значи, то няма да засегне България, защото другите системи отиват… върви се по… искам да ви кажа… Чакайте, не ме прекъсвайте, моля ви, и не ме интерпретирайте, защото искам да кажа това, което аз мисля. Когато говорим за инвестиционен план за Европа, данъкът върху финансовите транзакции може да донесе за няколко години неколкостотин милиарда евро приход. Тези пари може и трябва по наше убеждение да се насочат в инвестиционни програми към страните членки за нова инфраструктура, за нови производства, които са конкурентни, в отрасли, които са конкурентни, в създаване на работни места. Ние имаме цял пакет предложения как да се акумулира ресурс на европейско ниво, за да бъде насочен към производствени инвестиции, не към запушване на бюджетни дупки, а към производствени, които ще създадат растеж, оттам ще дойдат приходи в бюджета на страните членки, оттам ще може да се води и социална политика и хората да имат заетост. Разберете, нивото на безработицата в и Европейския съюз, и в България като страна членка става непоносимо за обществата, т.е. взривоопасно, и когато се налага трета година една политика, която казва: затягате коланите. Добре, затяга коланите една държава тази година, няма растеж, безработицата расте, тези хора отиват на бюджетна издръжка, нали така, догодина трябва да се реже още, затягате с още една дупка колана, тогава пак няма растеж, защото няма вътрешно потребление, по-догодина пак трябва да се… и това е една спирала, която води надолу и накрая приключва с взрив. Това е мое убеждение, затова трябва да…

Чакате революция в Европа.

Погледнете на изборите в Гърция. Трета година една страна е унижавана. Не че няма необходимост от затягане на бюджетната дисциплина. Там беше 14-15 процента бюджетен дефицит, абсолютно неоправдан, но ти не можеш да постигнеш резултат само с такива мерки, защото дори, извинявайте, международните кредитни агенции, които за мнозина са като „господ говори”, те казаха: политиката, която няма стимули за икономически растеж, за Гърция говорят, а това важи обаче и за Европейския съюз като цяло, не може да изведе Гърция от кризата, не може да се изведе и Европейският съюз от кризата. И какво имаме? Имаме засилване на крайно лявото и засилване на крайно дясното, на крайно дясното. И аз, когато бях избран за президент на ПЕС, казах на конвента, който се състоя през ноември, има шанс за левицата да възстанови доверието, но той може да се реализира само ако ясно се разграничим от крайнодясната политика и от небалансираната политика, която отрича инвестициите, отрича социалната държава, която вижда пазара в още либерализация, в още дерегулация. Това е погрешно и ако ние не покажем различна политика, други ще яхнат вълната на недоволството, които нямат идея, отговорна идея как да се променят нещата.

И така, какво ви каза Барозу? Защото вие казахте вие какво сте му казали. А той какво ви каза?

Първо, има действително немалко съвпадения във вижданията на комисията и на Партията на европейските социалисти. В последното си изказване на 9 май президентът на Европейската комисия посочи немалко от мерките, които ние предлагаме в продължение вече на две години. В това число данък върху финансовите транзакции, в това число увеличаване на капитала и увеличаване на възможността на Европейската инвестиционна банка до 200 млрд. евро - да инвестира, да предоставя средства за инвестиционни проекти. Това е важно и това е наша теза от много време. Трето, издаване на европейски проектни бондове, облигации, които да гарантират също така производствени инициативи. Има неща, които…

За конкретни проекти.

За конкретни проекти. Има неща, които още са в процес на обсъждане. Аз смятам, че без еврооблигации като цяло Европа няма да реши този проблем и това е много широко…

Кой да ги купи тия облигации? Китайците.

Не, международните пазари, но просто еврозоната трябва да застане като цялостна и солидарна, единно икономическо и финансово пространство. Без това няма да се мине. В момента обаче доминират вътрешнополитическите мотиви, и в Германия, и в много други страни, които казват: не, не, не, как, в никакъв случай. Всяка страна, всяка, в това число Германия, сама срещу тази криза и произвола на финансовите пазари няма да устои. Извинявайте, повечето страни от еврозоната имат дълг. Средният е над 80% от брутния вътрешен продукт. В България ние оставихме 14% като правителство, един от най-ниските дългове. И всяка страна може да бъде понижена в кредитния рейтинг произволно, както стана с Франция въпреки политиката на Саркози, както стана с Австрия. Това може в един момент да се случи и на Германия. Дори на Германия.

Добре. Трябва да свършваме. Значи, европейските социалисти, които вие ръководите, искат по-обединена Европа, с по-силни централни институции…

По-прозрачни, по-близка до гражданите,  по-демократична. Аз, извинявайте, че ви прекъсвам, но едно от нещата, които споделих с президента на еврокомисията, че през последните две години се създаде ясно впечатление в гражданите, че решенията не се вземат по демократичен начин в Европейския съюз. Двама души - канцлерът на Германия, президентът на Франция - ги вземаха предварително и ги налагаха, заобикаляйки и Европейска комисия, и ги налагаха на Европейския съюз, защото те са двете основни страни. Трябва да има прозрачност и трябва да се разбере, когато градиш една схема или конструкция, сграда, без да чуеш мнението на хората, това е изграждане върху пясък. И тази кула започва да се руши в резултат на демократични избори.

И всичко това искате, съчетано със скъсване на колана Меркози?

Искам много ясно да кажа, не става дума за безогледни харчения. Моето правителство показа, че водихме, за разлика от много други страни, в това число управлявани от десни, много по-отговорна финансова и бюджетна политика. И създадохме резерв за България, който сега за три години е опоскан, 6 млрд. похарчени на вятъра, без никаква възвръщаемост за хората и за икономиката. И не бива да се противопоставят бюджетната дисциплина и ниските бюджети на необходимостта, която е жизнена, жизнено важна и за България, и за всички страни в ЕС, от инвестиции в растеж.

Откъде да се вземат тези пари. То трябва с данъка върху транзакциите…

Аз ви казах. Това е един от източниците, като цяло може да се генерира ресурс, доближаващ, като се съберат различните инструменти, до един трилион евро, извинявайте, за сравнение, 2008-а Европейската централна банка с пълното съгласие на всички страни, за да не фалират банките и финансовата система, наля близо два трилиона в тях, за да се стабилизират. Сега, извинявайте, за последните половин година под ръководството на Марио Драги Европейската централна банка наля един трилион евро в банките. Защо това да не се използва като модел и по отношение на икономиките на страните и на самите държави. Аз затова говоря за еврооблигации и за разширяване на ролята на ECB, знам, че звучи много далечно на много българи, но трябва да разберем, ние сами като барон Мюнхаузен, хващайки се косата, със смешни политики като на ГЕРБ, няма да се измъкнем от кризата. Важно е да настъпи промяна и тук, в Европа, и синхронно да се…

Като слушам как говорите като лидер на Партията на европейските социалисти, уверено и убедително, се питам ще останете ли лидер на БСП като ви преизберат, или ако ви преизберат след седмица, ако бъдете преизбран и за постоянен лидер на Партията на европейските социалисти? Това си е тежка служба. Пътуване из цяла Европа, ще вземете да управлявате все повече държави, левицата, това изглежда е тенденцията…

Аз когато приех да бъда временен президент на ПЕС, до конгреса, много ясно казах, че първият ми и най-важен приоритет това е в БСП да се възстанови доверието на хората към себе си и да спечели парламентарните избори, това е главната ми цел. И ако искате дори моята позиция като президент на ПЕС е просто още един… освен че е и отговорност, и чест, и възможност и за БСП и за България, защото, четох вчера, президентът на Европейската комисия не среща всеки опозиционен лидер, но най-вече възможност нашата политика, на БСП, да не се възприема от гражданите като някаква измислица само на българските социалисти. Тя е част от едно общоевропейско движение, което има своите конкретни политики, и за мен затова е важно нашата политика да бъде синхронизирана.

Добре, друго исках да ви питам, нали догодина са и европейските избори?

Не, те са 2014.

А, разминават се с нашите, точно така, заради мандатите.

Разминават се. Мандатите са различни.

Добре, ако се окаже, че в един и същи ден трябва да сте на среща като лидер на Партията на европейските социалисти в Брюксел и на важна среща в София като лидер на Българската социалистическа партия, премиер, да кажем, на правителство като лидер на БСП, на коя ще идете?

Не се притеснявайте за моя график. Той е достатъчно подреден и едновременно за последните пет месеца, откакто съм… шест месеца, президент на ПЕС, успявам да ги съчетавам достатъчно ефективно, защото аз от септември до сега съм направил две практически цялостни обиколки на страната. Област по област. Веднъж в кампанията за президент, вицепрезидент и за местни…

И веднъж в кампанията за председател на…

…избори, и веднъж в отчетно-изборната кампания на БСП, и съм успял мисля да поработя така, че без да бъде по-видима и по-ефективна и на европейско ниво. Съотношението на времето и силите ми е определено в полза на България, 70 към 30…

Вие искате повече Европа, трябва да обърнете 70 към 30 в полза на Европа.

Не се притеснявайте, повече Европа се върши с добра организация. В това отношение хубавото на ПЕС и изобщо на европейската политика е, че тя е много по-структурирана, планирана като графици, ако щете, и събития, които се планират отдавна, отколкото българската, така че имам възможност за гъвкавост, не берете грижа за това.