Новият Tърговски регистър не застрашава личните данни повече от преди
Новият Tърговски регистър не застрашава личните данни повече от преди / netinfo
В момента всеки може свободно да се сдобие с личните данни на собствениците и управителите на фирми от сайта на новия Търговски регистър. Без проблем от там може да се свалят трите имен, ЕГН, номер на лична карта, дори и образец на подписа на управляващите или съдружниците. Сигналът в Дарик бе получен от Борислав Йонков. Потърсен бе за коментар заместник-директорът на агенцията Даниела Митева:

Откакто сканираме фирмени дела и изпълняваме преходните и заключителни разпоредби на закона да сканираме цялото прономеровано дело, вътре с самото фирмено дело се намират копия на личните карти, защото съдилищата са изисквали лични карти. Тоест, изпълнявайки нашия закон, в крайна сметка правим много по-лесен достъпа до тези лични карти, макар че и към момента в съдилищата регистрите са публични, те могат да бъдат достъпени и да бъде поискано ксерокопие на делото, например. Така че, този проблем с личните карти във фирмените дела не е откакто регистърът тръгна, а е откакто съдилищата или някои съдии като практика са въвели да изискват копие на лична карта. Просто в момента с единния електронен регистър става много по-бърз и лесен достъпът до тези данни.

Искате да кажете, че ако в момента влизам през ДАКСИ да търся дадена фирма, мога да взема всички лични данни?

Абсолютно, и от 1990 година, откакто има дружества в България, винаги регистрите са били публични и винаги си могъл да ксерокопираш цялото дело, което се намира в съответния съд. Това не е проблем, който възниква днес. Но тъй като ние имаме такова питане, сме категорични, че при нас проблем няма, защото изпълняваме закона. Все пак се свързахме с новия състав на комисията по защита на личните данни и понеже те тази седмица конституират, помолиха да си направим официална среща в началото на следващата седмица, да им поискаме писмено становище по изпълнението на параграф 4, алинея 4, тоест сканиране на цялото фирмено дело, за да може да сме абсолютно наясно какво се случва. Но за нас проблемът с личните карти не е от сега и категорично не е заради Търговския регистър.

Човекът, сигнализирал в Дарик, се притеснява, че по този начин могат да му бъдат откраднати абсолютно всички данни, включително и подписът.

Както сега, така и преди е можело да бъде откраднат подписът на въпросния човек. Към момента не се създават по никакъв начин повече предпоставки за някакви злоупотреби. Дори преди е било по-лесно, защото те са отивали в съда и са виждали подписът на оригинал и е много по-лесно да го фалшифицираш, ако това ти е целта.

Как ще става вписването на новите дружества, ще се изискват ли личните им данни?

Пискали сме становище от длъжностните лица по регистрация, които извършват вписванията и постановяват отказите. Категоричната им позиция е, че за нито едно от вписванията не е необходимо представяне на лична карта на заинтересованите лица. Така че, можем да успокоим всички граждани и клиенти на регистъра, че няма да изкисваме копие на личната им карта.

Какви документи ще бъдат необходими за вписване на ново дружество?

Документите, които да удостоверят обстоятелствата, които съгласно търговския закон подлежат на вписване за определен вид дружество.

Ще има имената на собствениците, но данни като ЕГН и лични карти?

Да, търговският закон не е отменен с приемането на Закона за търговския регистър и влизането му в сила, така че той си важи в цялост и в нашия регистър ще бъдат вписвани обстоятелства, които подлежат на оповестяване, съгласно търговския закон.

Да уточним – няма да се иска номер на лична карта, ЕГН, телефони.

Изрично копие на лична карта няма да се иска.

Колко станаха заявителите да запазят имената си, те все още ли могат да го правят?

Към вчерашна дата общо заявленията, които са постъпили в агенцията, са към 1000.

От цялата страна?

Да, и по електронен път, и на хартиен носител са около 1000, включително Д1 за запазване на име и формулярите А от 1 до 9.

Нормален е напливът, не са тръгнали да се пререгистрират страшно много хора.

Според нас напливът ще е все по-голям и около юни, когато се подават годишните финансови отчети, може би ще е по-сериозен.

Има ли сред тези, които в момента отиват до Агенцията по вписванията, такива, които са подготвили документи за нови фирми?

Да, 50 на 50 е общо взето процентът нови регистрации и пререгистрации.

Тези, които се регистрират като ново дружество, могат да го направят с име, което съществува в момента?

Не. Висш съдебен съвет ни предостави база данни с имената на съществуващите дружества във всички окръжни съдилища в страната. От тази база данни при вписване на нов търговец, ние първо проверяваме дали името, което той си е избрал, съществува. Ако не съществува в масивите, предоставени ни от ВСС, ние запазваме новото име и съответно заявлението за вписване дружеството. Ако името съществува, му казваме да го промени с друго, което не съществува в масивите, които ползваме.