Керемедчиев: Шенген пада на 1 март 2011 година
Керемедчиев: Шенген пада на 1 март 2011 година / БГНЕС

Милен Керемедчиев, заместник-министър на външните работи, в предаването „Седмицата” на Дарик радио

 

Българите искаме да нямаме визи за Америка, руснаците обаче имат визи за България. Милен Керемедчиев, заместник-министър на външните работи, буквално от Москва, нали? Кацнахте преди малко повече от час.

Точно така, вярно е.

В студиото на "Седмицата". Защото руснаците се оплакват, че им издаваме трудно визите, със закъснение, чакат на опашки. Всъщност защо трябва да има визи за руснаците? То е ясно, заради членството на България в Европейския съюз, но не е ли възможно да се намери вратичка, каквато ние искаме от американците? При определен брой откази, при определен изглед на документите за самоличност, т.е. на Русия да бъде дадена перспектива за Европа някаква.

На Русия е дадена такава перспектива. Русия подписа споразумение за облекчен визов режим със страните-членки на Европейския съюз. И ако една страна като Грузия, като Армения, като Казахстан, заплащат техните граждани 60 евро за виза, руснаците заплащат 35 евро за виза. Освен това много по-малък набор необходими документи са изискуеми, за да могат те да бъдат към България. Но тук е един много интересен. . .

А пълно отпадане обаче. . .

Пълно, междувпрочем водят се такива преговори с Европейската комисия за пълно отпадане. Ние определено подкрепяме тази идея, защото наистина руските туристи се увеличават въпреки всички критики, които чуваме по какви ли не медии.

Имаме ли ние проблем всъщност с руснаците, които идват в България, които да налагат визи?

Ако ми позволите една малка ретроспекция, и ще стигна до точните цифри, какъв е ръстът на туристите в България. Когато започна туристическият сезон, туроператорите казаха, че те очакват и прогнозират 15 процента ръст на руските туристи в България тази година. До момента ние имаме 31 процента ръст на издадените визи, от които 26.6 процента са за туристите, т.е. има почти двойно увеличение от прогнозируемия ръст на туристите в България. Визи не можем да премахнем в момента. Ние се подготвяме за влизането ни в Шенген. Все пак трябва да си кажем тук какво искаме - да влезем в ОНД и да пътуваме без визи за Русия и Беларус, или да влезем в Шенген, където ни е мястото. Ние трябва да спазваме определени правила, но въпреки това аз смятам, че ние сме максимално отворени, всеки 6 секунди в нашето консулство в Москва се издава виза. Вие можете ли да си представите какъв обем визи са това? Осемдесет и пет хиляди визи са издадени от началото на годината досега, което е с 20 хиляди повече.

Имаше ли опашки вчера? Толкова огромни, колкото показа впрочем през седмицата, и това явно провокира и вашето спешно отиване, телевизия "Вести"?

Аз отидох по друг повод, но, разбира се, изплува въпросът за визите. Аз отидох на двустранни политически консултации с Русия по много въпроси. Но, разбира се, въпросът за визите кристализира, излезе наяве. Вие знаете, че бях там преди един месец. . .

И чакахте на опашка. . .

И чаках на опашка.

. . .една сутрин 3 часа. . .

Да.

. . .и си говорихте. . .

Сега чаках 1 час.

. . .чакахте.

Също. Също бях там и пак стоях. Но явно вече съм известен в Москва, тъй като веднага ме разпознаха. Този път имаше 40 човека, т.е. миналия път имаше 50, този път имаше 40 човека, които чакаха на опашка, т.е., въпреки че има 30 процент ръст на издадените визи, броят на чакащите не се увеличава. Какво обаче ще направим, за да... наистина да отрегулираме нещата? Защото, както знаете, аз се срещнах с 50 руски туроператора, направихме среща в посолството и направихме една наистина много откровена и искрена среща. Те поставиха конкретни въпроси и ние им казахме какви мерки ще предприемаме. Какво излезе от тази среща и какво, какво се договорихме? От 1 август тази моя любима прословута система за електронно подаване на визи ще стане задължителна за използване от всички акредитирани туроператори, т.е. всички те 100 процента ще подават документите си по електронен път. Успяхме да се преборим и за това.

А досега какво? Ходеше, туроператорът праща един човек с 200 визи да вади примерно…

Те са с 500, това са едни торби, чанти. . . Значи, да разширя въпроса, то едната торба е с визите, другата торба е с парите, тъй като те до момента отказват също да използват и банкови преводи.

А сега, като използват банковите, то сигурно действа при тях повече, отколкото при нас тази система с разни черни разплащания точно за туристически пътувания.

Ние. . .

И ако не са им бели парите от хората, които пътуват, ако не са им платени данъците. . .

Акредитираните туроператори се съгласиха също от 1 август сто процента да минат на банкови преводи за извършените услуги, които ние предоставяме. Тоест това ще отнеме отново много дълъг процес. Вие знаете какво броене на пари, това става въпрос за стотици хиляди долари, които се броят и се носят, за безопасността и т.н., така че. . .

Ама ние ли я нямахме тази система за банковите преводи и за подаване по електронен път на документи за виза или руснаците не я ползваха?

Електронната система за подаване на документи за визи я има от 4 месеца. Имаме. . .

Банкови сметки има. . . винаги е имало.

Банкови сметки имаме и се ползват само от една фирма, наистина може би най-големият туроператор, но само един я ползва. Отсега се разбрахме, всички ще я ползват. Освен това другото нещо, което се разбрахме, което вече е в полза на туроператорите - организираните детски лагери на деца до 16 години, на ученици до 16 години, ще получават безплатно визи. Това досега не беше договорено, така че това е един. . . още един жест, който ние проявяваме към руската страна.

Е това не трябва ли с някаква спогодба да се реши. . .

Не, това може да се въведе. . .

. . . едностранно България си го решава.

. . . едностранно България и вече го е въвела. Също така. . .

Физически колко руски визи издаваме?

Миналата година сме издали 197 хиляди визи за руснаци.

Двеста хиляди. А тази?

Тази година чакаме да издадем около 250-260 хиляди визи. Вече сме издали само в Москва 85 хиляди визи. До края на месеца ще издадем 100 хиляди.

А спрямо миналия сезон повече ли са, като сезони сравнено. . .

С 30 процента, да, 31 процента.

Какво друго почнахте да казвате, че сте се договорили?

Започнах да казвам това. . . за собствениците на имоти. Значи, най-големият ръст на кандидатите за визи е при собствениците на имоти. Там също отрегулирахме нещата. Отваряме отделно гише за собствениците на имоти, което ще обслужва само тях, те ще могат да кандидатстват за тригодишни многократни входни визи при подаване на нотариален акт за собственост, не само те, техните съпрузи и техните преки наследници - деца до 21-годишна възраст, тоест примерно четиричленно или колкото семейството се състои, прякото семейство. Това означава, че ние по този начин, издавайки един път визи на тези хора, те забравят за българското посолство, забравят за чакане на опашки. . .

Три години.

. . . до влизането на България в Шенген.

Освен в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург, къде другаде печатим визи?

В Новосибирск. Това са четири наши консулства.

Четири места.

Интересната новина също, която мога да кажа, гореща направо, от моето идване от Москва, е, че сме почти накрая на финализирането на договора за аутсорсинг, с тази фирма, която вече обслужва. . .

И изнасяме. . .

. . . десет. . .

Какво изнасяме в друга фирма?

Тази фирма вече обслужва десет посолства на страните-членки на Европейския съюз, т.е. вече има подписани договори с десет посолства.

Това е руска фирма, която тя ще издава. . .

Това е единствената лицензирана. . .

. . . визите.

. . . фирма от руската държава. Но тя няма да ги издава. Те правят изнесен офис с 18 до 20 гишета. Наемат сто човека, които да започнат да събират документите, да ги въвеждат по електронен път, както правят и туроператорите, и да ги изпращат по електронен път в консулството.

Това са за т.нар. индивидуални туристи. . .

Да.

. . . всъщност им решаваме въпроса.

Да, но това отново казвам, това е, разбира се, пожелателно. Ние го вкарваме това като просто още един вид услуга, която ние ще предлагаме. Това ще го направим между двата сезона - след края на летния сезон и преди началото на зимния, т.е. до началото на ноември ние ще сме въвели и тази система.

Имате ли статистики за влизането на туристи от други държави, които имат визи?

Да, имам. Аз бях в Казахстан, там имаме двойно увеличение на туристите. Вече има 6500 издадени визи при по-малко от 4 хиляди издадени миналата година. В Молдова също има увеличение от 32 процента, т.е. . . В Сърбия и Македония има увеличение с 80 процента близо. Така че има. . .

Понеже четох "Стандарт", че според туроператори сърбите намаляват, то, нали, българинът гледа така, на око, че намалявали. А вие казвате, че на статистика не намаляват.

Статистиката не намалява. Ние увеличаваме визите, това, но, нека да отбележим, това не винаги са туристи, това може да са бизнесмени, това може да са транзитни пътници. Аз говоря за броя на издадени визи. Разбира се, голям процент, в Москва например това са... 80 процента от издадените визи са туристи.

Какво стана с европарите по Шенген, които казвахте, че има опасност да не бъдат усвоени? Сто шестдесет и един милиона евро заради необявени обществени поръчки можело да пропаднат, четох преди месец, и то ваше изявление.

Готови сме, с Министерство на външните работи сме готови с три проекта, които сме вече предали в Министерство на финансите. Утре ще имам среща със заместник-министър Кирил Ананиев с молба нашите проекти да се разгледат приоритетно, защото няма смисъл да чакаме, да караме по някакъв списък с проекти, които са. . .

Вие какво правите с тези пари?

Значи, с тези пари правим три неща. Оборудваме нашите консулски служби по шенгенските стандарти, обучаваме наши консулски служители как да работят по шенгенските критерии и обзавеждаме нашия единен визов център, който трябва да отговоря изцяло на шенгенските критерии.

Вие не го ли отворихте? В "Сега" на 5 юни казвате, че ще е готов до 15 юни. То 15 юни мина.

Завършва се, до края на месеца трябва да е готов. Наистина се завършва.

А резервният визов център, който е условие за Шенген, и той щял да бъде в Бояна.

Резервният ще бъде готов в дом номер 8. В момента ще мине решение на Министерски съвет, който ще ни бъде предоставен, този от Министерство на държавната администрация на Министерство на външните работи, така че той също ще бъде готов до края на годината.

И кога ще падне Шенген?

Шенген ще падне на 1 март 2011 г.

Независимо какво правим, няма начин по-рано да стане?

По-рано няма начин да стане, но може да стане по-късно, защото ако ние не отговаряме на някои от критериите при проверка, това не говоря само за визовите въпроси и за консулства, това говорим за охрана на граници, за имиграционна политика, за митническа политика даже в шенгенското пространство. Тогава проверяващите идват и казват: вие готови ли сте, господа, не сте готови, идваме след 6 месеца. След 6 месеца отново казват: вие готови ли сте. Отново ако не сме готови, отново идват след 6 месеца. Така че може да си представите, че те могат да вървят. . . ние може да вървим на 6 месеца да ни проверяват в един, така, неопределен период от време.

А това означава, какво означава всъщност падането на Шенген? Означава, че няма да бъдат проверявани българите, които отиват примерно във Франция, няма да бъдат, или в Гърция, които отиват, няма изобщо вече да спира на никаква граница, както няма да разбираш къде е границата.

Не само това. Български гражданин ще може да влезе в Гърция по която горска пътека прецени, т.е. не само през дадените КПП-та. Не говорим за премахване на граничния контрол само на КПП-тата. Говорим за изцяло. . .

Няма да има граници.

. . . премахване на границите, т.е. ако ти искаш да отидеш пеша от София до Пловдив през поляната, така ще можеш да отидеш и до Гърция откъдето прецениш.

И това 1 март 2011 г.

Борим за това.

А биометричните паспорти ще станат ли според вас до края на годината наистина, за да се вкара този въпрос в Конгреса и американците да одобрят, преди да сменят Буш, това предложение?

Изключително много се надявам това да стане. Също знаете, че г-н Горан Йонов отговаряше като заместник-министър. Разбирам, че има... в моето отсъствие е назначен нов заместник-министър, който надявам се той да отговаря по този въпрос. Това е много важен въпрос, много важен въпрос са биометричните паспорти, не само за Съединените щати. Изобщо това е условие за. . .

Говорите за вътрешното министерство.

Да, това е условие в Европейския съюз. Всички страни-членки на Европейския съюз трябва да имат паспорти, биометрични.