Калин Георгиев: Стигнахме до върха на пирамидата на групата за отвличания
Калин Георгиев: Стигнахме до върха на пирамидата на групата за отвличания / снимка: Sofia Photo Agency
Калин Георгиев: Стигнахме до върха на пирамидата на групата за отвличания
24463
Калин Георгиев: Стигнахме до върха на пирамидата на групата за отвличания
  • Калин Георгиев: Стигнахме до върха на пирамидата на групата за отвличания

Специализирана полицейска операция по привеждане в известност на криминалния контингент в цялата страна върви паралелно с операция „Наглите", при която бе задържана групата от 25 души, свързана със знаковите отвличания от последните години. Това съобщи в предаването „Дарик кафе" главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев.

Ето какво още каза комисар Георгиев в интервю за Дарик:

Комисар Георгиев, можем ли да наречем успешна операцията „Наглите"?

Аз мисля, че ви дадохме достатъчно доказателства за това, че операцията беше успешна.

Продължава ли акцията „Наглите?

Да, действията по разследване продължават. Събираме нови веществени доказателства, продължаваме да издирваме лица, които са съпричастни към дейността на тази група и затова ще се огранича с подробностите по операцията, която все още продължава.

Последно 25 души ли са задържаните?

Да, 25 са задържаните.

Ще са достатъчни ли доказателствата, които събрахте - МВР и прокуратурата, за да останат те първо, в ареста и след това да бъдат осъдени?

Според мен ... (не се разбира - бел. ред.)...25-имата, които са задържани, би следвало да им се иска постоянна мярка за неотклонение на един по-късен етап, защото сега ще се прецизира ролята на всеки един от участниците в групата и не забравяйте, че в един наказателен процес не може да има само обвинени, трябва да има и свидетели. Така че е въпрос на преценка, на доказателства и тази преценка не се прави от органите на МВР, така че аз съм последният човек, който би си позволил да коментира каквото и да било оттук нататък.

Казвате, че са задържани тарторите на групата за отвличания. Това така ли е?

Такова е вътрешното убеждение на всички служители на МВР, които участваха в операцията и се надявам това нещо да успеем да го докажем с достатъчно солидни доказателства в хода на досъдебното дай, Боже, и на съдебното производство, което предстои на един по-късен етап.

С какво е известен на полицията соченият за главатар Йожи?

Това, което ние сме казали официално, ние сме посочили една снимка и един прякор. Ние никъде не сме твърдели, че Йожи е върхът на пирамидата, но мога да ви кажа, че сме стигнали до върха на пирамидата на групата, която извършваше отвличания и която тормозеше обществото ни доста време. Какво можем да кажем за тях? Тези хора са започнали от ниско равнище, започнали са с кражби на предмети и части от автомобили, кражби на автомобили, след това са се развили в грабежи, след това в магистрални грабежи, за да достигнат до отвличания. Следва един логичен ход на престъпна йерархия. Тези хора по всякакъв начин доказват, че не бива да бъдат и не трябва да бъдат част от нашето общество. Хора, които могат да си позволят да отрежат част от тялото на човек - пръст, ухо, трудно биха могли да бъдат наречени хора, но това е друга тема. Тук влизаме в морални оценки, които аз като служител на МВР нямам право да ги правя.

Част от информацията, която излезе, че е открита ножица със следи от кръв по нея. Това, може би, е едно от най-сериозните доказателства по делото?

И не само. Има и доста други веществени доказателства, които са открити. Продължават действията по разследване от моите колеги. Излизат нови лица, които са съпричастни към дейността на групата, нови доказателства. Делото е много интересно и ние сега в хода на действията по разследване заедно с прокуратурата действително продължаваме да събираме доказателства.

Можем ли да кажем колко отвличания е извършила тази група?

Не бих искал да давам конкретна бройка, защото рискувам да затрудня работата на колегите си на един по-късен етап. Ако ви кажа две, те могат да излязат три и на един етап моите думи да бъдат интерпретирани в една друга фаза вече на делото неправилно.

Част от информацията, която и премиерът съобщи, че похитителите са обзавеждали втора стая за отвличания. Означава ли това, че по няколко души наведнъж са отвличани?

Подготвяли са ново отвличане. Дали са искали да направят застъпване, дали са искали да освободят единия и да имат друг, те са опитали да направят нещо като конвейер, доколкото разбирам.

Можете ли да кажете района, в който се намират къщите, в които са водени отвлечените?

Бих могъл да ви кажа, че са близо до София, но не искам да конкретизирам населените места, защото предстоят повторни огледи, ново събиране на доказателства и не бих искал да видя група журналисти с камери, които хвърлят фасове и пият кафе някъде наблизо, ще затрудни работата това. Рискуваме, за да се похвалим, да опорочим действия по разследването, които ще ни донесат негативи вместо позитиви.

Докъде се разпростря операцията?

Освен в София работихме и в няколко други областни града - Велико Търново, Монтана. Паралелно с тази операция по унищожаването на бандата на „Наглите" върви и една специализирана полицейска операция по привеждане в известност на криминалния контингент по цялата страна и по изчистване на алибито на активния криминален контингент по отношение на тежки криминални престъпления, извършени на територията на страната. Така че имаме застъпване паралелно на две операции.

Има ли втората операция свое име?

На втората операция не сме дали кодово име, защото тя е рутинна и оттук нататък ще бъде така - ще има системност в изпълнението на такива полицейски операции по привеждане в известност на криминалния контингент, колкото и шаблонно да ви звучи.

Това, което казвате, че ще е постоянно и системно, е хубаво, защото спомняме си, че вече имаше подобни операции - „Респект" и така нататък.

Вижте, „Респект" има едно негативно натоварване с отрицателни емоции, свързани със случая „Чората", така че респект е малко силно казано. Това са рутинни полицейски действия, които ние ще предприемаме и се надявам на бандитите да не им е хубаво.

Г-н Георгиев, премиерът каза, че иска да вижда децата не са с фланелки ФБР, а МВР на тях. Вие сте се обучавал в академията на ФБР в САЩ. Какво можем да донесем оттам, как да го привнесем тук, за да се работи по-добре?

Аз се опитвам максимално това, което съм научил в академията на ФБР, да го прилагам по всякакъв начин, доколкото имам възможност. Новата организация на работа, която създадохме и за която говори министър Цветанов, която доведе до не изтичане на информация, до разпределение на задачи, да се сформират малки екипи, които да изпълняват конкретни действия. Всичкото това са форми и методи на работа, които са прилагат от американките специални служби и са прилагани и от нас. Неслучайно министърът също е завършил академията на ФБР. Щастлив съм, че с него си говорим на един език.

Как успяхте да задържите информацията? Премиерът каза, че сте заседавали късно в дома му.

Да, така беше. Събирахме се един ограничен кръг от хора там. Общо взето 5 или 6 души в цялата страна знаехме цялата конфигурация на пъзела.

И много добра медийна дисциплина поддържахте, ако става въпрос за повече от два месеца? Не успя да изтече информация.

Много ваши колеги ми се сърдят, че дори съм рязък с тях и не подавам информация, но не бива, за да се похвалим, да опорочим събирането на доказателства. В някои случаи ние даже изглеждахме глупавички, включително и контролираното изпускане на информация в някои случаи. Мисля, че се получи добре.

Имате ли информация за замесени служители на МВР в тази група?

Това, което мога да ви кажа, е, че сред задържаните няма бивши и настоящи служители на МВР, но всички вероятни и възможни връзки на тази група със служители бивши и настоящи от МВР се проверяват. В момента, в който съберем достатъчно данни за такива връзки, имате уверението ми, че тези хора, освен че няма да са служители на МВР, те ще бъдат и подведени под съответната отговорност, но ви казвам пак, не да се похвалим, а след като съберем достатъчно доказателства за такива връзки. Ако нямаме такива, просто не ги коментираме.

Можем ли да разчитаме, че чрез паралелната на „Наглите" операция хора, които са с ефективни присъди, но не ги лежат, ще бъдат осветени?

Мога да ви гарантирам това, че ако има такива хора, които нямат основание да бъдат на свобода, а са на свобода, ще бъдат прибрани там, където им е мястото. Вече по отношение на това как хора с ефективни присъди се оказват на свобода, е извън компетенциите на изпълнителната власт. Действително ние можем да си сътрудничим в това отношение заедно със съдебната власт и да ви помагате да задавате въпроси.