Кадиев: Ако загубя 90 на 10, излизам от политиката
Кадиев: Ако загубя 90 на 10, излизам от политиката / снимка: Sofia Photo Agency

В "Денят" на "Дарик" събеседник е Георги Кадиев, общински съветник от БСП. Поводът - номинирането му за кандидат-кмет на София.

След като влизате в тази битка, явно сте на мнение, че тя не е предварително решена. Защо смятате, че ще може с нещо да промените нагласите на хората в София и те да гласуват доверие на социалистическата партия?

Ами, всъщност първо да кажа, че за мен в никакъв случай не е някаква самоцел да стана кмет на София, не съм си го поставил като опит за поставяне на световен рекорд. За мен беше важно партията, която аз представлявам, да покаже характер, да покаже, че не е меркантилна, не върви просто по течението на водата, не се самопредлага за едно или две заместник-кметски места и всъщност е алтернативата на управлението в момента. А това, че аз съм в персонално лице представителят на тази алтернатива, е просто резултат от всички процедури, които ние извървяхме през тези два месеца, откакто се занимаваме с изборите на София. Аз много исках да има вътрешни избори, за да си проведем вътрешния дебат, да видим кой е най-добър. Със сигурност има и по-добри от мен, със сигурност има и по-опитни от мен и в общинските дела, и в политическите дела, но така или иначе в момента човекът, който ще води дебата, съм аз.

Kакъв според вас трябва да бъде кметът на столицата - опитен политик преди всичко или пък добър бизнесмен?

Ами, аз винаги съм бил, и в Министерството на финансите, и сега, съм бил против това чисти експерти да влизат в управлението. Защото управлението в крайна сметка е една емоция, един компромис между различните интереси на различните общности и опит да се намери най-доброто за всички. Ако управлението беше чиста математика, тогава примерно един нобелов лауреат щеше да е най-добрият премиер на света, но той не е. Така че за мен абсолютно категорично е да имаш политически опит, да имаш политически ангажимент, да имаш ясно изразена политическа физиономия. И винаги съм бил против това да има извънпартийни, широкомащабни и всякакви такива епитети за кандидатите, защото те всъщност размиват картината. За мен много по-ценностно е да се изправиш с физиономията си и да кажеш да, ето аз съм от тази партия. Ако ме харесвате, гласувате за мен, ако не ме харесвате, не гласувате.

За 20 години социалистическата партия не успя да спечели нито веднъж доверието на хората в София. Г-н Кадиев, защо смятате, че тъкмо вие ще обърнете тази традиция?

Ами, както казах, аз не си го поставям за самоцел. Аз искам ние да направим добра кампания, да покажем, че можем да водим дебат, да покажем диалогичност, да покажем позитивност. А пък ако в крайна сметка това чудо се случи, защото то наистина ще бъде чудо, след като наистина 20 години не се е случвало, то нека се случи. Но не е това самоцелта в случая.

Защото твърде кратко е времето от парламентарните избори, които минаха, и те показаха нещо съвсем различно. Смятате ли, че вашата кампания сега има значение въобще за тези избори?

Смятам безспорно, не я отписвайте априори. Факт е, че, първо, ситуацията никак не е в моя полза. Вълната е срещу мен и срещу БСП в случая. Факт е, че всички десни партии се обединиха около една кандидатура, т.е. малко стана всички срещу един. Но също така е факт, че един мач никога не е завършил преди последния съдийски сигнал.

Г-н Кадиев, чия подкрепа търсите и ще очаквате - на партията, на лидера или пък на столичани? Коя ще е най-важната подкрепа за вас?

Аз на няколко пъти бях питан дали приемам подкрепата от Станишев, дали я считам за искрена и всички тия въпроси. Всъщност за мен това не е важно и отговарям по този начин на въпроса ви. За мен най-важното е да получа подкрепата на тези 9 хиляди майки, които не могат да си запишат децата в детски градини, на тези 5 хиляди души, които съдят столичната община в административния съд по една или друга преписка. На тези хора, които, тези 800 хиляди софиянци, които имат автомобили и не знаят как да паркират, откъде да минат през града и участват в задръствания, на хората, които не се чувстват сигурни вкъщи, т.е. краткият отговор на вашия въпрос е, че търся подкрепата на софиянци, но в никакъв случай не бягам от политическата си идентичност, нека това да е много ясно. Нямам нужда от хора, които гласуват за мен с отвращение, само и само защото са членове на БСП. Както и нямам нужда от хора, които гласуват, които ми казват да, ние те харесваме, ама няма да гласуваме за теб, защото ти си представител на БСП. Аз съм си аз, вие гласувате мажоритарно за кандидата за кмет на София, не гласувате за председател на БСП, нито пък за председател на СДС.

А как ще накарате, г-н Кадиев, тези 9 хиляди майки да ви повярват, че нещо ще се промени, ако вие станете кмет на София?

Ами, като им предложа начин, по който ще бъдат построени 9 хиляди места в детски градини за следващите 2 години...

Г-н Кадиев, нещо доста по-простичко от тези 9 хиляди места за следващите години, защото това е доста трудно. Ето вие в момента сте...

Не, не е доста трудно. Нека ви кажа защо не е доста трудно.

И защо?

Има една голяма компания в София, която за собствените си служители построи една детска градина с 2000 места в рамките на 6 месеца и я построи за сума от порядъка на 3 млн. лв.

Аз исках да ви питам за нещо друго, което вие и сега можете да направите, без да сте кмет.

Да...

Става въпрос за "Топлофикация". Преди време стана, преди няколко дни стана ясно, че "Топлофикация" не е съвсем наясно дали ще може да си изпълни задълженията към софиянци през целия зимен сезон, така ли е?

Не, не, няма такова нещо. "Топлофикация" има задължения към "Булгаргаз". Тя винаги ги е имала, поне от последните пет години, откакто аз по един или друг начин следя нейната дейност. Ако "Булгаргаз" реши да играе ва банк и да каже - или ще ми платите всички суми, или ние ще ви спрем газта, тогава наистина "Топлофикация" не може да плати тези суми и наистина няма да има парно.

А как смятате...

Но "Булгаргаз" никога не го е правил. Ние имаме споразумение с тях за разсрочване на стари задължения. Сега в момента вървим към разсрочване на други задължения. Общо взето, не считам, че има каквато и да е опасност за сезона тази година.

А как смятате да повишите събираемостта?

На "Топлофикация" ли?

Да, защото сте казали , че започвате кампания за повишение на събираемостта.

Ами, това в никакъв случай няма да бъде, искам да съм съвсем ясен, онова спиране на топлата вода от септември 2008 г.

Това имах предвид, да.

Което, което имаше своя резон тогава, особено за сградите, в които 100 процента никой не плаща парно, защото има и такива сгради в София, но ние бяхме санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията и нямаме право да го правим втори път така или иначе, дори и да искахме, а ние и не искаме. Начинът да се повиши събираемостта е, те са няколко начина всъщност, единият начин е да се работи заедно с държавата и със Столична община, като просто се отказват други услуги на общината или на държавата, ако няма изплатени задължения към "Топлофикация". Това е нормална практика и в целия свят. Примерно искате да си платите данъка на автомобила и там ви казват - да, обаче не сте платили още това, това и това и трябва да платите всичко накуп. Другият начин е... Разбира се, за целта е нужно да се водят преговори и те трябва да се водят от принципала - от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, със Столична община. Другият начин е срещу тези стари задължения, каквито ние имаме, да почваме дела, съдебни. И другият начин, разбира се, са стимули за тези, които си платят стари задължения, лихвена ваканция и... всички тези неща. Искам едно нещо, знам, че това всичко е непопулярно, което ви казвам в момента, но в крайна сметка в момента парното си в София плащат 52 процента от софиянци и простият въпрос...

И кога смятате да въведете в действие тези действия?

...е защо тези 52 процента издържат всички останали?

Откога ще влезе това в сила, което казвате?

Моля?

Откога смятате да въведете тези мерки в сила?

О, тези мерки, както ви казах, първата част от тях, която е за... задължително включва преговори между Министерството на икономиката и Столична община. Това ще отнеме време. А мерките за съдебните преписки, те си вървят постоянно, просто ние засилваме процеса там. И мярката за стимулиране на граждани да си платят стари задължения предстои малко преди началото на сезона.

Г-н Кадиев, нека да се върнем пак на темата, с която започнахме. Не се ли страхувате, че проблемите, вътрешнопартийните проблеми на БСП ще попречат на вашата кампания и в един момент ще се окажете сам в битката за София?

Не, не се страхувам, защото аз нямам какво да губя. Ако някой има да губи в тази ситуация, това е БСП, и то именно да губи собствената си мотивация да печели избори. Нали разбирате, че ако ние не успеем да покажем този характер и това лице, за което ви говорих преди малко, тогава и без друго малката мотивация съвсем ще изчезне. И тук знам, че много хора ще започнат да си правят сметки, сега няма да гласуваме за него, защото пък той, ако направи добър резултат, примерно след това ще бъде кандидат за лидер на БСП. Няма такова нещо. Аз в момента съм се кандидатирал само и единствено за кмет на София и до 15 ноември аз мисля само за това нещо. А какво ще се случи след 15 ноември, до голяма степен зависи и от самия избор, нали, естествено, че ако загубя с 90 на 10 процента, изобщо няма смисъл да се занимавам с политика, защото вотът на хората е много ясен. А при друг резултат вече взимам някакво решение дали искам да се развивам в политиката или не, но това всичко е задача, която е след 15 ноември. До 15 ноември моята задача е просто да покажа максималния възможен резултат.

А какви са вашите очаквания от надпреварата за кметското място в София? Миналата седмица Румен Овчаров каза в нашето студио, че успех за БСП ще бъде, ако Кадиев спечели изборите в София, всичко останало ще е частичен успех. Kак мислите, че ще се развият нещата? Сигурно в главата ви има няколко варианта поне.

Не. Няма няколко варианта, защото аз дори и не следя социологически проучвания или ги следя бегло, защото те по никакъв начин не влияят на кампанията. Това дали те ми показват, че имам примерно 17 процента или 27, как да ми повлияе на кампанията? За мен... поставям си някакви летви, разбира се, които биха удовлетворили самия мен. Участие в балотаж е такава летва. Това вече е висок резултат, но, разбира се, истинският успех е само победа на изборите.