Иван Драшков-младши: Строителният ми бизнес е законен
Иван Драшков-младши: Строителният ми бизнес е законен / netinfo

Броени часове, преди да стане ясно, че заместник-председателят на ДАНС Иван Драшков ще бъде освободен, се появи нова скандална информация около свързаната с фамилията Драшкови. Този път замесен в скандала се оказа синът на бившия вече зам.-шеф на ДАНС - Иван Драшков-младши. Според появилите се информации 25-годишният мъж е собственик на цял жилищен комплекс в столичния квартал "Дружба", който има общо 160 апартамента. Преди дни стана ясно, че братът на Иван Драшков - Петър, е замесен в афера с фалшифициран договор за преотстъпване на 14 декара земя в столичния квартал "Стрелбище". Това стана ясно, след като кметът Бойко Борисов подаде сигнал до градския прокурор Николай Кокинов с мотива, че подписът му бил фалшифициран. Според документите собственик на фирмата е братът на Иван Драшков - Петър. Това се случи успоредно със скандала в ДАНС, свързан с разработката "Галерия", за която депутати от опозицията твърдят, че включва подслушване дори и на журналисти.

Иван Драшков-младши в предаването „Денят” на Дарик радио:

Смятате ли, че информацията, която излезе за семейството ви, цели атака срещу баща ви Иван Драшков?

Вижте, искам първо категорично да заявя, че никога през живота си, в нито един период от време не съм се занимавал с нещо, което е извън закона, и с нещо нередно. Предвид стеклите се обстоятелства и целият скандал, който е измислен и който цели да дискредитира семейството ми, смятам, че тази атака не цели мен, а цели да дискредитира моя баща.

Това ли доведе до отстраняването му от поста?

Вижте, това не мога да коментирам, но самият факт, че без реално да е обвинен той самият в нещо, без да е нарушил по някакъв начин закона, чрез някакви измислени скандали по мой адрес, които се тиражират от един български депутат пред парламента, който ме обвинява в нещо нечисто, и след днешната реакция на правителството с освобождаването, смятам, че абсолютно това е било целено - по един бърз начин да бъде освободен. Какви са мотивите и кой стои зад това, просто не мога да коментирам, защото никога не съм бил информиран с детайли от работата му.

Как ще коментирате скандала, в който всъщност се замеси и вашето име, за имота в "Дружба"?

Много ми е неприятно, че много от вашите колеги споменават думата скандал. Аз не мисля, че съм замесен в някакъв скандал, по простата причина защото мен никой в нищо не ме обвинява. Един български депутат каза, че имам нечист бизнес, за което аз смятам по надлежния ред да си търся правата и който смятам да съдя. Защото аз по никакъв начин не се занимавам с нещо нечисто и фактът, че се трудя и работя, не означава, че съм направил нещо нередно, а камо ли че има някакъв скандал.

С какви пари всъщност развивате бизнеса си?

Аз... също нещо, което искам да кажа, че аз не съм започнал да се занимавам с бизнес, когато баща ми е станал заместник-председател на Държавната агенция за национална сигурност. След следването ми в Германия, когато се прибрах в България, последователно съм се занимавал с различни неща. Конкретният проект е от 2007 година. Той е 100 процента кредитиран с инвестиционен кредит от българска банка като първата част служи за закупуване на имота, който, искам да подчертая, е по реална пазарна цена, не е общински или държавен. А втората част от кредита е за изграждането на комплекса като всичко е ипотекирано в полза на банката и е описано в Централния регистър за особени вземания. Така че няма нищо скандално и нищо нередно в това да се ползва кредит, инвестиционен, с който се изгражда този обект.

А обвиненията на Бойко Борисов за фалшифицирания негов подпис от вашия чичо Петър Драшков?

Вижте, това не мога да коментирам. Чичо ми е на 56 години. Той е отделно семейство, както, между другото, аз от 8 години живея сам. Така че не виждам пряка връзка между мен, чичо ми и моя баща. Аз вярвам, че той никога не може да фалшифицира подпис, защото той е дипломат от кариерата и го познавам много добре. Той е чужд възпитаник и съм сигурен, че не може да фалшифицира подпис. Според мен той също е жертва в някаква голяма схема. Затова нека компетентните органи да го проверят и да излязат със становище.