Греъм Хил: Животът в по-малки пространства носи повече щастие | Иноваторите #52
Греъм Хил: Животът в по-малки пространства носи повече щастие | Иноваторите #52 / netinfo

Получавате покана за парти, което ще се случи в много малък апартамент. Отивате на посоченото място и откривате, че апартаментът е ужасно малък, но и напълно функционален. Чувствате се уютно, мебелите и всички използвани материали за реконструкцията му са изключително качествени. В един момент осъзнавате, че пространството няма кой знае какво значение, ако е изпълнено с умни решения.

Подобна е концепцията на Греъм Хил, създател на компанията LifeEdited. Господинът прави малки жилища, в които има всичко необходимо, за да се чувствате отлично. В края на месеца сметките са по-малки, данъците - ниски, а удоволствието от живота - по-високо.

Греъм Хил започва да се занимава с минималистичния живот и възможностите малкото пространство да не създава неприятности на живеещите в него през 2009 година, когато купува два апартамента в Ню Йорк и се захваща да ги прекрои.

LifeEdited е новата страст на Хил, който е по-известен като създател на зеления сайт TreeHugger, продаден през 2007 година за 10 милиона.

Греъм Хил в интервю за проекта "Иноваторите" на Дарик радио.

Константин Вълков: Интересни са два дни от живота ви. Първият - когато продадохте сайта Treehugger, и вторият - когато основахте новата си компания LifeEdited. Какво си спомняте за тези дни?

Греъм Хил: Беше наистита специален ден, когато продадох TreeHugger. Но аз и преди съм продавал бизнеси, а освен това работих по сделката няколко месеца, тъй че конкретния ден не беше чак голяма изненада. В личен план бях щастлив от сделката, защото TreeHugger си намери много добър нов дом. Discovery е страхотен бранд, много добра компания. Те наистина са отдадени на това да помогнат на TreeHugger да расте още повече, да се развива.

Деня, в който основах LifeEdited? По-скоро бих казал, че няма определен ден. Разбира се, има ден, в който беше регистрирана компанията, но процесът по създаването беше по-бавен, плавен някак си. LifeEdited е компания, която наистина ме провокира в момента, сигурен съм, че има необходимост от нейното съществуване.

Отне ни време, за да открием точната сграда, където да направим пилотния проект. Но сега вече е ясно, че към проекта има голям интерес. Сайтът има два милиона посещения, има статии във водещи медии, това ми показва, че обществото е готово за концепцията на живеене, която LifeEdited предлага.

Греъм Хил Животът в помалки пространства носи повече щастие | Иноваторите #52
netinfo

Къде живеехте, когато се роди идеята за живот в малко пространство, каквото всъщност предлага LifeEdited?

В Ню Йорк, живея в този град вече 14 години. Но през последните години съм живял на много различни места, например в малък контейнер, после за няколко месеца в гараж, също така съм бил и в каравана.

Живял съм в много странни малки пространства през последните месеци.

Щастието на всеки от нас е свързано донякъде с мястото, в което живеем и работим. Вашата философия е, че на колкото по-малки пространства попадаме, толкова по-щастливи може да бъдем, така ли?

Да, така мисля, но, разбира се, малкото пространство трябва да бъде умно организирано. Има много примери на ужасно аранжирани малки пространства, които едва ли ще ви направят щастливи. Моята идея е, че ако наистина подредиш умно живота си, може да имаш малко неща и пак да си щастлив. Това е свързано с идеята ми да опростявам живота си. Ако човек живее в по-малко пространство, ще спестява пари, няма да има толкова негативно влияние върху околната среда. Простотата в живота е нещо хубаво, така мисля аз.

Греъм Хил Животът в помалки пространства носи повече щастие | Иноваторите #52
netinfo

Как разбирате дали една нова бизнес идея си струва, преди да се захванете? Следвате инстинкта си? Или правите проучване?

По-скоро мечтая да бях по-аналитичен в преценките си. Това е по-разумно, но честният отговор на вашия въпрос е, че наистина се доверявам на вътрешното си усещане.

Някъде казвате, че проектите на LifeEdited могат да се опишат като "лукс с по-малко неща". Обяснете.

Не считам, че луксът трябва задължително да се свързва с нещо голямо. Луксът не трябва да има нищо общо с размерите, а по-скоро с качеството. И най-вече с качеството на преживяването. Сега например говоря с вас от един от апартаментите, които съм направил по концепцията на LifeEdited. Дизайнът наистина е умно направен. Качеството е отлично. Всичко просто работи добре. Помага ти бързо да поддържаш дома си чист, да бъде добре организиран. Качеството на звука също е важно, акустиката в този апартамент е отлична. Въздухът е прекрасен. Светлината е много добра. Поради тази причина казвам, че се усеща лукс, въпреки че пространството е малко.

Приятелката ми също живя една седмица с мен точно в този апартамент и всичко беше наред, нямахме никакви проблеми.

Какво ви вдъхнови да се занимавате точно с това? Пътувания в чужбина може би?

Истината е, че съм опитвал различни начини да живея в малки пространства, точно когато съм на път. Палатки, каравани, наистина малки пространства. В Индия съм живял така. Колкото до пътуванията в чужбина, не бих казал, че пътувам до определени страни като турист, защото обичам да посетя някоя страна и да живея известно време в нея, да усетя как живеят хората там.

Греъм Хил Животът в помалки пространства носи повече щастие | Иноваторите #52
netinfo

Как организирате живота и работата си? Сигурно нямате място дори за настолен календар в жилището?

Не съм толкова добре организиран, да призная. Използвам Google Calendar. Записвам задачите си на малки листчета хартия. Нищо специално.

А идеите си - тях къде записвате?

Винаги нося със себе си един тефтер Moleskine. Както и химикалка, за да скицирам това, което ми хрумва.

Коя е последната бизнес идея, която записахте?

Системите на споделяне. Обмислям ги от доста време. Типичен пример за това е сайтът за наемане на жилища Airbnb, както и споделянето на автомобили в градовете. Има още примери за това, но това е област, която ще има растеж.

***
С партньорството на IBM

ИНТЕЛИГЕНТНИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС

Греъм Хил Животът в помалки пространства носи повече щастие | Иноваторите #52
netinfo