Финансовата криза удари пазара на наркотици
Финансовата криза удари пазара на наркотици / sxc.hu
Финансовата криза удари пазара на наркотици
46603
Финансовата криза удари пазара на наркотици
  • Финансовата криза удари пазара на наркотици

Финансовата криза удари и джоба на наркоманите. Все по-малко хора имат възможност да си набавят скъпи наркотици. Марихуаната и различните амфетамини са предпочитана дрога заради ниските си цени. Това обясни в интервю за Дарик директорът на отдел „Наркотици" в Столичната полиция Христо Разсолков.

Кокаинът, който е най-скъпата дрога на пазара, се предлага все по-малко заради високата си цена. И докато преди няколко години така наречените „пости" за наркотици бяха често срещано явление, сега търсенето на дрога е сериозно намаляло.

Забранените вещества се предлагат най-често по елитните дискотеки, но понякога се употребяват и по шумни партита в спортни зали, макар и да не може да се направи твърдението, че предимно атлети прибягват до скъпата дрога. Миналата седмица световният шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски беше задържан на летище в Бразилия с 9 килограма кокаин. Той е собственик на един от най-известните фитнес центрове в столицата.

Ето какво още разказа в интервю за Дарик Христо Разсолков.

Хероинът, по принцип, сам се продава от гледна точка на това, че един наркоман, закачен на хероин, той има нужда от ежедневна употреба. Там няма странични условия като липса на средства да си го набави. По всякакъв начин той цели да си вземе нужната доза, за да може да оправи своята абстиненция. Употребата на хероина е ежедневна. Тенденцията е, че в последно време има много малко новосъздадени наркомани на хероин, така че това е някакъв положителен резултат. Постепенно продажбата на хероин намалява. Що се отнася до кокаина, той е най-скъпият вид наркотик, като се има предвид, че грам кокаин се търгува на цена от 140 лева. Сами можете да прецените какви са клиентите. Кокаинът е вид стимулант. Консумира се от хора с достатъчно възможности. Едно дете ако взима амфетамин, той го прави, защото не може да си позволи да взима кокаин. Кокаинът е известен като дрогата на богатите. Най-често се купуват опаковки по половин грам кокаин на цена от 70 лева. Ако клиентът е постоянен, има вариант за някакви отстъпки. Ако примерно вземе 10 малки пакетчета, може да ги вземе на цена от 60 лева. Това зависи и от факта колко са близки дилърът и клиентът, в какви отношения са.

На кои места най-често се търгува с кокаин?

Трябва да започнем с нощните заведения. Те определено предразполагат към употреба на кокаин, но не отричам и други места. Примерно офиси, други обществени места, различни мероприятия. Зависи клиентът каква нужда има. Обикновено дилърът на кокаин отива при клиента, не обратно. Ако аз имам някакво частно парти и съм си поканил гости, нищо не пречи да си викна дилър, който ще ми донесе на място колкото ми е необходимо, без значение, че е примерно обед и става въпрос за частен дом. Но най-често се търгува нощно време по заведенията. Не казвам, че дилърите стоят в заведенията или че всяко едно заведение си има определен дилър. Може да си купиш пред някое заведение, т.е. дилърът да дойде на място с кола, свършва ти работа, клиентът влиза вътре и всичко си продължава. Точно по този начин се спекулира, че в определено заведение се продава много кокаин или че там има много сериозна употреба. Самата покупко-продажба може да стане на съвсем друго място. Нищо не пречи много сериозни бизнесмени сутрин, когато отидат на работа, да си викнат в офиса дилър. Ако на обяд имат важна среща и имат нужда от някакъв стимулант, това са неща, които се случват в ежедневието. Хероинът се продава на дози - т.нар „малко" и „голямо". „Малко"-то като грамаж е около 0,25 грама, „голямо"-то е 0,40 грама. Като пари „Малко"-то се продава за 12 лева, а „голямо"-то - за 20 лева. Това е най-общо казано. За тревата, т.н. марихуана, най-хубавият сорт е холандският сорт, като той си има своите подразделения. Пак се продава на малки и големи разфасовки. Малката разфасовка е половин грам, голямата е един грам. Малката струва 15 лева, а голямата - 30 лева. Нито един дилър не два точен кантарен грам. Обикновено, когато става въпрос за един грам, в опаковката има не повече от 0,8 грама.

Заради кризата забелязва ли се отстъпление на кокаина от пазара?

Определено последните тенденции са към леко намаление на употребата. Това е логично предвид финансовата криза, в която е държавата ни. Със сигурност доста от клиентите намалиха драстично употребата. Това означава, че дилърите имат много по-малко работа, но това е нормално. Затова ви дадох примера с хероина, като ви казах, че сам се продава. При него това не може да се случи. Тялото на наркомана има нужда от този вид наркотик и той прави всичко възможно, за да си го набави. Докато ако нямаш пари за кокаин, може да пропуснеш да си вземеш доза.

Покрай случилото се с Гълъбин Боевски няма как да не ви попитам. Набелязвали ли сте спортни зали като места за пласиране на кокаин или пък спортисти, които да употребяват?

Ние не подбираме места за разпространение. От спортни зали, през училища, нощни заведения, улицата, градинки, междублокови пространства, не правим разлика между местата за разпространение. Конкретно за спортните зали - ако има някакво мероприятие там - парти на диджей или нещо подобно, на тези партита има сериозна консумация на различни видове стимуланти.

Има ли възрастова граница при употребата на различните видове наркотици?

За хероина възрастова граница няма. В момента, в който се закачиш, ти вече си наркоман. Що се отнася за другите видове наркотици - подрастващите почват с марихуана, с амфетамин. Ако в един етап от живота си имат достатъчно възможност да си позволяват вече по-скъпи наркотици, те са склонни към употреба, така че не пречи да преминат към другия наркотик. На кокаина действието му е около час и е много по-скъпо, а на амфетамина четири-пет часа Кое е по-рентабилно да си позволи един човек, който няма достатъчно финансов ресурс?! Има видове синтетични наркотици, които действа и по 15-16 часа. Това са метаамфетамините. Като цяло тенденцията за всички видове наркотици е към спад на употребата предвид финансовата криза.