Етиен дьо Понсен: Все още не се вижда резултатът от акциите на МВР
Етиен дьо Понсен: Все още не се вижда резултатът от акциите на МВР / netinfo

Интервю с френския посланик Етиен дьо Понсен в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Научихте ли вече българския.

Да.

Добре. Ще ни помага Нина Кунова в превода. Как Франция ще посрещне 14 юли, ще пести ли заради кризата?

Не, специално за 14-и нямаме да правим... Във Франция действително беше разрешено да бъдат направени спестявания. Президентът на републиката анулира приема, който всяка година в Енисейския дворец прави. Но ние пък решихме в чужбина, че ще продължим да приемаме нашите български приятели, в случая, при същите условия, при които сме го правили при предишните години. Така че приемът на 14-и ще се състои по същия начин. Той е така, много известен, много популярен. И обикновено аз със съпругата си приемам около 1300 гости на "Оборище". Тази година, както и миналата година ще го направим така, а предната вечер във Варна също организираме едни прояви за чествания, свързани с националния празник. Аз ще бъда във Варна на 13 юли в навечерието.

Седмицата ни дава интересен повод за разговор. Вие сте от посланиците, които остро критикуват корупцията в България. Доживяхме аз да ви питам как ще коментирате скандала с твърденията, че като касиер на предизборната кампания на Никола Саркози настоящият министър на труда Ерик Вьорт получил през 2007 пари в брой за финансиране на кампанията на сегашния президент.

Ситуацията все пак е доста различна. Към момента от френска страна все още има доста несигурности, доста дебати. Естествено отправени са обвинения, но няма, така, категоричност и сигурност в тези обвинения. Френското законодателство, отнасящо се до финансирането на политическите партии, е изключително стриктно ние имаме дори закон. Даже в един момент ние се опитахме да помогнем на България в това отношение. И трябва, разбира се, сега да се види дали самата Франция е спазила този свой закон за финансиране на политическите партии, но е малко рано, за да може категорично човек да се произнесе. Президентът на републиката в понеделник ще се обърне, ще направи обръщение към французите, свързано с последните трудности, които е срещнал, и съответно обвиненията, които са му направени. Но за съжаление, нито една страна не е пощадена от възможности за корупции - нито Франция, нито България.

Защо казвате, че този случай е по-различен от това в България? Кое е специфичното на българския случай?

Защото има механизъм за контрол, който е приложен и е в действие от Европейския съюз, и че борбата срещу организираната престъпност и корупцията в България е приоритет, който е наложен до известна степен и от контекста на Европейския съюз. Ние сме под такова наблюдение. И фактически вашият премиер г-н Борисов основно бе избран с тези обещания за борба с организираната престъпност и корупцията. Това беше приоритет на неговата платформа.

Не трябва ли според вас тези правила, които сега се прилагаха за България, да станат модел за цяла Европа и да има механизъм за наблюдение на корупцията не само в България, а Европа да наблюдава и например това, което се случва сега във Франция.

Да, разбира се. Както казах, абсолютно нито една страна не е и не би трябвало да бъде покровителствана по някакъв начин, когато такива неща се случват. Но разликата е в обема, във величината на тези случаи. Във френската афера става въпрос за 50 хиляди евро за финансиране на предизборна кампания и това вече прави един национален... създава един национален скандал. В България все пак предизвикателствата са по-големи, по-сериозна величина, особено когато се наблюдава и ръстът на двете икономики. Ако се сравнят френската и българската икономика, в България нещата са доста по-обемни.

Продължава ли да е силна мафията в България? На 1 ноември миналата година... (не се разбира - бел. ред.)... пише за мрачни афери в България, цели сектори в българската икономика се контролират от мафията, отбелязва тогава френското списание. Това важи ли сега, повече от половин година по-късно?

Аз мафията я свързвам по-скоро със ситуацията в Италия, термина, но наистина смятам, че групи, много мощни групи по интереси, със специални интереси, влияние на интереси, контролират определени географски зони, както и известни сектори от икономиката, енергетиката например, и тези групи са много мощни. Те са създадени по време на периода, на преходния период на демокрацията и е много трудно да бъдат победени и да им се противопоставят. Все пак от няколко месеца тези полицейски операции, които се провеждат, са позитивен елемент, но не се вижда все още много, не се вижда все още резултатът им, защото осъдените са все още са много малко. Напротив, напротив, има много оневинени, оправдани като братята Маргини и аз лично... много ми е трудно да повярвам, че са невинни.

Не вярвате, че Маргините са невинни. В съда казаха, че...

Трудно ми е, трудно ми е да повярвам, че са невинни, и мисля, че не съм единственият, който не вярва, че са невинни. Вие смятате ли, че са невинни?

А ако няма доказателства?

Възможно е да няма достатъчно доказателства, но аз... много ми е трудно да повярвам, че са невинни.

Трябва ли да има специализирани съдилища в България?

В това отношение - да, защо не. Ние имаме във Франция специализирани съдилища. Да, сега ще ви кажа. Ето например за тероризма или пък за специални групи от организираната престъпност. Когато имате един специален тип криминално деяние, трябва да имате съдии и специални процедури, съдии, подготвени специално за това. Не можете да съдите една голяма криминална група, престъпна група, както се проучва и се провежда следствие за една кражба на колело или на някакви там бидони с газ или с бензин и т.н.

А започна ли процесът в Париж срещу подсъдимите за убийството на Борилски?

Тече в момента, нещата продължават да се проучват. Честно казано, ние чакаме всеки момент окончателното решение на българския Върховен касационен съд, което буквално тези дни трябва да реши или да препотвърди, за да видим дали окончателно ще се приключи този процес в България, и след това френското правосъдие ще преразгледа отново ситуацията.

Тоест, ако българите осъдят обвинените за убийството на Борилски, в Париж процес няма да има?

Френското правосъдие трябва да го каже, не лично аз. Не мога да кажа какво решение точно ще бъде взето, но от мое собствено име смятам, че ако българското правосъдие покаже, че е способно да свърши своята работа, защото все пак вече бяха идентифицирани и осъдени убийците на Борилски, логично ми се струва да се спре дотук. Но все пак парижкият съд ще вземе решение и със сигурност той ще вземе, парижкият съд, ще вземе предвид последното дефинитивно решение на българския съд. За мен важното е, че доказателствата, които бяха събрани от френската полиция, бяха взети предвид, това, че българското правосъдие работи добре, и бяха осъдени убийците. А днес нещата така стоят, те бяха осъдени.

Интересен е погледът ви към българския бюджетен дебат - свиване на разходите или по-големи приходи за държавата е изходът от кризата според френското решение.

Да, ние определено се опитваме да намалим разходите, за нас това е сериозен... това е път, който сме избрали във Франция и също неувеличаване на данъците, да няма увеличаване на данъците. Това е, така, френското решение за изход от кризата. Естествено, оттам нататък всяка страна адаптира решенията си към...

Закрихте ли някое ведомство, министерство, агенция?

Да, да, в момента се разглеждат нещата кое и как би могло до каква степен да бъде редуцирано или направо закрито. Например значи заместваме... когато се отива в пенсия, едното място... от двама души, едното, на единия пенсионер се съкращава, на другия се замества от млад човек. От двама души фактически...

От двама, остава един - френското решение.

От двама остава един, да.

Отказа ли се Франция да продава корвети на България?

Ами трябва да се вземат предвид реалните възможности. Действително сега в момента няма пари, то е ясно. Ще видим след няколко години. Към момента приоритетът е все пак това България да издължи това, което дължи за това, което вече е закупила, например за хеликоптерите не са...

Колко ви дължи България?

Ами два хеликоптера са в Пловдив, които въобще не са платени.

Колко струват?

Около 20 милиона евро.

България има да дава 20 милиона евро на Франция за хеликоптери.

На Франция и Германия, защото те са взаимен консорциум. Така че нека да се... да, има два, които са в Пловдив и не са платени, така че да се довърши първо това. Но смятам, че в поправения вече, актуализиран бюджет вероятно са предвидени и това може би ще позволи да бъдат платени, да бъде извършено това плащане. Така че първо България трябва да плати това, което дължи, своите дългове, и след това ще видим, когато нещата вече потръгнат малко и икономиката се повъзстанови. Това е като в едно семейство, първо трябва да се платят дълговете. Към момента все едно семейството не си е платило една купена кола, купило си е колата, пък не си я платило.

Понеже обявих разговора "Френските въпроси към България", единият е наистина ли мислите, че Маргините са невинни, пита френският посланик. Вторият въпрос - кога ще ни платите 20-те милиона за хеликоптерите. Това са двата въпроса на френския посланик към България. Испания или Холандия?

Ще има нов световен шампион, това е ясно. Това е ясно, че ще е нов. Последният беше Франция, така че... те тогава се присъединиха към страните били станали вече световни шампиони, но сега е ясно, че ще бъде от Европейския съюз. Аз харесвам Испания и смятам, че заслужава. А може би ще бъде и Холандия.

Всички са за испанците, земеделският министър, Иван Костов, Сергей Станишев, френският посланик - всички за Испания.

А и най-вече оракула, този... октоподът също е избрал Испания, този, който...

Защо на всички са им по-симпатични испанците, какво дразнят холандците, с това, че всъщност са доста напред като подредба за живота си ли?

Не, просто това е една латинска страна, ние сме съседи и сме много близки с испанците. По-скоро това. Но, ако е Холандия, също би било добре, разбира се. Няма проблем.