Ангел Марин: Непрекъснато се опитват да ме тикнат в политиката
Ангел Марин: Непрекъснато се опитват да ме тикнат в политиката / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ангел Марин: Непрекъснато се опитват да ме тикнат в политиката
50626
Ангел Марин: Непрекъснато се опитват да ме тикнат в политиката
  • Ангел Марин: Непрекъснато се опитват да ме тикнат в политиката

Бившият вицепрезидент Ангел Марин в „Седмицата” по Дарик:

Вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори, знаете кой го е казал. Това ви беше девизът на сайта.

Да. Благодаря ви, че... Да.

И го използвах с кандидатите за вицепрезидент, за да ги питам кой е съгласен и кой не. Най-странното беше, че единственият, който не се съгласи категорично с това и каза, че това направо е... глупост мисля, че употреби думата, беше Стефан Данаилов. Той каза "как малко да говори, напротив, трябва непрекъснато да обяснява вицепрезидентът". И сега, като гледам какво ви се случи с помилванията, си мисля дали пък не сте преоценил това, че сбъркахте, че не обяснявахте много на обществото какво правите, например конкретно с помилванията или с гражданството.

Сигурно може и така да се тълкува това, което става сега, но на мен ми се струва, че по-скоро нямам основание да съжалявам. Това е моето разбиране. Моето разбиране е да работя и по възможност по-малко да говоря. При това аз съм натура, която е с нагласата да създава, да съзидава. На мен не ми приляга като натура, като манталитет, да говоря, да се изхвърлям, да... с извинение, да дърдоря. А що се отнася до това, че поради това, че не съм говорил много сега се случва това нещо, тук не съм съгласен, защото това, което се случва, не е отмъщение за това, че аз не съм говорил и не съм обяснявал. В края на краищата аз се разпростирах според интереса на обществото и на журналистическата гилдия. Когато са се интересували и са ме питали, аз съм обяснявал, но...

Сега, значи, аз съм ви канил няколко пъти, разбира се, чрез... там по институционалния ред...

Да, зная.

...все не идвахте...

Но вие ме канехте по теми, които бяха от прерогатива на президента, а аз не можех да си позволя като възпитан човек да говоря все едно, че съм на позицията на президент.

Тоест твърдите "не ме питахте за помилванията, затова не ви казвах". Това ли казвате?

До голяма степен - да.

"Ако ме бяхте питали за всеки щях да кажа"?

Не, за всеки... ще кажа... Значи, на ваши колеги съм предлагал "елате, когато при мен дойде преписката от комисията по помилване". Всичко е дошло при мен, минал е целият процес. Остава аз да се запозная със случаите, да взема решение и да поставя резолюция. След което се подготвя указ и аз го подписвам и се изпраща до Министерството на правосъдието. И сега... казвал съм на ваши колеги "елате да присъствате на този процес, даже да участвате". Ами никой не е пожелал.

Т.е. бяхте съгласен публично да се взимат решенията за помилванията?

Да участват, да присъстват, за да видят всичко - да, публично.

За конкретни...

Разбира се, с уговорката, че ще видят, ще имат достъп, но няма да разгласяват имена и лични данни, а само принципни неща като мотиви, като съображения.

Ама вие отивате по-далеч от това, което аз питах всички кандидати. Сега, да ви кажа и каква ми е идеята за част от този разговор. Тъй като много от въпросите към вас не съм имал възможност да ги задам като вицепрезидент, докато бяхте, нито като кандидат...

Използвайте сега възможността.

Да, аз направих един каталог от въпроси към кандидатите за вицепрезидент. Те бяха 30 въпроса и те отговаряха на... На някои от тях няма как да отговорите, нали, искате ли да приличате на Ангел Марин като вицепрезидент, но повечето стават. Та питах ги
например ще обявявате ли публично конкретните си мотиви да помилвате някого и всички абсолютно кандидати, те бяха осем основни, първите осем в класацията, после на резултатите казаха, че ще обявяват публично и ви упрекнаха за това, че не сте казвали мотивите си, без да съобщавате лични данни. Можеше, както се обявяват съдебни решения - А.Г. от град С. осъден на 5 години за еди-какво си иска помилване, защото е болен, детето няма кой да го гледа и аз го помилвам за това.

Прекрасно. Аз съм съгласен сега това да се прави.

А защо не го правите?

Нещо повече - аз съм съгласен сега да се приемат законови норми, които да гарантират и да осигурят отпадането на тези ограничения за разгласяване на лични данни, които са ме възпирали да разгласявам такава информация...

Ама вие и по начина по...

...и нямам нищо против. Ами ето сега всичко ще стане известно. Какъв проблем има? Народното събрание приема такива законови норми, те влизат в сила и всичко се дава открито и всеки има достъп. Какъв е проблемът?

Т.е. вие искате публично обявяване на всички ваши помилвания...

Точно така.

...и включително, ако отпаднат личните данни, това да стане с имена, конкретни мотиви.

Според изискванията и постановките на закона. Да.

Но вие бихте искали да има такъв закон?

Разбира се.

А защо не го правихте поне половинчато по този начин, по който ви казвам, че можеше да го правите, без да засегнете лични данни, но обществото да знае...

Ами тук вече...

...за всяко помилване.

Ами тук вече опират нещата до интереса на медиите към тази страна. Аз не съм правил фойерверки.

Не ви мина през акъла, че това е важно?

Аз не създавам, така, скандали, разправии и това не привлича вашето внимание. Аз определено искам да го кажа, че все пак журналистическата гилдия обръща повече внимание и това е разбираемо, там, където има повече шум, там, където има нещо скандално, нещо ей така, някаква разправия.

Това е интересно разбиране за властта. Ако ме питате, ще кажа, ако не питате - няма. Нали, то това е като...

Не. Не.

...и част от дебата с бонусите примерно, нали, като питахте, сега ще кажем...

Не е така.

...че си давахме бонуси.

Не, категорично не е така.

Като не питате - няма.

Постановката е: създайте, нормотворците, законови норми и това да се прави в съответствие с изискванията на закона.

Трябва ли да има закон за помилванията?

Това според мен не е най-важният въпрос.

Не, сега, да не оценяваме кои са важни или не. Трябва ли да има или не?

Аз не споделям еуфорията за закон за помилванията, защото трябва да се разбере каква е същността на помилването и дали това може да се сложи в законови рамки. Добре, и в този закон какво ще пише - колко хора да бъдат помилвани ли или кои престъпници да бъдат помилвани, а кои не? Или пък с колко да бъдат помилвани ли?

Може би може да се разпишат правилата за тези... вътрешни правила, които са действали при вас - за комисията, по какъв ред се създава, както има Закон за гражданството. Там също правите преценки...

Правила в президентството имаше за работа на комисията по помилванията и сега...

Трябва ли да станат със закон?

...искам да ви кажа нещо много важно. Във връзка с тази възможност да се знае и да се контролира какво става и с помилванията, и с българското гражданство, и с всички други дейности. Ами, много просто - парламентът винаги е имал възможност чрез парламентарен контрол на органите на изпълнителната власт, които участват на входа и на изхода и на помилването, и на българското гражданство, чрез питания към министъра на правосъдието, към други държавни органи, които подлежат на парламентарен контрол, да ги информират и всичко ще им кажат. Няма проблем. После, в процеса и на помилването, и на даване на българско гражданство участват много институции, органи, служби, включително и служби за сигурност. Ако те досега бяха открили нещо нередно - какво, няма да подадат сигнал ли? Вие знаете ли за такъв сигнал подаден? Няма.

Т.е. вие сте против, по-скоро против създаването на отделен закон за помилванията?

Това е най-малкото нещо, което сега ме вълнува. Сега ме вълнува това, че с тази шумотевица се създава прецедент, който води, включително и до това да се дискредитира процесът, институцията помилване, което е много важно нещо. И аз не завиждам на моята наследничка как ще прави помилванията оттук нататък.

Тя каза, че ще помилва... И тя даже доста смело говореше. Всеки път в разгара на скандала казваше "да, ще помилвам, и убийци ще помилвам".

Приветствам това й намерение, разбира се...

И това беше друг въпрос, който зададох, и да ви кажа, повечето от кандидатите тогава за вицепрезидент на въпроса ще помилвате ли осъден за убийство, казваха "ами не, то не е... не трябва". Тя каза, "да, ще помилвам".

Разбира се.

И вие помилвахте.

А как иначе? А как иначе?

Да, обаче според "Труд" от миналата събота: "Марин помилвал 232-ма убийци" и това написано с големи букви звучи ужасно.

Да, ужасно е, както е написано.

И разказано в конкретни случаи...

Но не е изведено заглавие, че не съм помилвам 2895 души, убийци, които са подали молби...

Т.е. вие сте помилвали десетина процента...

2859.

Един на 10 сте помилвали. Това казвате.

И повече даже, да. Така че защо не е изведено това заглавие?

Какъв е мотивът...

Защото това е големият въпрос - колко не са помилвани. Сега, не може преднамерено, като се подхожда към нещо, и да очакваме някакъв обективен резултат и нещо позитивно. Впрочем аз трябва да ви кажа, че наистина с известно неудобство идвам при вас да участвам в студиото, защото преди 2 дни давах... участвах в пресконференция, където казах много неща. Аз благодаря на вашето радио, че отрази много добре в рамките на възможностите на допустимото, както вие преценявате, тази пресконференция. Там казах много неща, но не може с флага "ние ще проучваме" да се води кампания. Това все едно някой идва при вас парламентьор с бяло знаме, захапал е в устата кама, взел е два пищова и иска да преговаря с вас и да ви проучва. Защото под маскировката, камуфлажа на проучването уж от комисията по въпросите на помилванията и другите, които влизат в нейния прерогатив, какво се води - една масирана атака. Какво казват някои от участниците в комисията? Публично го казват. Ами там са ставали много неща. Не знаем дали са ставали, но ние ще ги проверим. Ами, това какво е? Или пък хвърля се отрова с упреци, че всичко е било нередно и...

Ама те намеците стигат по-далече - а дали някой не е...

Но същността на работата на комисията е атака - лична и политическа мъст. Никакво проучване. Впрочем искате ли да ви обясня с прости думи колко неуязвим съм?

Колко неуязвим?

Никъде, в никакъв закон, в никакви законови норми в нашата държава не е записано колко хора могат и трябва да се помилват?

Цялата държава можеше да помилвате за това време?

Какви хора могат и... не, това не е сериозно.

Не, става дума, за да докараме до абсурд, колко сте бил свободен.

Ами абсолютно, това е смисълът...

Толкова свободен бяхте.

...на помилването. Нито с колко, нито как. Има само текст, че има институция помилване, т.е. дейност и процес помилване. За какво нарушение на какъв закон, след като няма никакви, повтарям, никакви законови норми, които да регламентират това, ще се търси от мен отговорност...

Т.е. вие питате какво...

Вие веднага ще кажете "ами, ще търсят морална отговорност". Моля? Не е...

Да, на вас ви е дадено, целият български народ ви е избрал и ви е дал тези правомощия. Обаче май президентът...

Защото пък комисията... парламентът по никакъв начин пък няма конституционното право да бъде морален съдник.

Но президентът пък възникна спорът дали ви ги е дал. За този...

По тази тема въобще не искам да говоря...

Смятате ли, че...

Нека да се изясни, всичко е ясно.

Искате ли Конституционният съд да бъде сезиран?

Да, да.

БСП казаха, доколкото си спомням, вчера, че след като Върховният административен съд се забавя и не решава, те заедно вероятно с ДПС ще направят такова сезиране.

На вас не ви ли направи впечатление, че в една съдебна инстанция, докъдето беше стигнал сигналът за указа, който не е издаден за втория ми мандат...

Той беше по повод на гражданството, всъщност е делото там.

Точно така. И беше обявено, че тъй като това не е в компетенцията на тези съдилища до които е стигнал въпросът ще бъде сезиран Конституционният съд. Да сте чули, че е изпратено това в Конституционния съд? Веднага е подадена команда стоп, защото се страхуват, че в Конституционния съд ще бъде казано "няма нужда от нов указ". Нека...

Каква беше логиката ви обаче да няма? В смисъл вие не сте и юрист, с каква логика ви убедиха юристите? Обсъждахте ли го тогава този въпрос, когато започваше вторият ви мандат?

Опасявам се, че за неща, които са безпредметни, ще загубим времето, но щом настоявате, ще ви кажа. Значи, не искам да отхвърля отговорност, то няма такава, по няма за какво, но в това решение да не се издава указ, значи, участват юристи, и то с висока квалификация. Те са си дали мнението, че това не трябва да се прави. Тоест не трябва за втория мандат да се издава указ за предоставяне на вицепрезидента да изпълнява съответните правомощия. Защото, по разбирания, по тълкувания властта, всяка власт... няма прекъсване, знаете фразата "Кралят умря, да живее кралят". Винаги има крал. Винаги има власт, институция, до този момент до който представителят на тази институция я напусне. Ами ние в края на първия мандат не сме напускали, ние останахме.

Това казват "а защо президентът положи клетва пак тогава"? Защо всичко като от начало почна, а пък за вицепрезидента не? Това са пък тези, които са на другото становище.

Дайте да предоставим на компетентните органи да го разгледат все едно ...

Т.е. вие искате Конституционният съд да се произнесе?

...ние тук сега във вашето студио няма да решим този въпрос. Да, разбира се, че искам.

Издадохте ли класифицирана информация, като обявихте това име, на Васил Кашов мисля, че беше, за който твърдите, че Яне Янев идвал при вас да ви ходатайства, а той категорично го отрече отново вчера и даже ви заплашваше и със съд? Първо, да изясним въпроса класифицирана информация ли е това или не?

Аз не смятам, че съм издал квалифицирана информация. Никакви лични данни от особено естество не съм казал. Но ако съм го сторил, аз го обявих на пресконференцията. Точно сега искам да проверя всички хора, които бяха за това да се разгласява при сегашната нормативна уредба... ако сега се потърси от мен отговорност, аз пак ще ви попитам, видяхте ли какво сте искали от мен - да престъпвам закона? Знаете ли колко ми е удобно това? Знаете ли колко ми е удобно?

Къде се видяхте с Яне Янев? Ппонеже сега, извинявайте, че малко може и на махленско ниво да ви прозвучи разговорът, но така тече той между вас двамата. Защото вие казвате "той дойде при мен да иска". Той казва "аз тоя човек не съм го виждал". Затова. И вече не знам какви въпроси трябва да ви се задават на двамата, но тъй като вие твърдите, че сте се видели с него, при какви обстоятелства стана тая среща, за да му припомните, ако той пък е забравил за тия обстоятелства.

Господин Вълчев, не оставяйте това лице да ме влачи в блатото, в което пребивава. Нямам никакво намерение да го коментирам нито като лице, нито като действие, нито като постъпки. Някои включително се опитват едва ли не да ни съпоставят и да ни противопоставят. Много ви моля...

Ама вие сте се съгласили да говорите с него. Значи не сте мислили за това лице тогава. Да, не сте мислили така...

Кога тогава? Аз говоря за сега.

Да.

Аз говоря за сега във вашето студио, че не искам да коментирам и да...

При вас ли дойде, в кабинета ви?

Всичко, което съм казал, е истина и повече не искам да го повтарям. Разбира се, че в кабинета. Къде...

Значи то е записано как е влизал... то е лесно да се провери.

Разбира се, че е записано. В дневника...

Нали се водят дневници за влизане, охраната има режим...

Ама, разбира се, че е записано. Ама, моля ви се, не ме тласкайте. Ама дайте да не се въртим около тая персона. Вие сега знаете ли какво правите. Искате да ме принудите заедно с вас с оръдия и с ракети да убиваме муха.

Не, не...

Тая работа може да я свърши един стар вестник.

Вие разбирате от ракети, вие разбирате от ракети. Аз от това не разбирам. Не, може със съветници, нали.

Въобще нямам намерение да се занимавам с него. Още повече че той е едно сляпо старателно оръдие на своя тартор. И ако е въпросът, даже той не е основният виновник в цялата тая история, а тоя, който стои зад него и в чийто интерес той работи.

Значи той, ако нещо... и това се харесва и на медиите, и на обществото, постави въпроса за публичността, с който се оказва, че и вие сте съгласен. Впрочем аз зададох тогава, когато беше кандидатпрезидентската кампания, въпроса ще разговаряте ли лично с всеки, комуто давате българско гражданство. И интересен е механизмът. Вие разговаряхте ли лично с тия, които помилвахте, респективно и тия с гражданството. Защото се изисква да придобиеш лични впечатления освен тия приказки, дето ти ги описват в едни доклади разни комисии.Нали смисълът и на двете неща - и даването на гражданство, и на помилването, е да заложи много на вашата лична преценка като вицепрезидент.

Аз разбирам въпроса ви. Той има голям резон. Що се отнася до хората, които са желали да получат българско гражданство, бих казал, че това е невъзможно, толкова много хора да бъдат приети и да се разговаря с тях. Още повече че преди последните избори...

Към 60 000-70 000 бяха, доколкото си спомням, за двата мандата.

Ами 82 000 са получили, но някъде 130 и повече хиляди са молбите, които са подадени. Как си представяте да се...

Т.е. половината горе-долу тогава.

Вижте, аз на седмица съм разглеждал документация и съм подписвал по два-три указа. На седмица. А във всяко предложение за българско гражданство има някъде по двеста-триста и повече хора. Във всяко предложение за помилване има някъде около 30 души. Аз физически не мога да се срещна с тях. Но когато става дума за българско гражданство, това не е необходимо. Има си държавни институции, Държавната агенция за българите в чужбина, които проверяват, лично се срещат с кандидатите. А преди последните промени в Изменение и допълнение в Закона за българското гражданство кандидатите за българско гражданство имаха право да ползват услугите на посредник. Така че хептен пък нямаше възможност да се срещнем.

Ама нали трябва да ги проверяват много от тях дали знаят български. Там... какви далавери имало с това, че не знаят български...

Това е задължение на Държавната агенция за българите в чужбина, която е подчинена на правителството на България. И тук, понеже я споменавам, искам да кажа няколко думи за хората, които се занимават като институции, като органи, като служби с помилването и с българското гражданство. Тази атака, която се прави, до голяма степен хвърля кал и върху тях. А там има изключително изрядни, изпълнителни, стриктни и добросъвестни хора. И аз много искам, много ми се иска цялата разправия, всичко това, което се разиграва сега, да не ги затвори в черупките им, да се притеснят, а да продължат да работят така, както досега, и в бъдеще.

Добре. За гражданството не сте могли да се срещате.

За помилванията

Обаче с помилванията 529 души... Това са по 52-ма годишно. Значи тия, за които по документи сте взели веднъж решение да ги помилвате, сте можели да се срещате с по един седмично лично, за да видите дали тия по документи, които сте решили да помилвате, наистина го заслужават.

Не, такава норма просто е безсмислена. Ако трябва, през седмицата ще се срещна със 100, ако трябва, за цяла година мога да не се срещна с нито един. Просто трябва да има нужда. Иначе, ако има норма, всяка седмица да се срещам с пет, то това просто... това е несериозно.

Не, не, не такава норма, но който вземете решение, може би...

От желаещите, подалите молби за помилване, съм се срещал само с хора, при които от документите не съм успявал да си изясня всичко. И у мен е имало някакви съмнения. И съм ходил в затворите и сам се срещал със затворническата администрация, за да я чуя, да я гледам в очите, да ме гледат в очи и да си приказваме. И след това със затворника да си говорим, за да придобия аз лично впечатление. В резултат на тези срещи някои съм ги помилвал, а за някои съм разбрал, че не трябва да бъдат помилвани.

Те малко...

Така че това го правех.

...малко конкретни случаи станаха ясни. Все питат защо помилвахте Цветелин Кънчев.

Да.

Защо го помилвахте? Казват, че било политическа сделка. В коментари.

Значи никаква сделка не може да има. Цветелин Кънчев беше освободен от затвора предсрочно условно. Разбирате ли, той излезе от затвора не с помилване, а с решение на съда.

А вие... какво наложи след това вие да го и помилвате да му е чисто миналото.

Значи като морално мярка той помоли като морално възмездие и като една възможност...

Възмездие спрямо държавата ли?

Не, не спрямо държавата. За това, че той като лидер на една общност може много да направи за нейното интегриране в обществото, и за това, че за него се застъпиха много авторитетни общественици и обществени организации. В това число и политически партии. А при мен този елемент застъпничество на органи на държавна власт, кметове, депутати от Народното събрание, общественици, известни, популярни, авторитетни хора в България беше един аргумент, който вземах предвид. Защото помилваният в резултат на такова застъпничество се чувства задължен към тях. И това е една гаранция, че той впоследствие, след като излезе от затвора, няма да продължава да прави престъпления. Впрочем все пак трябва още веднъж да припомня, че в резултат на помилванията тия 533 души не са излезли от затвора.

А, не са 529 - 533, понеже най-различни цифри.

Да, от някъде другаде черпят. Сега, не са излезли веднага, само 93-ма от тях, а 440 от тях са продължили.

Т.е. вие сте им само съкратили престоя в затвора.

Именно, намалил съм с определен срок, да кажем, 1 година, 6 месеца, година и половина и т.н.

Колко често използвахте доста обтекаемата впрочем законова възможност да давате българско гражданство на спортисти, учени, артисти, бизнесмени, без да отговарят на условията за останалите кандидати? Защото то всеки може да го наречеш бизнесмен.

Съгласно закона не се прави сравнение между тези, които за заслуги към България получават българско гражданство, с другите хора, които по другия ред стават с българско гражданство и не се противопоставят едни на други. Просто има текстове в Закона за българско гражданство, които уреждат на хора чужденци, които имат принос в областта на икономиката и в други сфери на обществения живот...

Не, понеже е доста обтекаемо, аз това питах ще го правите ли и се разделиха тогава кандидатите за вашия пост. Едни казваха "да, ще го правя", други казваха "абе много е неясна"...

367 души, това са 0,4%, са станали...

Вие си го знаете, аз не очаквах толкова конкретен отговор.

Ама, моля ви се.

367 учени, поети, артисти, спортисти, бизнесмени са получили българско гражданство.

Точно така. От тях приблизително една трета са спортисти.

Убеден ли сте в качествата им? Как се убеждава...

За тези, за които не съм се бил убедил, не съм приемал предложенията, въпреки че те са от министри, които се ангажират. Значи... вие знаете ли какво значи? Министър прави предложение. Минава през Съвета за гражданство, стигат до мен и аз казвам не, защото виждам, че или този министър не е от сферата, където е приносът на човека, който иска българско гражданство, или че аргументите не са състоятелни. Това съм го правил.

Знам, че вие направо полудявате, като ви се зададе въпросът за корупцията, но аз ще ви го задам така: какви гаранции бяхте изградили надолу по системата, за да не ви лъжат, и някой надолу да взима пари, за да ви предлага в тоя огромен обем, 60 000-70 000 например гражданства, да дадете на някого?

Най-сигурният начин, просто на 100% работи, е да се спазва редът за разглеждане на молбите, както те са постъпили, и няма проблем. Идва ви редът и си получавате.

Е, той...

Е, ами... защото се предполага, че...

Ама да ви лъжат, че са от български произход, защото нали стана ясно, че сте освободили едно нашумяло име от българско гражданство...

Е, не. Ако сега органите, които са проверявали българския произход от изпълнителната власт, някъде са сгрешили или са ги излъгали, аз не мога да гарантирам за тях и не мога да отговарям за тях. Но когато аз съм почувствал...

А допускате ли, че някой е взимал пари надолу за тая работа?

Единственият начин, по който е можело да става това, е някои да са злоупотребявали, като си присвояват пред съответния кандидат заслугата, че те му съдействат, за да получи българско гражданство, т.е. лъжат го, и да получат възнаграждение.

Казват вашето име напред... защото те не са викали дай ги на мен. Те са викали "абе дай, защото аз трябва да дам там".

Но кажете ми как това нещо да го разбера и как да го предотвратя.

Впрочем имаше ли случаи да освободите от българско гражданство, за да се придобива чуждо? Имаше доста такива молби, нали?

Да, да, има. Имаше.

Това също беше морален въпрос. Сега, българин, и тръгнал да става някакъв друг. И тук по-националистично настроени от кандидатите за вашия пост казваха "не, аз няма да го правя това".

Г-н Вълчев, знаете ли, когато една злощастна девойка написа пасквил за мита "Батак", моите съграждани вие знаете сигурно, че аз съм от Батак, скочиха и поискаха да й се отнеме гражданството. И понеже аз съм човекът, който прави това нещо...

Ама то не може на българин по произход, няма как.

Точно така, на българин по рождение...

Едно време по комунистическо време е можело, ама...

На българин по рождение не може да се отнема гражданство. Сега, той обаче...

Може той сам да поиска, за да иде и да вземе друго гражданство.

Много ми е интересно какъв е капацитетът и моралният принцип на кандидата, с който вие сте разговаряли, който казал, че няма да освобождава от българско гражданство. Ами това е воля на човека, това е негово желание. После, това не означава, че той скъсва с България, но примерно допреди години, за да ползва някои удобства от здравеопазване, работа и т.н., такси за образование... в Австрия и в Германия не можеше да има двойно гражданство. Тоест таш сънародник, имам предвид, който отишъл да работи в Австрия или в Германия, не може да получи съответното гражданство, австрийско или германско, ако не се откаже.

Да, именно.

Преди няколко години тези държави отмениха това и спря веднага потокът от молби от наши сънародници, които живеят в тия две страни, за освобождаване от българско гражданство. Това е тяхно право и нека да не им го отнемаме.

Колко убежища дадохте?

На нито един човек не съм дал убежище, а молбите за получаване на убежище бяха 156.

Интересно, защото в Европа тече огромен дебат за това. Бежанските вълни на хора от арабските държави, от други страни в Африка и Азия... как да реагира Европа. Вие защо взехте такава твърда и някои могат да кажат дори антихуманна позиция?

Не трябва да се бърка убежището с бежанския статут и с хуманитарния статут. Значи, Законът за убежищата и бежанците третира даване на закрила, хуманитарен статут, бежански статут, статут на пребиваване има също и чак след това идва убежище. Така че всеки чужденец, който влезе по законен, порядъчен начин в България, може да получи всеки един от тези статути и да живее в България. Но убежището вече е нещо, което съвсем в друга светлина представя нещата. Това означава, че някой, който е решил да стане... не само да пребивава в България, но да стане веднага български гражданин, иска убежище, като злоупотребява с тая институция, и такива бяха почти всички случаи. Нямат основание да получат убежище. Аз не мога да дам убежище на човек, който... да бъде добър да получи статут на бежанец, да живее в България, да получи статут на пребиваване, да живее в България, да получи статут хуманитарна закрила, да живее в България...

То тия статути не ги давахте вие обаче.

Не, не ги давах аз. Ами по принцип, които искаха статут на бежанец, отказват им от органа...

И той пробва с убежище.

Почва процедура в съда, първа инстанция, втора инстанция. Отхвърлят молбата и той тогава подава убежище. И като подава убежище, докато тече процедурата, той си живее в България.

Да изследваме малко отношенията ви с президента Георги Първанов. Избрах кандидатите, да минем през един много тежък въпрос - дали одобряват първото решение на Джералд Форд като вицепрезидент, встъпил в длъжността на президента, да освободи от наказателна отговорност предшественика си Ричард Никсън за "Уотъргейт". Вие бяхте ли готов да направите това за Първанов? Да го освободите...

Въобще не ми се мисли за това нещо, пък вие искате и да приказвам даже. Това е недопустимо да говоря на тази тема. Първо, това е хипотетично, второ...

Не, ама това показва кое е по-важно за вас, лоялността към приятеля ви или...

По такива неща мога да говоря само когато възникне реалният казус, иначе просто е несериозно, поне за мен.

Първанов или Станишев ще е по-добър начело на БСП, партията, която ви направи вицепрезидент?

Аз имам своето мнение, но нямам желание да го изразявам публично.

Това малко като с помилванията.

О, моля ви се. Не ме въвличайте в такава история.

Ще останете ли в политиката?

Ами виждам, че непрекъснато се опитват да ме тикнат в политиката, впрочем, знаете ли, аз слушах част от вашето предаване в началото, преди да тръгна, а и по време на пътя го слушах. Снощи слушах други предавания и гледах... Непрекъснато звучи... абе какви сериозни проблеми имаме, а ние сега се занимаваме с еди-какво си. Не искам да кажа, че помилването не е сериозен проблем, но има други много по-важни.

Това сте го работили 8 години.

Да, да...

Ако кажете, че не ви е било сериозно?

Но, но... но вижте какво, нещо има много важно. Наистина стават страшни неща... Вижте сега, комисията предложи, не предложи, а прие да приема анонимни сигнали. Това знаете ли какво означава? Това означава "изпращайте клевети, без да се страхувате, ние ще ги вземем предвид и ще отмъстим за вас". А няма човек, който да е доволен от мен, от тези, които съм ги помилвал, те са искали повече да бъдат помилвани. От тези, които съм ги... не съм ги помилвал, от само себе си си се разбира, а от близките...

Само 93-ма са били 100% помилвани...

Не 100%, а с остатъка...

Да, 100% от...

...примерно осъден на 15 години, останали му 1 година и аз...

Да, но само 93-ма.

...го помилвам с една. Да. Сега... това, това прави... комисията рупор на престъпността.

Т.е. вие заради тази комисия ще останете в политиката. Защото аз ви питах ще останете ли в политиката минахте през предаванията, които ви занимават с политика...

Ами, ето това ви говоря. После виждам в цялата тази история, един много важен, национален и социален елемент. Националният. Значи, ще... сравняват с опита в другите страни. Уважаеми дами и господа, ние имаме сериозен опит, впрочем погледнете и нашите предшественици как са го правили, но за нашето време, десет години, гарантирам, това е един изключителен опит, ползвайте го, нека да го ползваме. Да, нека да ползваме и опита на другите страни, макар че много внимателно трябва да го правим, защото Шилц, когото аз, тук, в България, не помилвах, когато си отиде в Англия...

Го помилваха.

...го помилваха. При това, докато те го помилват, върху мен упражняваха неистов натиск да го помилвам. Само кралицата не ми се е обаждала. Само кралицата.

Т.е. премиерът на Англия, на Великобритания ви се обади?

Не, на мен не, на други, които са посредници. В България.

Е то кой посредник пък на вас да ви е посредник? Не, защото са интересни неща. Той се обадил премиерът за...

Вижте сега отива държавник или представител на българската държава в Англия, по някакъв повод, прави там срещи и веднага започват да го занимават с това... "абе тоя, това момче защо не го помилвахте в България"...

Кажи на Марин да го помилва.

Да. Моля ви се. Не искам да предизвиквам дипломатически скандали, да кажа от кои други посолства са се ангажирали с наркотрафикант, не ползвател на наркотици, а организатор на престъпна група, как може този човек...

Ама българин ли?

Не е българин.

А, техен, осъден тук...

Да, техен гражданин, осъден тук и стои в затвора, така че...

Ама на... на европейска държава човек?

Да.

Член на ЕС?

Да, да.

Не, защото много акъл дават от ЕС, на България...

Не...

...и това е странно...

Ние между другото имаме нужда от акъл, но в опеределена доза, в определена мяра. Няма нищо лошо... умният човек взима акъл, умният човек се учи от опита на другите...

Като какъв ще останете в политиката, не разбрах?

...и после социалният елемент на цялата тази история... Да, на първо място, за мен са били грижа хората, които са извън затвора и точно в името на това съм се мъчил, да въздействам на тези, които са в затвора, за да може впоследствие, като излязат, да се адаптират по-лесно и да се изключи възможността да правят престъпления.

Като какъв ще останете в политиката?

Не, казвам ви, че ме тласкат, а не съм взимал решение, аз имам съвсем други намерения...

Какви намерения?

Занимавам се с обществена работа... съдружничество с обществени организации, при това имам предвид точно определени, с точно определена дейност, освен това...

С каква дейност?

...систематизирам си моите бележки от цялото пребиваване в президентството, много интересни неща има...

Мемоари ще направите?

Ами много ме агитират приятели да го направя това нещо, засега само ги систематизирам и подреждам. Имам много работа, толкова много, че преди съм се чудел как мие оставало време да ходя да работя в президентството, а аз ходех сред един от първите и си отивах като един от последните.

Пробвах да проверявам чувството за хумор на кандидатите за вашия пост и ги питах да разкажат виц за вице, малко се сетиха от тях. Вие, като изкарахте толкова години като вицепрезидент, един виц за вицепрезидент да знаете?

Е, разбира се, че знам.

А, я кажете.

Ами той много се тиражираше този виц. Обажда се някой по телефона в президентството и пита: Ало, имате ли нужда от вицепрезидент? От там му казват "не", защото те си имат. И този, който се обажда, казва "а защо го държите тогава".