Александър Щуб: Намалението на престъпността и корупцията ще помогне на туризма в България
Александър Щуб: Намалението на престъпността и корупцията ще помогне на туризма в България / netinfo

На 1 април тази година, навръх своя 40-и рожден ден, Александър Щуб стана министър на външните работи на Финландия. Илка Канерва, бившият министър, беше отстранен, заради изпратени текстови съобщения на танцьорката Тукиайнен.

Само месец и половина след като пое новия пост, г-н Щуб прие Константин Вълков и Михаил Дюзев от Дарик радио на лична среща и откровено 30-минутно интервю, част от проекта Дарик M-Tel Traveller. Александър Щуб призова българските политици да не използват Брюксел като оправдание за своите неуспехи.

Това е втората част от интервюто, излъчено днес в предаването Дарик Кафе. Пълен видеозапис е публикуван в www.dariknews.bg и в www.zar.bg.

В едно от есетата си представяте идеята за Обединени европейски щати, подобно но Съединените американски щати. В Щатите президентът е изключително силна фигура. Такава ли е и идеята за европейския президент? Европа има ли нужда от силен президент?

- Отговорът ми е да. В същото време бих искал да подчертая, че ЕС е много повече от международна организация, каквито са ООН или Световната Търговска Организация, но и в същото време е по-малко от федерални щати, каквито са Съединените американски. Европейският съюз е някъде по средата и институционалната ни структура представя това. Една от основните промени в Лисабонския договор е външната политика. Ще имаме президент, външен министър. Важно е да говорим с един глас, защото така той се чува. Например в Иран той се чува, но в Ирак – не, защото имахме толкова различни гледни точки. В този смисъл, бих желал да видя силен президент, към който се оценяват с уважение по света.

Личният ви избор за такъв президент?

- Нямам такъв, защото тези решения се вземат на друго ниво.

Възможно ли е малка страна като България да излъчи кандидат за президент. В българските медии се появи информация, че подобна фигура може да бъде бившия премиер Симеон Сакскобургготски.

- Вижте, за да бъда напълно откровен, има слухове почти за всеки. Все пак трябва да се вземат предвид следните неща – стар или нов член на ЕС, богат или беден, католик или лутеранец, голям или малък, южен или северен, западен или източен, да не говорим за социалист, консерватор, либерал, зелен. Поради тази причина наистина не мога да определя кой може да е президент. Това е все едно да гледам в кристална топка, каквато нямам.

Все пак кои са топ 3 качества, които трябва да притежава бъдещия президент?

- Мисля, че трябва да бъде човек с чар. Човек, който познава външната политика и е уважаван в чужбина.

Не сте ли вие този човек?

- Хм, не. Щастлив съм като министър на външните работи на Финландия от 9 седмици.

ОК. Какъв е модела ви мобилен телефон?

- Nokia Communicator.

Носите ли винаги зарядно със себе си?

- Да.

Питам ви защото нашия министър по европейските въпроси г-жа Гергана Грънчарова и бившия министър на външните работи г-н Соломон Паси инициираха интересна кампания, към която Дарик се присъедини, за това как Европа може да ни помогне да улесним живота си. И първата идея, първата част от нея, е предложение за унифициране на зарядните устройства на мобилните телефони. В момента дори една марка мобилни телефони произвежда различни зарядни за моделите си. Какво мислите за тази идея?

- Не съм сигурен, че тази идея кореспондира с принципите на пазарната икономика. Сигурен съм, че комисаря за защита на потребителите Меглена Кунева няма да подкрепи тази идея. Нека не насилваме производителите да правят нещо, което се регулира от пазара. Пазарът ще определи това.

Вие сте един от най-големите иноватори в промоцията на марката на страната Финландия по света. В момента много се говори за нова национална идентичност в България, промоция като туристическа дестинация и т.н. Как промотирате Финландия така успешно, какви са съветите ви?

- Впрочем, мисля че България също се промотира чудесно. Лично аз имам много позитивно мнение за страната ви. Може би, заради футбола, виното или многото си български приятели, с които съм учил в Щатите или в европейския колеж в Брюж, както и Кунева, за която считам, че е брилянтна. Основното е да се извади позитивното. Вие правите добра промоция на страната като туристическа дестинация. Разбира се, има нещо, което винаги помага много и това е страната да не се асоциира с престъпления и корупция. Все пак, мисля че хората имат много позитивно отношение към страната ви. Дано се класирате и за световното по футбол.

В едно от своите интервюта препоръчвате игра на голф през нощта. В момента България залага много на позиционирането си като голф-дестинация. Строят се някои наистина отлични игрища и перфектни възможности. Какво мислите за това?

- Чудесно е. Продължавайте в тази посока.

Бихте ли дошли да играете голф при нас?

- Да, разбира се, ако времето ми позволи, защото в момента тренирам за триатлон. Така че ако прекарам 4 часа някъде, те ще бъдат отделени за колелото ми или за бягане, засега не на голф-игрището.

Поздравяват ви, че внесохте свежест във финландския политически живот, а и европейския. Къде обаче вие отивате, за да подишате свеж въздух?

- Опитвам се да тренирам по 8-12 часа седмично. Най-често отивам да плувам, да тичам или да карам колело. Но когато имам свободни уикенди ги прекарвам със семейството си. Така си почивам най-добре.

Със сигурност карането на колело ще се превърне в популярно занимание, дори само заради цените на петрола. Вчера в пресата пишеше за драстичния спад на продажби на големи автомобили в Щатите, заради цените на петрола. Непрекъснато получаваме информация за стачки в Европа. Как си обяснявате това, че в Хелзинки цената на петрола е 1,60 евро, а в Санкт Петербург – на сравнително близко разстояние, тя е малко над 60 евроцента?

- Световните пазари определят цените на петрола. Всяка една страна има собствена данъчна политика и например във Финландия тя е доста висока. Имаме например значителни такси, свързани с опазването на околната среда, които се налагат върху цените на петрола.

Изборът ви за следващия американски президент?

- Като министър на външните работи не мога да имам избор, независимо дали е МакКейн или Обама. Ще работя и с двамата, така както работихме добре с Джордж Буш и Бил Клинтън.

Последен въпрос, тъй като вие сте нещо като обобщен модел на новите, модерни европейски политици. Какво е дневното ви меню – как работите, как спортувате, как се забавлявате?

- Последните две седмици минаха под знака на пътуващото ми меню – бях в Таджикистан, Узбекистан, Туркменистан, Париж, Стокхолм, Лондон, Брюксел. Така че ми беше трудно да водя нормален живот. Но иначе имам три съвета – спете добре, спортувайте, хранете се добре. Опитайте се да намерите добър баланс между работа, семейство и почивка.

Краят на деня е. Какво ви очаква оттук насетне?

- Ще бъда с децата си довечера.