Гръцкият съд допусна крайнодясната Златна зора до евровота
Гръцкият съд допусна крайнодясната Златна зора до евровота / снимка: БГНЕС

Върховният съд на Гърция допусна до участие в изборите за Европейски парламент 43 партии и движения, включително крайно дясната „Златна зора", предаде РИА Новости.

В момента прокуратурата води разследване на дейността на партията, която може да бъде призната за криминална организацията, пише Фокус.

Заявка за участие на изборите, които ще се проведат на 25 май, подадоха 46 партии и коалиции, като освен това е постъпила една индивидуална заявка. В понеделник Върховният съд утвърди списъка на партиите, което ще им позволи да участват във вота.

Върховният съд разгледа жалба срещу участието на крайно дясната организация, която се основава на факта, че нейни депутати и функционери се разследват за участие в престъпна дейност. Лидерът на партията, неговият заместник и няколко депутати бяха арестувани, а депутатският имунитет на други депутати от „Златна зора" беше свален.

Въпреки това, Върховният съд реши, че „Златна зора" може да участва в изборите, тъй като съдебно решение срещу партията няма, а проверката касае представените за участие в изборите документи, включително устава на партиите, а не обвиненията по адрес на членовете й.

Съдът допусна до изборите и „Национална зора", която бе създадена от гръцките националисти, в случай че действащата „Златна зора" бъде забранена.