Земеделците отново на протест
Земеделците отново на протест / снимкa: DarikNews

И днес в цялата страна се очакват земеделски протести. Фермерите отново ще блокират пътища или ще излязат с техниката си на шествия. Протестите засега ще са мирни, макар че вчера на много места в страната се чуха призиви за гражданско неподчинение, по-радикални действия и по-продължителни блокади на пътища, каквито има в Гърция.

Трети ден ще протестират иземеделците от Разградско. Основното им искане е за национални доплащания в размер на 378 млн.лв. Очаква се от двете страни на пътя Русе – Варна край Разград в близост до отбивката за Исперих отново да бъдат разположени 90 трактора.

Ще препятстваме движението, но няма да го спираме, съобщи председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието Васил Петров. Вчера земеделците опънаха ръждясала верига на шосето, протестът продължи три часа и половина. Днешният протест е предвиден да започне в 11:30 ч. и да завърши в 14:00 ч.

Плевенските зърнопроизводители ще се включат в националния протест в София с 80 земеделски машини, това съобщи за Дарик Георги Милев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Другите машини ще останат на разклона при Горни Дъбник, на главен път София- Русе, където вчера бяха блокирали движението. Тръгва се само с тази техника, тъй като за протеста в столицата разрешеният брой машини е 500 от цялата страна, уточни още Милев. Решението за общите протестни действия е взето снощи на заседание на Управителния съвет на асоциацията.

Сборният пункт на всички производители от Северна България днес е до Ботевград. Производителите ще протестират в четвъртък, петък и събота от 12 до 18 часа пред Народното събрание.
Земеделските производители от Сливенска област ще тръгнат със селскостопанска техника към София. Там те ще участват в организираното голямо национално протестно шествие , което в петък по обед трябва да стигне до площад "Народно събрание". Това съобщи за Дарик председателят на сдружение „Хаджи Димитър" Сливен Петър Байчев.

В момента земеделците решават каква техника и колко сливенски производители ще се включат в протеста. Днес в Сливен няма да се провежда мирно протестно шествие. Техниката бе оставена под охрана тази нощ на летище"Бършен", където вчера бе проведен митинг и бе прочетена протестна декларация на земеделските производители, уточни Байчев.

В петък ще бъде организирано голямо национално протестно шествие със земеделска техника в столицата, което по обед трябва да стигне до площад "Народно събрание".