Зеленчукопроизводители с блокада на пътя Пловдив-Пещера
Зеленчукопроизводители с блокада на пътя Пловдив-Пещера / снимка: DarikNews.bg, архив

Зеленчукопроизводители от Пловдивско блокираха в 13.00 часа движението по пътя от Пловдив за Пещера в близост до Ново село. Над 200 гневни стопани изсипаха близо 10 тона домати на пътните платна в знак на недоволство от ниските изкупни цени на своята продукция, след което минаха върху тях със своите камиони.

Според организатора на протеста Атанас Ненков изкупната цена на килограм домати в момента е 30 ст., а на пазарите в Пловдив същата продукция се продава на цена 1.30 лв. за килограм.

Ненков добави, че протестиращите искат да има дотации за земеделските производители, както и да се засили контролът по границите и тържищата. Той заяви още, че само от действията на правителството и мерките, които ще предприеме, зависи дали протестите ще продължат и през следващите дни.

Недоволството продължава въпреки обещанията на земеделския министър проф. Димитър Греков след срещата му с производителите от Сандански и региона вчера. Земеделците настояват държавата да им осигури гарантирана минимална изкупна цена от 60 стотинки за килограм домати. Към момента зеленчукът се изкупува от търговци на три пъти по-ниска стойност, твърдят недоволните.

От Асоциацията на земеделските производители в България отричат да имат нещо общо с организирането на този вид протести. На заседание на Управителния съвет вчера не е взето решение за подкрепа на протестните действия, съобщи за Дарик Петър Лазов.

Цената на килограм домати на Пазара на производителя в пазарджишкото село Огняново е пет пъти по-ниска в сравнение с миналата седмица, алармираха за Дарик производители. Сега те продават розовия домат на цена от 60 ст. за килограм. Преди няколко дни същите домати са стрували 2.60 лв.

Причината за кризата е вноса на домати от Гърция, Турция и Македония, които се продават на ниски цени и подбиват тези на българския производител. „Борсата в Огняново е зарината с домати", коментираха още производителите, които твърдят, че понасят огромни загуби от ценовия срив. В сравнение с доматите в цената на краставиците и чушките няма драстичен спад. килограм

 

Новини от Пловдив