Зеленчукопроизводители протестират с безплатно раздаване на домати
Зеленчукопроизводители протестират с безплатно раздаване на домати / cнимкa: Sofia Photo Agency
200 килограма домати без пари раздадоха днес на Кооперативния пазар в Пазарджик зеленчукопроизводители от региона, които по този начин протестират срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Председателят на инициативния комитет Надя Кънчева обяви, че протестната акция ще продължи и в следващите дни.

76 зеленчукопроизводители са се включили в подписката срещу безконтролния внос от Гърция, Турция и Македония. Според стопаните това е една от причините цената да се срине до 8 стотинки на едро. На градския пазар стоката се продава от 30 стотинки до 1.80 лева.

„Утре също в 11 часа ще се раздават безплатни домати. Много бяха, не можах да броя, защото изключително много народ се струпа. По-добре загуби, по-добре да раздадем домата, отколкото да го изхвърляме в реката. Смятаме до три дни да раздаваме така”, каза Надя Кънчева.

Декларацията, с която производителите искат отговор дали свръхпроизводство или свръхвнос е причина за срива в цените на българската продукция, ще бъде изпратена утре до правителството и министър-председателя.

Зеленчукопроизводителите от общината обявиха, че се присъединяват към протестите на млекопроизводителите. Те връчиха декларация и подписка за подкрепа на регионалния председател на Асоциацията на млекопроизводителите Румен Георгиев. Надя Кънчева призова днес всички недоволни от политиката на правителството в областта на селското стопанство да се присъединят към насроченият за 8 септември в столицата национален протест.