Здравният министър още настоява за забрана на пушенето на обществени места
Здравният министър още настоява за забрана на пушенето на обществени места / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 1 юни догодина се очаква да влезе в сила пълната забрана за тютюнопушенето в затворени помещения. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Стефан Констанитинов. „Министерството на здравеопазването води битка хората в България да бъдат по-здрави, не да ги лекуваме по-качествено, когато се разболеят, а да не стигат до заболяване”, заяви министърът.

Какво ще е мнението на колегите му от кабинета ще стане ясно още в сряда на заседанието на Министерския съвет. Той обясни още, че здравните осигуровки не се събират от министерството. Това е работа на приходната агенция.

Според сега действащите разпоредби в заведенията има обособени зони за пушачи и непушачи, а представители на ресторантьорския бизнес искат забраната да се отложи за 2013-2014 г.

6,5 млн. са здравно осигурените българи. Около 900 000 граждани не си плащат осигуровките, но голяма част от тях не живеят в България и не ползват здравни услуги, коментира още министър Константинов. „От хората, които се обръщат към големите болници, около половин процент са неосигурени, малко по-голям процент са в областните и общинските болници, а в частните лечебни заведения неосигурени не ходят”, каза министърът.