/ БГНЕС
"Не се предвижда затягане на мерките - ще останат тези, които са и сега", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти по повод нарасналите случаи на заразени в училища в страната.

Той посочи, че МЗ ежедневно поддържа контакт с МОН и се правят ежедневни срещи.

"В момента случаите на заболели в училищата са внесени отвън, предвид малкото време от началото на учебната година", поясни министърът на здравеопазването.

"Когато говорим, че се намираме в състояние на битка с невидим враг, тя се печели само със съединение. За мен е изключително странно, когато говорим за ограничителни мерки, и то носенето на маски на закрито, да се поставя под съмнение дали е закрито, или не в пленарната зала", коментира той в отговор на въпрос за неносенето на маски от депутати от левицата.

"Аз продължавам да вярвам, че в левицата има здравомислещи лекари", каза проф. Ангелов, като добави, че те могат да разяснат добре как стоят нещата на колегите си от БСП.

"Всеки разумен човек, който влиза в затворено пространство, има глава на раменете си, няма нужда да търси заповед, когато влиза на закрито, да си носи маската, да мисли за близките си", коментира здравният министър.

Той участва в церемония в университетската болница "Св. Иван Рилски" по повод пускането в експлоатация на последния модел бипланов ангиограф, който е единствен на Балканския полуостров.

"Благодарение на него повече от 500 пациента годишно ще могат да получават медицинска помощ на световно ниво тук, в България“, заяви министърът на здравеопазването.

 

Костадин Ангелов бипланов ангиограф
БГНЕС

Костадин Ангелов бипланов ангиограф
БГНЕС




„Апаратът е закупен със средства, осигурени от Министерството на здравеопазването, в размер на близо 2,4 млн. лв., за което сме признателни“, посочи директорът на лечебното заведение д-р Антон Петков.

Ангиографът е окомплектован с всички програми и пособия за невро-насочени интервенции, позволяващи извършването на целия спектър ендоваскуларни мозъчни процедури. До този момент в света има около 250 такива апарата, от които 80 в Европа, а на Балканите и в Югоизточна Европа само на две места – в България и Словения.

 

Костадин Ангелов бипланов ангиограф
БГНЕС

Костадин Ангелов бипланов ангиограф
БГНЕС




С уникалната технология се получават най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза, което е особено важно при дълги и сложни процедури, при които рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава, стана ясно от думите на здравния министър.