Защитават дипломите за висше образование с холограмен стикер
Защитават дипломите за висше образование с холограмен стикер / cнимкa: Sofia Photo Agency

Дипломите за висше образование вече да бъдат с холограмен стикер за защита от фалшифициране. Такова предложение е подготвило Министерството на образованието и науката, съобщи просветният министър Даниел Вълчев по време на парламентарния контрол. Той ще разговаря с вътрешния министър с искане полицаи под прикритие да се явяват на изпити в университетите, за да установят схемите за издаване на формални дипломи.

По време на парламентарния контрол депутатът от „Атака” Христо Петров сигнализира просветния министър Даниел Вълчев, че в интернет могат да бъдат открити над 36000 обяви за съставяне на фалшиви дипломи. „Като се отвори офертата се виждат почти всички вузове и тарифите. За висше образование е интересно – за бакалавър 1800 лева, за магистър 2400 лева, които са вкарани в регистрите на МОН”, обясни Петров.

Даниел Вълчев заяви, че е работа на прокуратурата да разследва сигнала на народния избраник. Според него трябва да заработи единен регистър на дипломите за висшите училища у нас. По думите му всяка холограма на диплома трябва да има и номер, защото така по-трудно ще се фалшифицира.

„Проблемът е там, когато по някакви неясни организационни канали в самото висше училище преподавателите някак си заверяват съответни семестри. Затова въведохме и правилото да има само писмени изпити, като поне година се запазват изпитните материали, за да може да има вторичен контрол и отвън. За съжаление това масово не се спазва и аз ще разговарям през следващите дни с министъра на вътрешните работи. Мисля, че трябват много хора под прикритие да се явят на изпити и да видим как стоят нещата”, заяви Даниел Вълчев.