Имунизацията срещу COVID-19 на децата на възраст от 5 до 11 г. започва още в края на тази седмица, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пунктовете в страната, където ще ваксинират деца, са 69. По-голямата част от тях са в областните градове, но пунктове ще има и в по-малки градове като Гоце Делчев, Казанлък, Велинград, Нова Загора, Девин, Елхово и други. При интерес от родителите, ще бъдат разкрити още пунктове. В момента личните лекари няма да могат да извършват имунизацията срещу COVID-19 на деца. Кунчев, началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов дадоха повече информация във връзка с ваксинацията на деца на възраст от 5 до 11 г.

Снимка: Георги Димитров

Ваксина е педиатрична, с променен състав от гледна точка на съдържанието на антиген и три пъти по-малко микрограма в доза от активното вещество, обясни Кунчев. По думите му при трикратно по-малко съдържание тя дава същия ефект както при възрастните. Трябва да се съберат 10 желаещи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина, посочи Кунчев, за да не се получава изхвърляне на ваксина.

Той препоръча родителите, които желаят да ваксинират децата си, предварително да запишат час.

Ваксината се прилага мускулно на ръката - точно както е при възрастните. Страничните ефекти са втрисане, главоболие и мускулни болки.

Д-р Николова: Децата с някои хронични заболявания трябва да се ваксинират

Те могат да бъдат съхранявани по-дълго време. След отваряне на флакона може да се използват 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици.

Родителите могат да получат консултация преди ваксинацията на детето им - за нежелани реакции и други въпроси, които имат.

По-света ваксинацията при деца започна по-рано. Има надеждни данни, които показват, че ваксината може да бъде прилагана в тази възрастова група, посочи Кирилов.

В ЕС са приложени над 18 млн. дози във възрастовата група под 18 г., добави Кирилов.

Пунктовете, в които ще се прилага педиатричната ваксина, са същите, в които се прилагат и ваксините за възрастни.

Няма да е нужно съгласието на двамата родители, за да се ваксинира детето, достатъчно е присъствието на един настойник по време на ваксинацията.

В България вече пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Pfizer/BioNTech.



В България на този етап има излишък от ваксини срещу COVID-19 и не е изпращана заявка за доставка на ваксината от производителя "Новавакс", която преди дни Европейската комисия одобри. Това каза още Кирилов.

Ваксините, чийто срок на годност изтича скоро, ще бъдат бракувани и унищожени, но следващата седмица ще е ясно колко точно е техният брой, тъй като интересът към ваксинацията се повиши и те ще са по-малко, отколкото очаквахме, добави той.