Запечатват бензиностанции за продажба на некачествено гориво
Запечатват бензиностанции за продажба на некачествено гориво / БГНЕС, архив

Масови проверки на обекти, търгуващи с гориво, из цялата страна, съобщават от МВР. Те се провеждат под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП. Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата.

Специализираната операция се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково. Действията, които продължават и в момента, са стартирали на 26 февруари.

До момента близо 29 000 л гориво са спрени от разпространение. За продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен.

Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет, за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП. Други два обекта са затворени поради липса на декларация за съответствие и проследимост.

Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които ситемата мери в ущърб на клиента.

В търговски обект в Асеновград била установена допълнително монтирана цистерна, която липсва в схемата на бензиностанцията, но е свързана с нивомерна система. На територията на Хасково, в обект, селектиран за проверка, пък било установено, че на адреса липсва бензиностанция, като същевременно по електронен път към НАП постъпват данни за реализирани обороти. На бензиностанция във Враца пък проверяващите се натъкнали на 1500 л бензин съхранявани в пластмасови съдове.