Зам.-министър Васил Маринов: Има тенденция за намаляване на бежанците
Зам.-министър Васил Маринов: Има тенденция за намаляване на бежанците / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов посочи в „Седмицата" на Дарик, че има тенденция за намаляване на нелегално влезлите в България през българо-турската граница. От началото на този месец преминалите границата са 1605 човека, докато през октомври са били 3626 души.

Вчера са заловени 6 човека, нелегално влезли в България, има дни с 0 регистрирани нелегално преминали границата, докато през предишните месеци е имало и по 200 заловени на денонощие, каза Маринов.

Той съобщи данни, според които от 1 януари до днес са задържани 11 189 лица, влезли нелегално у нас.

От тях в центровете за бежанци или на външни адреси (тези, които притежават средства могат да бъдат настанени и на външен адрес, където се издържат сами) в страната живеят 10 053 лица.

1176 души са изведени от България или са в арести и затвори с различни обвинения. Предстои от страната да бъдат изведени 1192 души.

Останалите около 8 хил. души очакват да получат решение по техните молби за статут на бежанци.

Маринов обясни, че хората, които получават статут на бежанец се ползват с почти пълните права на постоянно пребиваващите в страната. Хуманитарният статут е с по-малко права.

При предоставянето на статута се отчита дали човекът е дошъл от район на военни действия, дали има реална заплаха за живота и здравето му там, а статут на бежанец обикновено се предоставя на хората, които са застрашени заради принадлежност към определена политическа партия или религиозна група, които са преследвани.

През септември статут на бежанец е предоставен на 7 лица, на 324 души - хуманитарен статут, през октомври - 6 285 души са получили хуманитарен статут, през ноември - 46 статут на бежанци, 366 - хуманитарен.

Васил Маринов припомни, че са приети 129 конкретни мерки за ограничаване на лицата, които влизат у нас през българо-турската граница, и прилагането на тези мерки вече показва резултати.

Зам.-министърът отбеляза, че за успех ще се счита, ако бъдат ограничени на под 1000 на месец нелегално преминалите границата.

Тогава ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията с бежанците, посочи той.

Друга цел на мерките е рязко да се вдигне броят на решенията по подадените молби за получаване на хуманитарен статут или статут на бежанец.

Този месец има 450 решения за даване на статут, целта е да стигнем 150 решения на ден, т.е. 10 пъти трябва да се увеличи бързината на работа на Агенцията за бежанците, обясни Маринов.

Третият показател - дали са успешни приетите мерки, ще бъде броят на лицата, които се извеждат от страна. Сега около 80-100 души на месец от нелегално влезлите у нас се връщат обратно, докато целта е да се стигне 200 души на месец.

Основните ни проблеми в момента са с бежанците от Алжир и Афганистан, посочи Васил Маринов. Страните от ЕС са преценили, че няма основание на граждани на Афганистан да бъде даван статут на бежанци или хуманитарен, но има проблеми с извеждането от България на нелегално влезлите афганистанци.

В същото време през последните месец-месец и половина има намаление на сирийските граждани, които влизат в България, за сметка на гражданите на Афганистан, каза зам.-министърът на вътрешните работи.

По повод опасенията, че с увеличаване на бежанците, у нас проникват и хора, свързани с радикални или терористични организации, Васил Маринов отбеляза, че се работи по транспониране на директива на ЕС за настаняване на по-голям брой от нелегално влезлите в страната в центрове от затворен тип. Предстои тази промяна в законодателството да бъде гледана в Народното събрание.

В тези центрове ще бъдат настанявани лицата, които нямат документи и няма данни за тяхната самоличност. Някои неправителствени организации ни критикуват, но тази директива е задължителна за страните от ЕС, отбеляза Маринов.