/ БГНЕС
Докладът на Европейската комисия отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет, след като ЕК оповести по-рано доклада по Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни.

Мониторингът за България може да приключи преди края на мандата на ЕК

"За първи път се счита, че три от шестте показателя са временно затворени", отбеляза Захариева. Както вече стана ясно три показателя - за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност, се считат за временно прекратени.

"Този обективен и позитивен доклад не само че не ни успокоява, но ни прави по-отговорни и ни мотивира да продължаваме със същото темпо да осъществяваме съдебната реформа", заяви още вицепремиерът.

БГНЕС

Захариева отбеляза, че всяка година докладът на ЕК се интерпретира и се използва и за политически цели. „Но ми се иска вместо да го използваме да се обвиняваме кой какво е свършил, и кой какво – не, да видим като държава какво сме направили и да се обединим заедно – включително и президентската институция, за да може българските граждани да ни имат доверие. Докладът е положителен, така че който и както да го интерпретира, българските граждани са интелигентни и могат да четат”, подчерта Екатерина Захариева.

"Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно подчертава необратимостта на осъществените реформи", отбеляза и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

"България оценява изключително изразеното доверие, че страната ни може да приключи мониторинга до края на мандата на тази комисия," добави Цачева и уточни, че правителството продължава усилията.

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов също потвърди казаното от Цецка Цачева и от Екатерина Захариева. Той заяви, че приема като обективна оценка отпадането на показател 6 от доклада на ЕК за организираната престъпност.

Младен Маринов
БГНЕС

БГНЕС