Задържаният от Израел екип на bTV се завърна в България
Задържаният от Израел екип на bTV се завърна в България / снимка: bTV

Екипът на bTV - репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев - се завърна в България с полет от Тел Авив.

Двамата бяха на един от корабите от флотилията с хуманитарна помощ за ивицата Газа и след операцията на израелските ВМС бяха задържани в Израел.

Те споделиха, че са добре и че се чувствали като в екшън. По време на престоя си в Израел са били в пълна изолация, без право да се обаждат по телефона и дори са били разделени един от друг.

Светослав Иванов подчерта, че корабът им е бил атакуван в международни води и определи случилото се като международен скандал.

Двамата благодариха на служителите на българското посолството, за оказаното съдействие, както и на колегите си от bTV и българските медии за демонстрираната от тях подкрепа в тази ситуация.

"Подчиняваш ли се, нямаше стъпване върху глави и т.н. Видяхме как на турския голям кораб започнаха да избухват взривове и започна да се стреля. В този момент беше щурмуван нашият кораб. Вальо започна да снима. Няколко наобиколиха. Аз вдигнах ръце, паднах на колене, Вальо направи същото. Опитахме се да извадим касетата - извадихме я", разказа Светослав Иванов. "Извадихме я, прибрахме я, но след два часа ни я намериха. Това всичко, което Светльо каза - избухването на бомбите на гръцкия кораб с 530 човека - това го заснех, защото само ние останахме на първата палуба. Всички се качиха горе да са заедно, да не стрелят по тях", допълни разказа Валентин Василев.

Двамата потвърдиха, че корабите са били атакувани на 70 морски мили от ивицата Газа, което е в извън териториални води. Двамата, заедно с другите журналисти и представители на неправителствени организации, са били арестувани и качени в затворнически коли.

Отнети са им били всички документи, техника и телефони. Лишени са били от вода и лекарства. Не са имали право на телефонно обаждане. От българското посолство в Тел Авив сами са ги открили.

Конвоят от кораби с хуманитарна помощ, които се опитаха да пробият блокадата на Газа, е бил придружаван от най-малко 60 журналисти. Това съобщи базираната в Париж организация "Репортери без граници", която изтъкна, че журналистите не трябва да бъдат третирани като пропалестинските активисти, задържани от Израел, и настоя те незабавно да бъдат освободени заедно с оборудването им. 

Според организацията в затвора в Беершеба са били задържани най-малко 16 журналисти, в това число от големи западни издания като "Сидни морнинг хералд" и "Вестдойче алгемайне цайтунг".

По-рано Израел обяви, че до края на деня ще бъдат репатрирани всички участници в конвоя, задържани при акцията на израелските ВМС.