Задържаха Златко Баретата
Задържаха Златко Баретата / снимка: DarikNews - Юлиана Николова, МВР

Обявеният за национално издирване Златомир Иванов-Баретата беше задържан при съвместна операция на ДАНС и „Криминална полиция”, съобщиха от прокуратурата и МВР. Златко Баретата беше призован да се яви в 11 часа в сградата на СДВР. Според адвокатите на Иванов обаче той се е предал доброволно малко преди 11 часа на паркинга пред столичната полиция.

Информация на Дарик сочи, че Златомир Иванов се е предал след разговор с агент от Държавната агенция „Национална сигурност”, твърдят източници на Дарик. След задържането му Баретата първоначално е отведен в сградата на Държавната агенция „Национална сигурност”, а от там е поет от групата за задържане на бившата ГДБОП и откаран в сградата на полицията на Лъвов мост.

Двамата адвокати на Златомир Иванов опровергаха информацията, че Баретата е задържан от полицията като заявиха, че той се е предал сам на паркинга пред СДВР.

„Има една единствена редовно връчена призовка на член на семейството му за 6 февруари в 11 часа да се яви в СДВР. Той се отзова на тази призовка. Негов личен избор е предаването му на служители на ДАНС и това стана доброволно”, уточни адвокат Димитър Вълчев.

На Златомир Иванов са повдигнати обвинения за участие и организиране на престъпна група както и за участие в знакови покушения в столицата и наркотрафик. Това съобщиха за Дарик заместник градският прокурор Роман Василев и добави:

„Баретата е задържан при съвместна операция на групите на МВР и ДАНС и е преведен в Главна дирекция „Криминална полиция” за участие, ръководене и организиране на престъпна група”

На въпрос на Дарик повдигнати ли са му обвинения за наркотрафик и подготовка на убийства, както съобщи в показанията си Димитър Вучев-Демби, заместник градският прокурор отговори: „Това ще стане по-късно, има досъдебно производство, няма да давам повече коментари”.

Адвокатът на Златко Барета Димитър Вълчев потвърди, че срещу клиента му са повдигнати обвинения за престъпна група, за наркотици и за убийства, но уточни, че те са неконкретизирани.

Златко Баретата беше обявен за издирване на 4 февруари, след като не се яви за разпит в прокуратурата по подозрение за участие в убийствата на Георги Нацев и Никола Иванов-Бобъра, както и за стрелбата срещу Антон Милтенов-Клюна, Радослав Велков-Темерута и Димитър Вучев-Демби.