Задържаха сърбин, прострелял български граничен полицай
Задържаха сърбин, прострелял български граничен полицай / снимкa: Sofia Photo Agency

Задържан е сръбски гражданин, прострелял български граничен полицай на осми август. Полицаят е бил прострелян от 36-годишен сръбски гражданин, който е избягал от затвора в Пирот, където е излежавал 8-годишна присъда за четири въоръжени грабежа.

Българските полицаи, съвместно със сръбските си колеги, установили, че сръбският гражданин е преминал незаконно границата и се намира в България. Простреляният полицай Венцислав Алексиев бил в почивка по времето на инцидента. Той пътувал със съпругата си и трите си дъщери, когато край Драгоман забелязал лице, отговарящо на описанието на човек, извършил кражби на хранителни продукти от вили в района.

Алексиев съобщил на колегите си, че има готовност да задържи заподозрения. Когато се опитал да направи това, бил прострелян с рязана ловна пушка в крака. Полицията е установила, че сръбският гражданин, който вече е бил заподозрян за стрелбата срещу Алексиев, се укрива в София, където вчера е бил задържан.

Оказало се е, че бащата на съпругата му е служител на ДАНС, който е скрил информация от разследващите инцидента. В задържания е бил намерен фалшив паспорт и разследващите са установили, че днес той е трябвало да напусне България и да замине за Холандия.  

По-късно стана ясно, че служителят на ДАНС, възпрепятствал разследването и задържането на криминално проявения сръбски гражданин, е отстранен от длъжност по разпореждане на председателя на агенцията Цветлин Йовчев. По случая е започнала проверка; взети са необходимите законови мерки.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще отпусне 3000 лева помощ за простреляния този месец граничен полицай от Драгоман Венцислав Алексов. Министър Цветанов посочи на пресконференция днес, че МВР се нуждае от професионализма на Алексов, който е награждаван четири пъти.