За Станишев партньорството между БСП и АБВ е напълно естествено
За Станишев партньорството между БСП и АБВ е напълно естествено / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
За Станишев партньорството между БСП и АБВ е напълно естествено
34641
За Станишев партньорството между БСП и АБВ е напълно естествено
  • За Станишев партньорството между БСП и АБВ е напълно естествено

Ако гражданският проект на президента Георги Първанов АБВ се развие в посока партия, тогава всеки ще трябва да направи своя избор. Тази теза лансира лидерът на БСП Сергей Станишев по повод полагането на основите на инициативата на държавния глава.

Коментарът на бившия премиер дойде в отговор на въпрос дали се притеснява от разцепление сред социалистите. Станишев допълни, че е нормално на този етап БСП да си сътрудничи с новата формация.

Лидерът на БСП отбеляза, че не е ясна крайната цел на гражданския проект на президента Георги Първанов АБВ.

"Въпреки че президентът ясно заяви, че няма намерение да прави партия, но между намерението и реализацията има известен път", заяви Станишев.

Той допълни, че няма проблем в участието на който и да е социалист в новото движение. Ако обаче то прерасне в партия, тогава всеки ще трябва да направи своя избор, смята лидерът на БСП.

По повод предварителна уговорка с президента да не привлича в движението социалисти от висшите етажи на партията, Станишев коментира: "Ние постоянно водим разговори с президента за ситуацията в страната, по развитието на политическите процеси. Президентът беше заявил, че няма намерение да приеме членове от Изпълнителното бюро на БСП".

Въпреки че не споделя мнението на президента, че няма ляв и десен изход от кризата, соцлидерът заяви, че БСП ще търси партньорство с АБВ.

"Не само на изборите, най-вече в процеса на формиране на политики. Алтернатива се прави чрез политики, с експертния потенциал", заяви Станишев.

По повод направената заявка от ГЕРБ и Атака за ново искане на импийчмънт на президента, Станишев заяви, че проектът не би могъл да бъде основание за подобно действие.

Лидерът на БСП определи като ключово важно държавата да запази мажоритарното си участие в проекта "Белене" при предстоящите разговори с руския премиер Владимир Путин. "Руският министър-председател е един от най-опитните държавници и политици, и щом идва в София, това означава, че е постигнат резултат от гледна точка на позициите и интересите на Русия", коментира Станишев. По думите му, трябва да се направят и стъпки в посока развитие на проекта "Южен поток".