Юзеирови нe се явиха в съда в Търговище
Юзеирови нe се явиха в съда в Търговище / снимкa: Дарик - Шумен

Второто заседание по гражданското дело, заведено от сдружение "Български червен кръст" срещу регистрирането на сдружение "Български червен полумесец" от братята Али и Юзеир Юзеирови, се състоя в Търговище. Искът на БЧК е за заличаване на сдружение "Български червен полумесец" заради неправомерно използване на името и емблемата на Червения полумесец. Претенциите на неправителствената организация са свързани и с част от дейностите, описани в устава на сдружението на Юзеирови.

Нито двамата братя, нито техен представител се яви днес на заседанието, информира за Дарик окръжният прокурор Драгомир Сяров. Той добави, че решението на съда по случая ще бъде оповестено в едномесечен срок, както е по закон. В хода на делото днес е бил  разпитан кметът на село Славяново Васил Стоилов. Там братята Юзеирови развиваха дейност от името на сдружение "Български червен полумесец", като  учредиха "Мюсюлман-демократичен съюз", построиха паметник, който бе съборен, а по-късно започнаха да го градят наново, но действията им бяха спрени. 

Според председателя на БЧК в Търговище Ваня Борисова, днес е доказано, че сдружението на Юзеирови трябва да бъде заличено от регистъра, а дейността му да бъде прекратена. Тя отново поясни, че става въпрос за нарушаване на международни конвенции, според които във всяка държава може да има само едно сдружение на Червения кръст или на Червения полумесец.