Взривът пред в. Галерия – атака срещу държавата или петно пред Европа
Взривът пред в. Галерия – атака срещу държавата или петно пред Европа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Иван Костов от ДСБ за взрива пред в. Галерия
38357
Иван Костов от ДСБ за взрива пред в. Галерия
Красимир Велчев от ГЕРБ за взрива пред в. Галерия
Кирил Добрев от БСП за взрива пред в. Галерия
Лютви Местан от ДПС за взрива пред в. Галерия
Мая Манолова от БСП за взрива пред в. Галерия
Анастас Анастасов от ГЕРБ за взрива пред в. Галерия
Атанас Атанасов от ДСБ за взрива пред в. Галерия
  • Иван Костов от ДСБ за взрива пред в. Галерия
  • Красимир Велчев от ГЕРБ за взрива пред в. Галерия
  • Кирил Добрев от БСП за взрива пред в. Галерия
  • Лютви Местан от ДПС за взрива пред в. Галерия
  • Мая Манолова от БСП за взрива пред в. Галерия
  • Анастас Анастасов от ГЕРБ за взрива пред в. Галерия
  • Атанас Атанасов от ДСБ за взрива пред в. Галерия

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов действа неадекватно, той трябваше да отиде пръв в редакцията на в. "Галерия" след взрива. Това коментира лидерът на ДСБ Иван Костов. По думите му, случилото се е продължение на атаката срещу правителството, но с други средства. Костов не изключи това да е дело на подмолна идея, но отказа да се ангажира с теза дали взривът е инсцениран.

"Най-неуместно е да бъде критикуван острокритичният говорител срещу правителството. Това е удар срещу убедеността ми, че правителството си е на мястото. Мълчанието на МВР е неадекватно. Първият човек, който трябваше да отиде там най-загрижен, по логиката на Бойко Борисов, е вътрешният министър", коментира лидерът на ДСБ. Според него инцидентът няма да е добра реклама за България пред четиримата еврокомисари, сред които е и този по вътрешен ред, които пристигат в страната ни на визита. "Репутацията на правителството пред европейските комисари... Знам как ще ги посрещнат на летището и как ще ги брифират за състоянието на страната, в която влизат: Ето, г-н комисар, тук минаваме покрай, тази заран избухна взрив пред редакцията на най-острите критици. Няма как да не е така. Където и да отидете, ако се случи това, така ще ви брифират". (България се намира под специален мониторинг от страна на Брюксел заради неуспешните опити на страната да се справи с организираната престъпност и корупцията.)

В прессъобщение до медиите ръководството на „Нова сила" заяви, че „осъжда категорично бомбения атентат срещу редакцията на вестник „Галерия". Идеологията на „Нова сила" отстоява принципа, че срещу словото е допустимо да се воюва само със слово". „Ръководството на „Нова сила" изразява своето основателно учудване, че този атентат се случва броени дни след демонстративното умишлено подпалване на дома на бившия шеф на ДАНС, но най-вече за това, че такива бандитски прояви са възможни в страна, чието правителство и парламентарно мнозинство постоянно повтарят, че се борят с организираната престъпност, а министър-председателят заявява за себе си: „през половината от времето работя като полицай", се съобщава в прессъобщението. „Атентати от този вид не са от арсенала на дребната престъпна самодейност - те са по силите само на организираната престъпност. Или на държавни служби, използвани за личните цели на управляващите", смятат от „Нова сила": „Налага изводът, че или организираната престъпност в България е по-силна от сегашните управляващи, или самите сегашни управляващи са част от организираната престъпност".

Взривът пред редакцията на в. "Галерия" е акт срещу държавата, коментира председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев. По думите му не е случайно съвпадението, че това се случва сега, когато в България пристигат на посещение четирима еврокомисари. "Единственото, което ме притеснява е, че такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти. Не е някой, който се е ядосал на вестника. Това е организирано и е мислено много добре", каза още Велчев.

Кирил Добрев от БСП поиска да стане ясно какво се случва в държавата. Повод за желанието му е взривът пред редакцията на в. "Галерия". Депутатът от левицата поиска оставката на цялото ръководство на МВР. "Вчера беше запален домът на Петко Сертов, бившия шеф на ДАНС, днес бомба пред редакцията на голям вестник, без значение какъв е той. Питам кога ще бъде бомбата на Позитано? Ние в кои години се връщаме? В годините на мутрите, когато Бойко беше охранител, или в годините, когато беше главен секретар?", коментира Добрев.

Депутатът от БСП Мая Манолова в предаването „Челюсти" по Дарик: „Очевидно МВР не се справя с битката с престъпността след като ред човешки права бяха ограничени, за да има успешен изход тази битка, а именно полицейският произвол, на който сме свидетели, злоупотребата със СРС-та, интернет трафикът и неговото проследяване. В крайна сметка се вижда, че нито хората, нито журналистите са достатъчно защитени".

Взривът пред в "Галерия"  атака срещу държавата или петно пред Европа
netinfo

Взривът пред редакцията на в. "Галерия" е притеснителен, но още по-притеснително е, че се случва в деня на посещението на четирима еврокомисари. Това коментира Лютви Местан от ДПС. Той отказа да коментира дали това е политически акт. По думите му, негативният ефект от случилото се е факт, но може да бъде преодолян само ако бързо се разкрие извършителят. Специализираните органи са длъжни да разкрият кой стои зад взрива, допълни депутатът от ДПС. "Няма да експлоатираме този случай политически. Не ни е в стила да правим политика от подобни инциденти. Този знак е твърде неприятен. Повече от притеснително е, че се случват подобни неща. Не искайте от нас да се впускаме в предположения - само криминален акт ли е това, сплашване ли е, има ли политически мотиви? Това е компетентност на специализираните органи", каза още Местан по темата.

Взривът пред в "Галерия"  атака срещу държавата или петно пред Европа
netinfo

Взривът пред редакцията на в. "Галерия" е изключително неприятен акт, особено в деня, в който на посещение в България е еврокомисарят по сигурността, заяви във Велико Търново председателят на народното събрание Цецка Цачева. Тя изрази съжаление, че на фона на отчетените резултати от електронното преброяване, които показват самочувствие и обединяване около една национална кауза, не би могло да се говори за единство между всички политическите сили по отношение на това как България изглежда в Европа.

Взривът пред редакцията на вестника се дължи или на невъзможност на МВР да гарантира сигурността в страната, или министерството използва бандитски методи. Такава теза изрази лидерът на БСП Сергей Станишев в парламента. По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов не коментира темата, защото не може да си направи пиар от случая.