Взрив пред редакцията на в. „Галерия”
Взрив пред редакцията на в. „Галерия” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Недялко Недялков
38346
Недялко Недялков
Кристина Патрашкова
Взрив пред редакцията на в. „Галерия”
  • Недялко Недялков
  • Кристина Патрашкова
  • Взрив пред редакцията на в. „Галерия”

Взривно устройство избухна пред редакцията на вестник "Галерия", която се намира в сградата на издателство "Милениум" на бул. "Цариградско шосе" 17 в София. В сградата се намира редакцията на в. "Ретро".

Взривът е станал в 5,40 часа, съобщи комисар Валери Йорданов, шеф на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Самоделното взривно устройство е съдържало 400 гр тротилов еквивалент.

Няма данни за жертви и пострадали хора, съобщиха от МВР. Нанесени са сериозни щети върху сградата, в която е станал взривът, както и на околните кооперации.

"Пиех кафе и пушех цигара, изведнъж ме изхвърля вълна, нещо много страшно, не съм изживявала досега такова нещо, изпотрошиха се стъкла", разказа жена, преживяла инцидента. Друг очевидец разказа: "В 5,35 часа се чу страхотен трясък, живея на ул. Иван Асен, подскочих, пожарната дойде много бързо, но не можаха да влязат заради колите".

По информация на Дарик, издателство "Милениум" е собственост на Недялко Недялков, бивш издател на вестник "Уикенд" и син на известния поет Недялко Йорданов.

В "Дарик кафе" Недялко Недялков коментира инцидента така: "Това е грубо сплашване на един вестник, който се занимава с опасни неща. В 21 век такива неща се случват в България. Надявам се разследващите органи да си свършат работата, иначе подозренията за това ще паднат върху тях, защото знаете кой има интерес към това нещо, чия оставка се иска в момента. Нощният пазач е бил в сградата. Вратата е полетяла към него, но той се е опазил".

Взрив пред редакцията на в Галерия
netinfo

"Това е опит за сплашване на вестника заради критичната настроеност на вестника срещу управляващите. Има по-скоро политическа, отколкото криминална следа. Не мога да кажа кой е поставил бомбата, но не е поставена от фолк певица или актьор, недоволни от статия в нашия вестник. Настоявам министър Цветан Цветанов да се изкаже по случая, той обикновено реагира много бързо. Освен това е известно, че преди време, по негово нареждане, бяха арестувани репортери от нашия вестник, които правеха репортаж от вилата му в село Шума. Не казвам, че е министър Цветанов, но ако той бързо стигне до извършителите, аз лично ще му благодаря", заяви пред Дарик главният редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова.

Взрив пред редакцията на в Галерия
netinfo

Вестник "Галерия" получи скандална популярност, след като в началото на януари разпространи стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Няколко дни след това екипът на вестника пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместник Антоний Странджев.

Взрив пред редакцията на в Галерия
netinfo

Взривът пред редакцията на в. "Галерия" е акт срещу държавата, коментира председателят на групата на ГЕРБ в парламента Красимир Велчев. По думите му не е случайно съвпадението, че това се случва сега, когато в България пристигат на посещение четирима еврокомисари. "Единственото, което ме притеснява е, че такъв акт много трудно ще бъде разкрит, защото е направен от професионалисти. Не е някой, който се е ядосал на вестника. Това е организирано и е мислено много добре", каза още Велчев.