Върнаха в прокуратурата делото за пране на пари срещу Вальо Топлото
Върнаха в прокуратурата делото за пране на пари срещу Вальо Топлото / Sofia Photo Agency
Делото за пране на пари срещу бившия изпълнителен директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров е върнато от съда на прокуратурата. Това става ясно от доклад на петчленна група на Висшия съдебен съвет, която проверява хода на 6 дела от обществен интерес.

Висшият съдебен съвет проверява общо 6 дела срещу бизнесмена Марио Николов за източване на САПАРД, срещу Тошко Иванов за злоупотреби със САПАРД, трите дела срещу Вальо Топлото за безстопанственост, за длъжностно присвояване и за пране на пари, и делото срещу прокурора Петър Чалъмов.

По петте от тях няма допуснати нарушения или необосновано забавяне, констатира Висшият съдебен съвет. Включително и по делото за пране на пари срещу Вальо Топлото, което е от 715 тома и което е върнато от съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева заради допуснати нарушения и грешки в обвинителния акт.

Нарушения са констатирани единствено по делото срещу Тошко Иванов, за когото магистратите решиха, че променената му мярка за неотклонение от подписка в парична гаранция е твърде лека и той би трябвало да е арестуван. Те смятат и че Иванов е трябвало веднага да бъде обявен за издирване, след като няколко пъти не се е явявал на делото и си е сменил адреса, без да уведоми за това съда.