ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти
ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново
ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти
70790
ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти
  • ВТУ въвежда задължително обучение по български език за всички студенти

Великотърновският университет става първият в България, в който студентите от всички специалности ще изучават български език. Промяната се въвежда от новата учебна година и ще засегне две трети от специалностите, които досега не са имали часове по българска граматика.

Решението е на Академичния съвет и въвежда задължителна дисциплина "Български език и стил" с хорариум 30 часа упражнения в редовната и 15 в задочната форма на обучение, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ. Той цитира докладна записка от проф. Стоян Буров - ръководител на Катедрата по съвременен български език, в която се казва: "Оценяваме това решение като рядък случай в българската академична практика на националноотговорно мислене и проява на институционална грижа за повишаване на езиковата култура на кадрите с висше образование".

От днес ВТУ стартира приема на документи на кандидат-студентите за предварителната си изпитна сесия. Заявления се подават до 1 април, включително в съботни и неделни дни, в сградата на Ректората на ВТУ и в бюрата за прием на кандидатстудентски документи в 28 града. Документи могат да се подадат и чрез системата за кандидатстване по електронен път.

С тест по български език на 12 април ще бъде открита първата кандидатстудентска кампания на висшето училище. За 13 април са насрочени изпитите по литература и история на България (тема), по английски и китайски език, математика, физическо възпитание и музика, както и тестът по информатика и информационни технологии.

Тестът по история ще бъде на 26 април. На същия ден ще се проведат и кандидатстудентските изпити на бъдещите художници - живопис, графика, стенопис, скулптура, графичен дизайн и визуални комуникации, и рисуване, но за кандидатите по църковни изкуства. Последната дата от предварителната сесия е 27 април, за когато са насрочени изпит по рисуване, тестът по география и устното препитване по богословие.

Кандидат-студентите могат да се явят и на редовните изпити през лятото. Втората кампания ще се проведе от 5 до 15 юли.

Пет нови специалности предлага ВТУ от новата учебна година. В рамките на "Приложната лингвистика" вече ще може да се изучава китайски език като първи с втори чужд език. Към Педагогическия колеж в Плевен пък се разкрива специалност „Начална педагогика и английски език" за професионални бакалаври в редовно обучение. В изящните изкуства ще има две нови специалности - "Реставрация и консервация" и "Рисуване и интермедия". От следващата учебна година кандидат-студентите ще могат да записват и "Русистика".

Четири специалности вече ще предлагат и задочно обучение. Това са "Счетоводство и контрол", "Публична администрация", "Туризъм" и "Предприемачество в социалната сфера".

Досега студентите изучаваха тези направления само в редовна форма, уточни проф. Легкоступ.

Подробности за предстоящата кандидатстудентска кампания и новите специалности ще бъдат представени на поредния Ден на отворените врати, който ВТУ организира на 15 март. Инициативата ще събере кандидат-студенти и родители в аулата от 11,00 часа.

Други новини от Велико Търново