Втори ден протести пред НС, полицаите повече от демонстрантите
Втори ден протести пред НС, полицаите повече от демонстрантите / снимкa: Sofia Photo Agency
1500 полицаи охраняват днешния протест пред Народното събрание. По данни на МВР протестиращите са около 1300 души. Протестът е срещу политиката на правителството. Дясната опозиция напусна парламента и излезе при протестиращите. Депутатите й няма да участват в заседанията, докато има протести. 

Сред хората пред парламента отново се забелязват и представители на футболни агитки. От началото на деня в различни районни полицейски управления са отведени 37 души. От доведените в полицейските управления седмина са били спрени за проверка на КПП ”Враждебна” и у тях са открити палки и белезници. Други петима са открити метални боксове, самоделна палка, свастика и нож. В района на “Царевец” на Орлов мост са спрени за проверка седмина, у един е намерена метална верига, а друг - без документи за самоличност. В района на Националния стадион “Васил Левски” е спряна лека кола, в която е намерена метална тръба, съобщават още от МВР.

Полицията и Столична общината са взели сериозни мерки, за да осигурят сигурността на площада. Служители на община демонтираха абсолютно всички пътни знаци и железа в района, които могат да послужат за евентуално нападение срещу силите на реда при ескалация на напрежението. Бе почистен и ледът около парламента, за да не могат протестиращите да хвърлят по полицаите буци лед.

Полицаи записват личните данни на участници в протеста. Депутатът от "Ред, законност и справедливост" Яне Янев изтъкна, че органите на реда документират присъствието не само на непълнолетни граждани, както е по правило, но и на пълнолетни. Янев заяви, че вземането и записването на лични данни от пълнолетни граждани е в разрез с Конституцията и Закона за личните данни.

Кметът на София Бойко Борисов обвини БСП в опорочаване на протеста пред парламента във сряда. Като основни слабости в действията на МВР по време на митинга, той посочи, че служителите на реда е трябвало да обявят пред тълпата причината за прекратяването на протеста. Също така е трябвало да изолират и арестуват провокаторите на момента.

По-рано през деня лидерът на ДСБ Иван Костов призова вътрешният министър Михаил Миков да си подаде оставката, тъй като по време на протестите в сряда полицията е наложила сила и срещу мирно протестиращите, а не само срещу провокаторите. Депутатите от опозицията обявиха, че ще останат с протестиращите пред парламента и в петък.

За днес националният протест официално приключи, утре продължава от 11.00 часа, съобщиха организаторите.