ВСС отстрани Веселин Пенгезов от САС, той обвини Цветан Цветанов
ВСС отстрани Веселин Пенгезов от САС, той обвини Цветан Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВСС отстрани Веселин Пенгезов от САС, той обвини Цветан Цветанов
37204
ВСС отстрани Веселин Пенгезов от САС, той обвини Цветан Цветанов
  • ВСС отстрани Веселин Пенгезов от САС, той обвини Цветан Цветанов

С 15 гласа „за”, четири - „против” и трима - въздържали се Висшият съдебен съвет отстрани от длъжността му председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той остава редови съдия.

„Висшият съдебен съвет прие, че с действията си той е нарушил член 5, алинея 5 от правилата за професионална етика и на правилата от Кодекса за етично поведение на българските магистрати и е допуснал накърняване престижа на съдебната власт”, обясни председателят на дисциплинарния състав Георги Шопов. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд, но то влиза в сила и обжалването не спира изпълнението му.

„Отстраниха ме, защото така беше наредено”, коментира лаконично Веселин Пенгезов и допълни, че по негови данни решението на ВСС е взето под натиск от вътрешния министър Цветан Цветанов. „Имам такива данни, но не бих могъл да бъда категоричен, че действително е имало натиск, защото е имало среща между членове на ВСС и вътрешния министър. Така че напълно съм убеден, че е имало натиск, защото се получават почти 18 гласа „за” моето наказание, което е почти равносилно на гласовете, с които беше избран Георги Колев. Заради т.нар. Антон Петров-Хамстера. Това беше искането – той да бъде задържан. Той не беше задържан и от там започна голямата битка”, обясни Пенгезов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов отрече да е разговарял с Вeселин Пенгезов за това дали Антон Петров-Хамстера да остане в ареста. Той допълни, че е несериозно този въпрос въобще да се коментира. „Ако г-н Пенгезов има някакви други факти и обстоятелства, нека да ги сподели”, заяви вътрешният министър. Цветанов каза, че досега е коментирал решения на Висшия съдебен съвет, когато те не са били от полза за обществото.

Антон Петров-Хамстера беше един от задържаните при операцията „Октопод” и впоследствие бе освободен под парична гаранция от съда. При акцията беше задържан и бившата барета Алексей Петров, който е под домашен арест.

Междувременно днес ВСС отложи гласуването на щатните бройки за за спецсъдилищата, докато не се гласува наказателно-процесуалния кодекс и не се определи с него компетентността на спецсъда. Предложението на Висшия съдебен съвет беше за 11 съдии, 3 прокурори и 9 следователи.

В средата на миналата година етичната комисия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу петима магистрати по т.нар. имотен скандал в Приморско. Един тях беше Веселин Пенгезов, тъй като дъщеря му - Ана Пенгезова, е получила право на строеж в Приморско, като крайно нуждаеща се.