Връщат надлимитните 10% направления на джипитата
Връщат надлимитните 10% направления на джипитата / снимка: DarikNews.bg, Пловдив
Връщат надлимитните 10% направления на джипитата
61990
Връщат надлимитните 10% направления на джипитата
  • Връщат надлимитните 10% направления на джипитата

След проведено заседание Надзорният съвет на НЗОК реши да отпадне изискването личните лекари и специалистите да искат предварително разрешение от НЗОК, за да могат да използват 10% допълнително над регулативните им стандарти, съобщиха от Касата.

По проблема с възникналите диспропорции в бюджетите на лечебни заведения в София е отдиференцирана причината за това и е възложено на дирекция "Бюджет и финансово-счетоводна дейност" в НЗОК заедно с директора на Столична здравноосигурителна каса да предприемат необходимите действия за корекция на първоначалните прогнозни стойности в рамките на гласувания бюджет. Също така в договорите за болнична помощ да бъде подробно разяснен механизмът за актуализация на прогнозните обеми и стойности, както и да няма изискване в индивидуалните договори с болниците да не надвишават прогнозните обеми с 3%.

Връщат се 10% направления, които личните лекари могат да издават след изчерпване на лимита за тримесечие, заяви по-рано в Пловдив шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков след среща със съсловието. След нормативни промени от новата година джипитата трябваше да искат специално разрешение за надлимитните направления. Лекари и пациенти са недоволни и затова ще върнем старото положение, обясни д-р Цеков.

Той бе категоричен, че болни няма да бъдат връщани заради липса на направления. Системата ще работи гъвкаво и ако има недостиг в определен месец, ще се взема от следващия. Това няма да доведе до натрупване на нови дългове за болниците, подчерта д-р Цеков. Лекарите трябва да лекуват, а финансирането е въпрос между Касата и мениджърите на болниците, каза още той.

Днес ще бъдат изплатени и средствата за доболнична и болнична помощ за януари като преразходът е в размер на 4 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че има разминаване в позициите на БЛС- Пловдив и Националната асоциация на специалистите от извънболничната помощ относно възможни протести. Първите обявиха, че ще продължават да изпълняват професионалните си задължения в името на здравето на българските граждани. Вторите апелираха към пациентите да търсят отговорност от Касата, ако им се наложи да плащат за преглед заради липса на направления.