Връщат камили, пристигнали у нас, обратно в Русия
Връщат камили, пристигнали у нас, обратно в Русия / netinfo

Пратката с 16 камили от Русия, пристигнали с кораб “Средец” на Пристанище Бургас ще бъдат върнати в точката на тръгването си – Новорусийск. Очаква се те да тръгнат след 22 часа тази вечер. Това съобщиха от Гранична инспекция “Ветеринарен контрол” – Бургас.

За първи път се налага предприемането на такива действия от страна на ветеринарните органи на Пристанище Бургас. Те са продиктувани от факта, че като външна ветеринарна граница на ЕС от 1 януари 2007 г. в България действат стриктни европейски регулации и изисквания по отношение безопасността и здравеопазването на животните. ГКПП-Капитан Андреево, ГКПП-Калотина и ГКПП Летище София са единствените три гранични пункта в България, оборудвани и одобрени от ЕС за извършване на ветеринарно-медицински контрол по приемане на животни от трети страни за общността, каквато в случая е страната износител на пратката – Русия, пише БГНЕС.

Камилите ще пътуват една седмица до Русия. Според фирмата вносител загубите от повторното транспортиране ще бъдат около 3000 евро.