Военна прокуратура разследва служители на МО за умишлена безстопанственост
Военна прокуратура разследва служители на МО за умишлена безстопанственост / Sofia Photo Agency, архив

Военната прокуратура в София е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" за умишлена безстопанственост, от която е последвало разпиляване на имущество за над 2 100 000 лв. Това съобщиха от МО.

Престъплението, за което е образувано разследването, е извършено в периода 2009 г. - юли 2013 г.

Разследването е образувано по материали от извършена проверка от ДАНС, при която е установено, че след проведена обществена поръчка за изработка, доставка и монтаж на обзавеждане за служебни жилища от ведомствения фонд на Министерството на отбраната, на 12 септември 2009 г. е било сключено рамково споразумение между търговско дружество и Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".

Прокуратурата: Николай Ненчев е обвиняем за тежки престъпления по служба

В резултат на това рамково споразумение са сключени договори за доставка и монтаж на обзавеждане на общо 179 ведомствени жилища на обща стойност 3 697 693 лв. Договорите са били изпълнени и собствеността на изработените вещи е преминала върху Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната".

Част от изработеното обзавеждане (за 85 жилища) е монтирано, но по отношение на останалите изработени вещи не са предприети действия от страна на собственика - Изпълнителна агенция "Социални дейности на Министерството на отбраната" по приемането им. Те са оставени на съхранение в складове на изпълнителя по договорите.

Стойността на материалните активи на агенцията, оставени на съхранение в складовете на изпълнителя, е в размер на 2 886 414,13 лв. Също така на изпълнителя не е била предоставена възможност да монтира изработеното обзавеждане.

Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение

Установено е, че длъжностни лица от МО умишлено не са положили необходимите грижи за стопанисването и запазването на обзавеждането в продължение на повече от три години и половина.

Освен, че е налице реално неприемане на вещите, а оставянето им на съхранение в склад на изпълнителя, бездействието на длъжностните лица е довело до повреждане и унищожаване на голяма част от обзавеждането, което е на обща стойност около 2 132 000 лв. В този размер е и настъпилата щета за Министерство на отбраната.

Междувременно срещу изпълнителя по договора е открито производство по несъстоятелност.