Внесоха в съда обвинения срещу 20 служители на ГКПП – Кулата
Внесоха в съда обвинения срещу 20 служители на ГКПП – Кулата / netinfo
Прокуратурата в Петрич внесе в съда обвинителни актове срещу 20 служители в Управление "Пътни такси и разрешителни" на ГКПП – Кулата. Те са подсъдими за източване и присвояване на 3 200 000 лева. Аферата бе разкрита от звеното за „Борба с организираната престъпност” в Благоевград преди близо две години.

Сред подведените под наказателна отговорност държавни служители от Управление "Пътни такси и разрешителни" е и началникът им Иван Тиньоков. Той ще бъде съден по текст от Наказателния кодекс, който предвижда до седем години лишаване от свобода и конфискация на имущество.

Злоупотребите на инспекторите от „Пътни такси” на Кулата бяха разкрити преди повече от две години. В периода 2002-2004 година подчинените на Иван Тиньоков са ощетили държавната хазна, като не са отчитали събираните пари от такси на граничния пункт и от продажбите на винетни стикери, уточняват от прокуратурата.

Първенец в присвояването според обвинителния акт на прокуратурата е служителят Марин Бардаров с 422 000 лева. Следват го колегите му Атанас Иванов, Костадин Карабельов, Иван Дончев, Христо Панчев, Огнян Башлиев и Георги Смилянов. Те са се облагодетелствали със суми от 35 000 до 42 000.

Дясната ръка на началника Тиньоков Велик Христов от петричкото село Марино поле е подсъдим, освен за длъжностно присвояване, за нелегално притежание на оръжие и голямо количество боеприпаси. Те са открити в дима му, където антимафиотите са иззели и чували с винетки и документи на пътни такси, се сочи още в обвинителния акт на благоевградската прокуратура.

Други новини от Благоевград