Внесоха в съда дело срещу бивш полицейски началник
Внесоха в съда дело срещу бивш полицейски началник / netinfo
Софийска военно-окръжна прокуратура внесе в съда делото срещу бившия началник на „Криминална полиция” във Второ Районно полицейско управление в столицата главен инспектор Любомир Иванов. Той бе обвинен заедно с бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов по скандала в МВР с изтичането на информация по разработки на полицията към престъпни групировки.

Любомир Иванов е даден на съд за разгласяване на класифицирана информация, представляваща държавна тайна, която му е станала известна по служба и за злоупотреба със служебното положение, от което са настъпили тежки, вредни последици за МВР и деянието е извършено с цел да набави за себе си имотна облага. В Наказателния кодекс и за двете престъпления се предвижда от 3 до 10 години затвор.

Арестът на бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов провокира най-сериозния скандал в новата история на МВР и доведе до оставката на вътрешния министър Румен Петков. Иванов бе арестуван заради разгласяване на разработки и злоупотреба със служебно положение след сигнал до главния прокурор от депутата от ДСБ Атанас Атанасов.

След Иванов бяха арестувани още двама служители на МВР – наследникът на Иванов на поста началник на икономическия сектор в Дирекция на полицията Георги Радков, и Любомир Иванов, шеф на "Криминална полиция" във Второ РПУ в София. Двамата бяха пуснати срещу парична гаранция.