Внасят в съда обвинителния акт за катастрофата на магистрала Тракия
Внасят в съда обвинителния акт за катастрофата на магистрала Тракия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До дни Окръжната прокуратура в Пловдив ще внесе в съда обвинителния акт срещу тримата, обвинени за зверската катастрофа на АМ "Тракия", при която загинаха 9 души, а 11 пътници бяха ранени.

Обвинени за катастрофата са шофьорът на автобуса Светослав Димитров, който бе задържан и освободен с парична гаранция, притежателят на лиценза за превоз на пътници, съсобственик и управител на "Ентуртранс" - Бургас Ениз Ченгел и Николай Точев, ръководител група "Транспорт" към "Ентуртранс".

На шофьора на автобуса са повдигнати обвинения за нарушаване на правилата за движение и причиняване на смърт по непредпазливост и телесни повреди на повече от едно лице. Ченгел и Точев са обвинени в причиняване на смърт и телесни повреди на повече от едно лице поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност - обществен превоз на пътници и товари на територията на България.

Престъпленията, в които са обвинени тримата, са особено тежки и предвиждат от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Обвинителният акт вероятно ще бъде внесен в съда в началото на другата седмица, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Галин Гавраилов.