Видеокамери за пролетните матури
Видеокамери за пролетните матури / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Средствата за увеличение на единния разходен стандарт в училищата ще бъдат гласувани на някое от предстоящите заседания на Министерския съвет, съобщи  министърът на образованието Даниел Вълчев при представянето на тригодишния отчет за дейността на министерството. От 1-ви юли средният стандарт за издръжка на ученик у нас става 1266 лева, а до 2009-та година трябва да стигне 1400 лева. В началото на новата учебна година средната брутна заплата на учителите ще достигне 650 лева, обеща министър Вълчев.

Увеличеният стандарт за издръжка на училищата ще струва на правителството 61 милиона лева. През тази учебна година ще бъде въведено външното оценяване за 5-ти клас и ще бъдат осигурени безплатни учебници за учениците от 1 до 7 клас, заяви министър Вълчев.

„Тази година безплатните учебници ще са увеличени на две основания – като възрастов диапазон, такива безплатни учебници ще получат и децата от частните училища. Общият разход е 41 млн. лв., които вече са по бюджетите на общините”, каза Даниел Вълчев.

Според министър Вълчев на есен ще бъдат закрити около 300 училища, но това не означава, че 5000 учители ще останат без работа. За тази година са заявени 1171 паралелки, но от тях ще бъдат напълнени 932, а останалите ще бъдат закрити. За предстоящите пролетни матури ще бъдат монтирани камери за наблюдение в 6000 стаи, а записите ще се проверяват при подаване на сигнал за нарушение. Увеличени са средствата за оборудване на кабинети за природни науки и за развитие на извънкласни дейности, а също и за осигуряване на автобус във всяко училище.