Вицепрезидентът Марин не е бил упълномощен да дава българско гражданство и да помилва?
Вицепрезидентът Марин не е бил упълномощен да дава българско гражданство и да помилва? / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Възможно е да възникне юридически проблем при вицепрезидента Ангел Марин по време на втория мандат на президента Георги Първанов, тъй като не е отрит указ с който държавният глава да е упълномощил вицепрезидента си да изпълнява някои от неговите правомощия по конституция. Според публикации в пресата по този начин е нарушен член 104 от Конституцията, който гласи, че: "Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11", като издаде за това съответния указ. Тези правомощия обаче не се дават пожизнено, а само за петгодишния мандат.

Това конституционно изискване е било спазвано от 1991 до 2007 г., като всички избрани държавни глави са прехвърляли тези правомощия със съответните укази. Веднага след като спечелва първия си мандат, през 2002 г. президентът Първанов издава необходимия за тази цел указ. Така през първия мандат на двойката Първанов-Марин актовете на вицепрезидента са били законни, защото той е получил от президента съответните правомощия, пише „Монитор". След започване на втория мандат обаче Първанов не е издал втори указ за упълномощаване на вицето си. Така актовете на последния се оказват незаконни и непораждащи правни последствия, според изданието.

Липсата на указ, с който Ангел Марин е имал право да помилва и да дава българско гражданств на практика означава, че всички издадени от него укази за периода 23 януари 2007 - 22 януари 2012 г. са противоконституционни. Те могат да бъдат атакувани в съда и отменени.

Според информацията за дейността на Комисията по помилване за периода 22 януари 2002 - 15 януари 2012 г. Aнгел Марин е помилвал 533 осъдени престъпници. Вицепрезидентът помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления.