Виаграта попада сред често фалшифицираните лекарства
Виаграта попада сред често фалшифицираните лекарства / снимка: sxc.hu
Виаграта попада сред често фалшифицираните лекарства
54801
Виаграта попада сред често фалшифицираните лекарства
  • Виаграта попада сред често фалшифицираните лекарства

Фалшивите лекарствени продукти заемат около 1% от пазара на лекарства в Европейския съюз, съобщи доц. Асена Стоименова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя участва във форум за превенцията на разпространението на фалшиви лекарства.

Фалшификацията на лекарства обхваща всякакви видове продукти, от животоспасяващите лекарства до хранителните добавки и пастата за зъби. Най-често се фалшифицират таблетки, тъй като те се произвеждат най-лесно, обясни доц. Стоименова. По думите й любимият за фалшифициране продукт е виаграта. Само в 7% от случаите на фалшиви лекарства имитацията на рецептата е точна, обясни Стоименова.

У нас за последен път са установени фалшиви лекарства през 2006 г., като Изпълнителната агенция по лекарствата е отнела разрешителното на търговеца на едро. Сред страните-производителки са Китай, Индия, Русия и Мексико. Голяма част от тези лекарства се продават през интернет аптеки, допълни Стоименова, и посочи резултатите от проучването на 100 онлайн аптеки.

„В 62% тези лекарства са били некачествени или фалшифицирани. 68% от тях са имитации на генерични продукти, т.е. отново подкрепа на тезата, че не се фалшифицират само брандирани и патентовани лекарства. От т.нар. „истински лекарства”, т.е. произведени в заводите на притежателя на разрешението за употреба, 33% са били без листовка за пациента, 16% са били нелегален внос за Европейския съюз”, разясни тя.

Доц. Асена Стоименова призова потребителите да не купуват лекарства от интернет сайтове, които не са собственост на истинска аптека.

През последните години се наблюдава засилване на контрола върху разпространението на фалшиви лекарства в Европейския съюз, като само от 2005-а до 2006-а година броят на конфискуваните лекарства е нараснал седем пъти.